«Carnival at the End of Days»: Ο Τέρι Γκίλιαμ παλεύει για την (ίσως τελευταία) ταινία του

O «Αμερικάνος» των Monty Python είναι ξένος σε ξένη πόλη στο Χόλιγουντ εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, όμως αυτή τη φορά η παρουσία των Τζόνι Ντεπ, Τζεφ Μπρίτζες, Τζέισον Μομόα και Άνταμ Ντράιβερ στο καστ ίσως βελτιώσει τις πιθανότητες χρηματοδότησης.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
«Carnival at the End of Days»: Ο Τέρι Γκίλιαμ παλεύει για την (ίσως τελευταία) ταινία του

Καρναβάλι στο Τέλος του Κόσμου είναι ένας εκ γενετής καλός τίτλος για ταινία του Τέρι Γκίλιαμ. Γκίλιαμ που θα μπορούσε ίσως να είναι το poster boy του τι έχουμε χάσει σημέρα ως κινηματογραφόφιλοι. Τι ταλέντο, πόση δημιουργικότητα, ποιες δυνατότητες έκπληξης και θραύσης του προβλέψιμου. Ο δημιουργός του Μπραζίλ, των 12 Πιθήκων, του Βαρώνου Μυγχάουζεν, του Fisher King αλλά και τόσων ακόμα. Και στις «αποτυχημένες» (ένας αγαπημένος χαρακτηρισμός ηλικιωμένων κριτικών που νομίζουν πώς ξεπέρασαν μια δημιουργική διάνοια) του στιγμές είναι πιο συναρπαστικός από το 90% που κυκλοφορεί στην αγορά.

Ο Τέρι Γκίλιαμ γενικώς δεν βρίσκει λεφτά, όπως θα περιμένατε. Πλην του 12 Monkeys δεν έχει αποφέρει και ποτέ λεφτά, αν και πίσω στην εποχή των Python δεν χρέωσε και κανέναν, μια χαρά προσοδοφόρες ήταν οι ταινίες. Και το Carnival (που θεωρητικά ξεκινά γυρίσματα τον Ιανουάριο του 2025) ακούγεται πώς είναι και «ακριβό».

Ας αφήσουμε όμως τα λεφτά. Η ιστορία της ταινίας καταπιάνεται με την γαλήνια εκδοχή πραγματων στην οποία ο Θεός αποφασίζει «να εξαλείψει την ανθρωπότητα επειδή του έχει γ@μήσει τον υπέροχο γήινο Κήπο του, τη Γη. Μόνο ένας θέλει να σώσει την ανθρωπότητα και αυτός είναι ο Σατανάς, αφού χωρίς αυτήν θα μείνει άνεργος και είναι τρομερό να ζεις αιώνια χωρίς δουλειά. Οπότε βρίσκει μερικούς νέους και προσπαθούν να πείσουν τον Θεό ότι αυτοί είναι οι νέοι Αδάμ και Εύα. Ο Θεός όμως είναι αμετάπειστος. Είναι κωμωδία.» Αυτά είναι τα λόγια του Γκίλιαμ και εύχεται κανείς να σας φάνηκε τόσο απολαυστικό και σαν ιδέα και μόνο όσο σ' εμάς.

Πίσω στα λεφτά ένα ποσό 30 εκατομυρίων δολαρίων ακούγεται, ποσό που ο Γκίλιαμ λέει «ακριβό», αλλά όλοι ξέουμε ότι είναι ένα μικρό κλάσμα των παραγωγών που φαίνεται να ενδιαφέρουν σήμερα τα μεγάλα στούντιο. Ίσως μπει στο κόλπο το Netflix, που όπως θα διαπιστώσατε έκοψε μαχαίρι τους μεγάλους (Κουαρόν, Κοέν, Σκορσέζε - ψέματα έχουν έναν Λινκλέιτερ έτοιμο....) από ένα σημείο και μετά και μπορεί να θέλει να δώσει σημεία χαρακτήρα. (Ξέχασα, ο Σαράντος κομπάζει που ο γιος του είδε τον Λόρενς της Αραβίας στο κινητό). 'Ισως δει το φως κάποιος (η Warner;) ότι πλουτίζει αλλιώς ένας κατάλογος με τέτοια έργα - χώρια που με αυτό το καστ δεν αποκλείεται καθόλου να ισοφαρίσει ή και να ξεπεράσει τα νούμερα.

Περιμένουμε.