Τρέιλερ «Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς»: Η ταινία του Ρασούλοφ ανάμεσα στους οσκαρικούς διεκδικητές

Η ταινία προβάλλεται σε πανελλήνια πρώτη στις 13/10 στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Τρέιλερ «Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς»: Η ταινία του Ρασούλοφ ανάμεσα στους οσκαρικούς διεκδικητές

Για την πολυετή δραματική ιστορία του Μοχάμεντ Ρασούλοφ στην σύγκρουσή του με το καθεστώς της (εμπόλεμης την στιγμή που μιλάμε) χώρας του, έχουμε μιλήσει συχνά στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Ρασούλοφ λίγο αφ' ότου έδειξε τον «Σπόρο της Ιερής Συκιάς» στις Αρχές του Ιράν καταδικάστηκε, ως εχθρός της χώρας, σε φυλάκιση, μαστίγωμα και κατάσχεση περιουσίας. Όπως θα έκανε κάθε λογικός άνθρωπος, βρίσκοντας την παραμικρή δυνατότητα, ο Ρασούλοφ διέφυγε από το Ιράν και έφτασε, υπό συνθήκες που έχουμε πλέον συνηθίσει να ακούμε γύρω μας εδώ και χρόνια (πεζοπορώντας), στην Ευρώπη και την Γερμανία, όπου του παρασχέθηκε άσυλο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η ταινία του θα εκπροσωπήσει την χώρα ως επίσημη υποβολή για το Διεθνές Όσκαρ.

«Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς» στο 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Ο Ρασούλοφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Γερμανία για την αποδοχή της ταινίας και την κατανόηση του οράματος. «Για εμένα έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, διότι άνοιξαν την αγκαλιά τους και κατανόησαν διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπινες σημασίες που προέρχονται από αυτές», λέει ο Ρασούλοφ.

Εν συνεχεία διαβεβαίωσε ότι θα εξακολουθήσει να κάνει σινεμά «υπό οιεσδήποτε συνθήκες παντού στον κόσμο. Οι ταινίες μου θα είναι για την δική μου κουλτούρα, για την ευρωπαϊκή κουλτούρα [...] Έχω πολλές ιστορίες να διηγηθώ και πάντοτε το μυαλό μου κινείται προς νέα σχέδια.»

Σε μια όχι και λίγο ειρωνική χροιά, το Ιράν επέλεξε μια ταινία που περιέχει ξανά δέντρο στον τίτλο της, το «In the Arms of the Tree», ως εκπρόσωπο για τα 97α Όσκαρ.

Ιδού το τρέιλερ της Neon για τον «Σπόρο της Ιερής Συκιάς»:

 

 
Looking to the future, Rasoulof said that he would make films “in any circumstances and anywhere in the world.” He added that his new films would be about “my culture and European culture [..] I have some new stories, and I’m always thinking about new projects.”
30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Τρίτης 8 ΟκτωβρίουΗ Ελληνίδα που κατέκτησε το Χόλιγουντ: Αφιέρωμα στην Κατίνα Παξινού από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος