«Stop Making Sense»: 4Κ αποκατάσταση για το αριστούργημα του Τζόναθαν Ντέμι

Για πολλούς η κινηματογραφημένη συναυλία που τελειώνει τη συζήτηση περί κινηματογραφημένων συναυλιών. Για όλους τους ποπ μουσικόφιλους η επιστροφή, 40 χρόνια μετά, μιας υπέρτατης στιγμής του Ντέβιντ Μπερν και των Talking Heads. Ωραία πράγματα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
«Stop Making Sense»: 4Κ αποκατάσταση για το αριστούργημα του Τζόναθαν Ντέμι

«Μία από τις πιο συνηθισμένες περιγραφές που ακολουθούν ως σήμερα το «Stop Making Sense» είναι πως πρόκειται για τον «Πολίτη Κέιν» των κινηματογραφημένων συναυλιών. Και είναι αλήθεια πως σε δεκάδες λίστες, από τη δεκαετία του '90 μέχρι και σήμερα, που αφορούν συναυλίες ή μουσικές ταινίες εν γένει, το δημιούργημα του Ντέμι φιγουράρει στην κορυφή όπως το αντίστοιχο του Όρσον Γουέλς, καθώς δεν έχει βρεθεί ως τώρα αντίστοιχη δουλειά που με τις καινοτομίες της να έχει ανοίξει νέους δρόμους για το είδος.»

Έτσι έγραφε ο συνάδελφος Τάσος Μελεμενίδης 6 χρόνια πριν, στο πλαίσιο της προβολής του Athens Open Air Film Festival. Tότε θα παίζαμε για σας (και για μας) την ταινία του Ντέμι με δυστυχή αφορμή τον πρόωρο χαμό του. Σήμερα έρχεται η είδηση γιατί η Α24 παρουσιάζει την αποκατάσταση σε ένδοξο 4Κ (παρότι ήδη είμαστε στα πολλαπλάσιά του, πάλι λεφτά θα μας φεύγουν) σχεδιάζοντας στην φετινή 40ή επέτειο να το παρουσιάσει στις αίθουσες.

Για κάποιους από εμάς, πέρα από χαρά και γιορτή, είναι κάτι το ιδιαίτερο. Η εικόνα του Μπερν στη συναυλία, η «εποχή Μπερν» γενικώς στην δεκαετία του '80, είναι μια σημαδούρα χρόνου, καθόλου...σκονισμένη, ένα έμβλημα εποχής σε όλους της τους τρόπους. Με άλλα λόγια ενα γερό χτύπημα στην ανελέητη memory lane. Μελαγχολία σχετική δηλαδή, που αντιπαρέρχεσαι βλέποντάς τον στο κλιπ που επιλέγει το άρθρο μας.

Σε φόρμα έτσι κι αλλιώς, οι διάνοιες άλλωστε πάντοτε σε μιας μορφής φόρμα είναι πάντα, φρέσκος κι από την οσκαρική του υποψηφιότητα στην κατηγορία του Τραγουδιού - 35 χρόνια πριν το είχε πάρει στον «Τελευταίο Αυτοκράτορα» (πώς να λησμονήσεις λοιπόν;) - ο Μπερν θα μας θυμίσει φέτος, μέσω του αδελφού Ντέμι (που δόξασε την μουσική ταινία εν γένει) πώς ήταν εκείνα τα τρία βράδια του Δεκεμβρίου του 1983 στο Hollywood Pantages Thater.

H μπάντα έχει ανακοινώσει και deluxe έκδοση του σάουντρακ - το πλήρες κονσέρτο για πρώτη φορά! - στις 18 Αυγούστου, οπότε κάπως έτσι θα έχουμε και μια πρώτη ιδέα της αποκατάστασης. Το LP θα είναι διπλό, σε Dolby Atmos μιξάρισμα. Συγκίνηση γενικώς, όχι ότι κοπτόμαστε όλοι για τα Atmos μιξαρίσματα, και ορίστε ένα teaser που με γνήσια Μπερν-ικό τρόπο περιγελά τον χρόνο και τις μελαγχολίες του.