Τρέιλερ «The Order»: Ο Τζουντ Λο κυνηγά Αμερικανούς με αγκυλωτούς σταυρούς

Μια ταινία βασισμένη σε αληθινή ιστορία των αρχών του '80, αλλά και μια στην πραγματικότητα τρέχουσα προβληματική αυξανόμενης βαρύτητας.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Τρέιλερ «The Order»: Ο Τζουντ Λο κυνηγά Αμερικανούς με αγκυλωτούς σταυρούς

Ο Τέρι Χασκ (Λο) είναι ένας Αστυνόμος που ερευνά μια αλυσίδα βιαιοτήτων στις ΒΔ ΗΠΑ, όλες οφειλόμενες σε μια ομάδα ρατσιστών-τρομοκρατών, με ουκ ολίγα ναζιστικά εμβλήματα και ρητορική φυλετικής καθαρότητας, οι οποίοι σκοπεύουν σε ανατροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Υποθέτω δεν θα ήθελαν να το βγάλουν έναν μήνα μετά τις εκλογές (6 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ - 5 Νοεμβρίου οι εκλογές), στην περίπτωση όμως που «δεν είναι καλό», ίσως και καλύτερα ώστε να μην οδηγήσει κόσμο εντελώς ανάποδα από τις προθέσεις του.

Σκηνοθετεί ο Αυστραλός Τζάστιν Κερζέλ, μιας σειράς συζητήσιμων ταινιών, κατά τον υπογράφοντα, όπως τα «Macbeth» και «Nitram» κυρίως, αξιοσημείωτων συστηματικά («Snowtown», «True History of the Kelly Gang»), ένας στυλίστας (αν και αυτό δεν λέει και πολλά πράγματα όταν το περιεχόμενο είναι τόσο φλέγον) που επιχειρεί διείσδυση στο μυαλό του Κακού, αμφίβολων (για κάποιους) αποτελεσμάτων. Εδώ, υποθέτω, τα πράγματα θα είναι πιο σαφή.

Στην ταινία υποστηρίζουν οι Τάι Σέρινταν, Άλισον Όλιβερ, Μαρκ Μάρον και Τζέρνι Σμόλετ, ενώ το σενάριο υπογράφει ο Ζακ Μπέιλιν που μας έχει φέρει τα «King Richard» και «Creed III», ταινίες δηλαδή που με κάποιο τρόπο λειτούργησαν.

Εδώ μια φορά ξυπνάνε μνήμες «American History X» και «Arlington Road» (χωρίς το βάρος των δικών τους πρωταγωνιστών όμως), ταινιών που έχουν κατά καιρούς συζητηθεί αρκετά, στην εποχή τους έγραψαν και είχαν σαφές κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Η «διπλανή» εγκληματικότητα, ιδίως όταν οι διαστάσεις της εκτείνονται παραπάνω από ατομικά καπρίτσια είναι σοβαρό θέμα, η Αμερική πληγώνεται ειδικά λόγω μιας ιστορικής αλυσίδας στάσεων που δεν δείχνουν να αλλάζουν, και το θέμα έχει επίκαιρες διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα πλέον.

Το αναμένουμε με ενδιαφέρον, όχι απαραίτητα με ελπίδα (περισσότερο γιατί, αν είσαι και λίγο απαισιόδοξος, θεωρείς ότι το θέμα έχει ξεφύγει προ πολλού από την δυνατότητα του κινηματογράφου), προσδοκώντας περισσότερο μια καλή ταινία και ελπίζοντας ότι δεν θα κόψει ένα κεφάλι για να φυτρώσουν δύο στη θέση του.

Ιδού το τρέιλερ:

Αφιέρωμα στην Αντουανέττα Αγγελίδη από το 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της ΑθήναςΤζάκι Τσαν και Ραλφ Μάτσιο ενώνουν τις δυνάμεις τους για το «Karate Kid: Legends»