Οι χολιγουντιανές ταινίες δεν ευθύνονται για την ένοπλη βία και τις σφαγές στις Η.Π.Α., λένε οι Κουέντιν Ταραντίνο και Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ, δύο είδωλα των οποίων οι καριέρες έχουν ταυτιστεί με τις βίαιες κινηματογραφικές εικόνες.
Ενοχλημένος που συχνά τον ρωτούν αν τραγικά γεγονότα, όπως η πρόσφατη σφαγή στο σχολείο του Νιούταουν, είναι απόρροια της θεαματικής απεικόνισης της βίας στο σινεμά, ο Ταραντίνο απάντησε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Νομίζω πως είναι προσβλητικό για τη μνήμη αυτών των ανθρώπων να μιλάμε για ταινίες. Το θέμα είναι ο έλεγχος της οπλοχρησίας και η ψυχική υγεία. Με ρωτάνε αυτό το πράγμα εδώ και 20 χρόνια - για την επίδραση της βίας στο σινεμά σε σχέση με τη βία στην πραγματική ζωή.
Η απάντησή μου είναι η ίδια με αυτήν που έδωσα 20 χρόνια πριν. Δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο. Είναι προφανές πως το ένα δεν έχει σχέση με τον άλλο».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα σχόλια του πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ, ο οποίος έχει επιστρέψει για τα καλά στην κινηματογραφική παραγωγή, πότε υποδυόμενος τον σερίφη («The last stand») και πότε τον σύμμαχο του Σιλβέστερ Σταλόνε («Οι αναλώσιμοι 2», «The tomb»).
«Αυτό είναι διασκέδαση», σχολίασε ο Σβαρτζενέγκερ στους δημοσιογράφους μιλώντας για το νέο του φιλμ «The last stand», «και το άλλο, είναι μια απίστευτη τραγωδία», συμπλήρωσε.
«Είναι πολύ σοβαρό και είναι η πραγματικότητα», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Πρέπει να αναλύσουμε πως ασχολούμαστε με τις ψυχικές ασθένειες, πως χειριζόμαστε τους νόμους για την οπλοκατοχή και τι κάνουμε με την ανατροφή των παιδιών». «Είναι ανάγκη μια μητέρα να συλλέγει όπλα και να πηγαίνει τα μικρά της παιδιά για σκοποβολή;», διερωτήθηκε ο Σβαρτζενέγκερ, ρίχνοντας αιχμές για την κουλτούρα των όπλων στην Αμερική, ένθερμη οπαδός της οποίας ήταν η μητέρα του δολοφόνου του Κονέκτικατ, Ανταμ Λάνζα.
Στο μεταξύ, την ώρα που οι Ταραντίνο και Σβαρτζενέγκερ υπερασπίζονται το αμερικανικό σινεμά, ένα μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων σε δημοσκοπήσεις στην Αμερική, θεωρούν ότι ταινίες σαν το επερχόμενο «Django, o τιμωρός», με την υπογραφή του πρώτου, είναι υπερβολικά βίαιες και οδηγούν σε μαζικές τραγωδίες.