70 χρόνια «Επτά Σαμουράι»! Τρέιλερ για την αποκατεστημένη κόπια του αριστουργήματος του Κουροσάβα

Η Janus Films και η θρυλική εταιρεία Toho παρουσίασαν μια εκ των εμβληματικών ταινιών του Ακίρα Κουροσάβα στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
70 χρόνια «Επτά Σαμουράι»! Τρέιλερ για την αποκατεστημένη κόπια του αριστουργήματος του Κουροσάβα

Και ενώ στην εγχώρια πραγματικότητα ζούμε πια ημέρες διανομής επανεκδόσεων ταινιών 10ετίας και 20ετίας, μιας και ξεπεράσαμε τους Χίτσκοκ (αδικώ, θα έχει Χίτσκοκ και φέτος), τους Μπέργκμαν και μιας εκατοστής άλλων που «δεν κόβουν εισιτήρια», ή ποτέ δεν δοκιμάσαμε να δούμε αν κόβουν εισιτήρια, κάτι πουθενάδες στο εξωτερικο ασχολούνται με τα 70χρονα των «Επτά Σαμουράι» μιας συμπαθητικής ιαπωνικής παραγωγής κάποιου Ακίρα Κουροσάβα που έκανε μια καριέρα στο παράλληλο κύκλωμα.

Τέλος πάντων, σοβαρότης. 70 χρόνια δεν είναι μικρό πράγμα να μένεις τόσο αγέραστος. Κι έρχεται τώρα κι ένα 4Κ βλέμμα αποκατάστασης να την κάνει ακόμα πιο εκθαμβωτική. Πιο πολλά για την ταινία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο άρθρο μας εδώ

Η επίσημη πρώτη της υπόθεσης που κατέστησε δυνατή η ιστορική Toho, έγινε στις Κάννες, σε μια διοργάνωση που τίμησε περαιτέρω τον μέγα Κουροσάβα βάζοντας ολίγη «Ραψωδία τον Αύγουστο» στο επίσημο πόστερ.

Σύμφωνα με το άρθρο του IndieWire, από όπου αντλούμε την είδηση και το τρέιλερ, η παραγωγή της ταινίας τράβηξε 148 μέρες στην διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου, ενώ το στούντιο της Toho επένδυε ταυτόχρονα στον πρώτο «Godzilla», γεγονός που κόντεψε να την φαληρίσει. Εν τέλει δεν έχασε, κάποτε η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς. Η κληρονομιά των Σαμουράι είναι εμφανής στο σινεμά της γενιάς των δημιουργών που κυριολεκτικά όρισε.

Η 4Κ αποκατάσταση έρχεται στις 5 Ιουλίου στο Film Forum της Νέας Υόρκης και δύο μέρες αργότερα θα παιχτεί στην Αμερικανική Ταινιοθήκη στο Λος Άντζελες. Ορίστε το τρέιλερ, δεν είναι κακό κάποια παραδείγματα να τα μιμηθούμε και εγχωρίως σε διανομή και Ταινιοθήκη. Η διανομή πρωτόλειων ταινιών δεν είναι κατ' ανάγκη λάθος, αντιθέτως, αν όμως συνδυάζεται με λησμονιά βασικών δημιουργών, ή στεγνή επανάληψη τίτλων μόλις περασμένων ετών, δεν θεμελιώνει κινηματογραφική Παιδεία.