Ιστορική στιγμή για την Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών, καθώς προσθέτει ένα ακόμη Όσκαρ. Είναι αυτό του Καλύτερου Stunt Σχεδιασμού και τελικά αυτό που έπεται του άλλου νέου Όσκαρ, που ίσως συζητιέται περισσότερο καιρό στους διαδρόμους, αν και δεν είναι μεγαλύτερης (όλα τα Όσκαρ έχουν το βάρος τους), και σίγουρα όχι ιστορικότερη σημασίας, αυτό της Καλύτερης Διανομής (Casting). Αυτό ξεκινά ήδη από την προσεχή απονομή.
Η νέα κατηγορία εισέρχεται στον οσκαρικό κανόνα το 2027, στην εκατονταετηρίδα του θεσμού (δηλαδή την βράβευση του 2028).
Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Ντέιβιντ Λιτς, ο οποίος έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια - έχοντας κατά μια έννοια καταβαραθρώσει με τις κασκάντες και τα ξυλίκια του το σινεμά της δράσης - διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο προωθώντας το ζήτημα και εκπροσωπώντας την συνδικαλιστική κοινότητα των επαγγελματιών.
Είναι σαφές ότι οι κασκάντες, οι επικίνδυνες σκηνές που χρειάζονται επαγγελματίες που θα τις σχεδιάσουν και θα τις εκτελέσουν, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κινηματογράφου από τις μέρες των σκαπανέων - και ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον ανυπέρβλητο Μπάστερ Κίτον, ο οποίος διέλυσε το σώμα του παίζοντας αδιανόητες σκηνές σε πλήθος ταινιών του - αν και είναι κάμποσοι που στις μέρες του Βωβού σε αφήνουν έως σήμερα κόκκαλο με τα τρεξίματα, τις πτώσεις, τα κρεμάσματα και τα μπουρδουκλώματα που πρέπει να άφησαν αισθητά ίχνη στα κορμιά τους. Αργότερα, ποιος δεν θυμάται για παράδειγμα την κασκάντα του Γιάκιμα Κανάτ της «Ταχυδρομικής Άμαξας» (1939) του Τζον Φορντ, στο περίφημο γκάζι του στην σκηνή της καταδίωξης με την κασκάντα πάνω στα άλογα που τρέχουν με χίλια. Είναι μια δουλειά που ανέκαθεν είχε σειρά (και σωρεία) ανθρώπων έτοιμων να σακατευτούν για την διασκέδασή μας. Σήμερα, τουλάχιστον, ο σχεδιασμός και η ασφάλεια είναι σε άλλο επίπεδο, χωρίς βέβαια να λησμονεί κανείς λογιών θύματα που έχουν κατά καιρούς υπάρξει.
Στην 100ή απονομή λοιπόν, καλά να είμαστε, θα το δούμε και αυτό. Οι κανόνες θα ανακοινωθούν το 2027 μαζί με το βιβλίο των κανόνων συνολικά της επετειακής απονομής. Πάνω από 100 μέλη στην Ακαδημία αριθμεί το σώμα των stuntmen.