50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

Τιμημένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β' Αντρικού Ρόλου (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, το μνημειώδες έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζει τη σημαντική επέτειο με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σε μια μοναδική προβολή-γεγονός που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε.

Από τον Λουκά Κατσίκα
50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

Αν ο πρώτος «Νονός» έχτισε ένα μεγαλειώδες γκανγκστερικό σύμπαν με όρους παραβολής και απόηχους αρχαίας τραγωδίας, διηγούμενος την ιστορία της οικογένειας Κορλεόνε, του επιβλητικού πατριάρχη ο οποίος ετοιμάζεται να κληροδοτήσει το θρόνο του, των παιδιών του που τον διεκδικούν και του αιματηρού ξεκαθαρίσματος που θα οδηγήσει στη διαδοχή του, ο δεύτερος «Νονός» καταφέρνει κάτι περισσότερο: παίρνει όλα τα θεματικά και ιδεολογικά επιτεύγματα της πρώτης ταινίας και τα εμβαθύνει, τα εμπλουτίζει, διηγούμενος πλέον την άνοδο και την πτώση του Μάικλ Κορλεόνε, ενός ήρωα ανήμπορου να αναμετρηθεί με το ισοπεδωτικό βάρος της πατρικής κληρονομιάς και της εξουσίας ή να παραμείνει ηθικός και ακέραιος σε έναν αδίστακτο κόσμο.
 
Ταυτόχρονα όμως, με μια θαρραλέα αφηγηματική κίνηση, ο Κόπολα επιστρέφει στο παρελθόν και τις μέρες που ένας νεαρός ακόμη Βίτο Κορλεόνε εγκαταλείπει την ιταλική γενέτειρά του και μεταναστεύει στην Αμερική για να σκαρφαλώσει εκεί τα πρώτα σκαλοπάτια του οργανωμένου εγκλήματος, φέρνοντας σε συγκλονιστική αντιπαράθεση την ένδοξη ιστορία επικράτησης του πατέρα με την άδοξη συντριβή του γιού και προσφέροντας συνάμα μια τραγική ειρωνική αλληγορία του Αμερικανικού Ονείρου.

Ο Αλ Πατσίνο σημειώνει εδώ τη σημαντικότερη ερμηνεία της καριέρας του, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο παίρνει επάξια τα ερμηνευτικά σκήπτρα από τον Μάρλον Μπράντο, ενσαρκώνοντας μια νεαρότερη εκδοχή του Βίτο Κορλεόνε, και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, με δεδομένη τη θριαμβευτική επιτυχία της πρώτης ταινίας, βρίσκεται εδώ ανενόχλητος να μεγαλουργήσει με κριτήρια αυστηρά καλλιτεχνικά, υπογράφοντας ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά. O «Νονός ΙΙ» θα προβληθεί στη χώρα μας πιο ακτινοβόλος και επιβλητικός από ποτέ, χάρη στην πρόσφατη ψηφιακή επεξεργασία που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης του.

Ο ΝΟΝΟΣ ΙΙ (THE GODFATHER PART II)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φράνσις Φορντ Κόπολα
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Αλ Πατσίνο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ντάιαν Κίτον, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Τζον Καζάλ, Τάλια Σάιρ, Λι Στράσμπεργκ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 202΄
ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 1974

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: CINOBO OΠΕΡΑ 1 | Ακαδημίας 57
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.30
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 7€

Εισιτήρια διατίθενται απευθείας από το ταμείο της αίθουσας ή ηλεκτρονικά μέσω MORE.COM σε αυτό το link:
https://www.more.com/cinema/o-nonos-ii-the-godfather-part-ii/

Όπως... οπλοκατοχή: Ο Ρούμπεν Έστλουντ ζητά άδειες χρήσης κάμεραςOι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες την Πέμπτη 18 Απριλίου