Πριν δείτε το «The Underground Railroad», ερωτευτείτε το «The Gaze» του Μπάρι Τζένκινς

Τι να περιμένει κανείς μετά το «Moonlight» και το «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει», εκτός από το αιθέριο τηλεοπτικό «The Underground Railroad»; Δυο μέρες πριν κάνει πρεμιέρα, ο Μπάρι Τζένκινς παραδίδει το «The Gaze», ένα συγκινητικό φιλμ, ένα μπουκέτο πορτραίτων από τα γυρίσματα της σειράς.

Από τον Χρήστο Πολίτη
Πριν δείτε το «The Underground Railroad», ερωτευτείτε το «The Gaze» του Μπάρι Τζένκινς

Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του ταινία, ο βραβευμένος με Όσκαρ Μπάρι Τζένκινς επιστρέφει με μια ιστορία για την δύναμη και την θέληση για ελευθερία, το «The Underground Railroad». Βασισμένο στην ομότιτλη και βραβευμένη με Πούλιτζερ νουβέλα του Κόλσον Γουάιτχεντ, σειρά θα προβληθεί στο Amazon Prime.

Ένα μαύρο κορίτσι προσπαθεί απεγνωσμένα να δραπετεύσει από την σκλαβιά του προπολεμικού Αμερικανικού Νότου στα μέσα του 19ου αιώνα. Και εκεί θα ανακαλύψει πως ο θρύλος του «Underground Railway» είναι αληθινός, ένα εισιτήριο για έναν καινούργιο κόσμο.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Τζένκινς κινηματογραφούσε τα βλέμματα όλων εκείνων που ενεπλάκησαν στην παραγωγή, φτιάχνοντας ένα ωριαίο μεσαίου μήκους φιλμ, ένα υπέροχο και άκρως συγκινητικό παζλ πορτραίτων με τίτλο «The Gaze», εμπνευσμένο από τη δουλειά του ζωγράφου Κέρι Τζέιμς Μάρσαλ.

«Στα πολλά χρόνια που έκανα συνεντεύξεις, υπήρχε ένα ερώτημα που επέστρεφε και είχε να κάνει με το "λευκό βλέμμα". Ποτέ δεν υπήρξε νύξη για το "μαύρο βλέμμα". Δεν θυμάμαι πότε ξεκινήσαμε να φτιάχουμε αυτό που έγινε το «The Gaze», και εννοείται πως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα επεισόδιο του "The Underground Railroad". Νωρίς στα γυρίσματα κοίταξα πέρα από το σετ και αυτό που είδα με καθήλωσε: τους ηθοποιούς, τους κομπάρσους, κοίταξα πέρα από αυτούς και συνειδητοποίησα πως είδα τους προγόνους μου, μια ομάδα ανθρώπων των οποίων οι φωτογραφίες έχουν χαθεί σε μεγάλο βαθμό από το ιστορικό μας αρχείο. Έτσι σταματήσαμε για λίγο τα γυρίσματα και εκμεταλλευτήκαμε τα εργαλεία μας για να τραβήξουμε τα πορτραίτα αυτών των ανθρώπων».

Πατήστε play και αφεθείτε στη αληθινή μαγεία των εικόνων του Τζένκινς και της υπέροχης μουσικής του μόνιμα πια συνεργάτη του, Νίκολας Μπριτέλ.