Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Φεστιβάλ Βενετίας, το «The Road» του Τζον Χίλκοουτ ήταν από τις ταινίες που ξεχώρισαν. Χρονικό της πορείας επιβίωσης ενός 10χρονου αγοριού και του ασθενικού πατέρα του σε μια ερημωμένη μετα-καταστροφική Αμερική. Εκεί όπου οι μετρημένοι επιζήσαντες κρατιούνται ζωντανοί δια του κανιβαλισμού. Βασισμένη στο βραβευμένο μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθι, η ταινία θεωρείται από τις πιο αναμενόμενες της σεζόν. Όσοι είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν στη Βενετία κάνουν λόγο για μια ιστορία συγκινητική, στοχαστική και φοβερά καλοπαιγμένη, ειδικά από τον πρωταγωνιστή Βίγκο Μόρτενσεν.
Αν ο Χίλκοουτ έχει ακολουθήσει πιστά το μυαλό του Μακάρθι θα δούμε την απόλυτη καταστροφή επί της οθόνης. Ο πολιτισμός αφανισμένος, το κλίμα απρόβλεπτο, οι πόλεις ολοσχερώς κατεστραμμένες, η φύση ανύπαρκτη και η ζωή όπως την ξέρουμε μακρινή ανάμνηση. Δεν είναι ευχάριστο το θέαμα, και όσοι ξέρουν το βιβλίο, καταλαβαίνουν τι εννοούμε.
Μιλώντας για την ταινία, ο Βίγκο Μόρτενσεν εστιάζει στη σχέση πατέρα-γιου: «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Κόρμακ Μακ Κάρθι πριν αρχίσουμε τα γυρίσματα και τελικά περάσαμε αρκετή ώρα στο τηλέφωνο. Μου μίλησε για το γιο του, μίλησα κι εγώ για τον δικό μου και συνειδητοποίησα πως είχα ό,τι χρειαζόμουν για να ξεκινήσω την ταινία. Όσοι έχουν παιδιά θα καταλάβουν τι εννοώ. Αργά ή γρήγορα έρχεται μια στιγμή που οι ρόλοι αλλάζουν και το παιδί είναι αυτό που σου υποδεικνύει τι θα κάνεις» αναφέρει ο ηθοποιός.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης ο μικρός Κόντι Μακφί, η Σαρλίζ Θέρον, ο Ρόμπερτ Ντιβάλ και ο Γκάι Πιρς.
Ανθή Νταουσάνη