Τρέιλερ: Ο Γουές Άντερσον διαβάζει (ξανά) Ρόαλντ Νταλ στο «The Wonderful Story of Henry Sugar»

Τι λέτε για μία διπλή δόση Γουές Άντερσον; Λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του «Asteroid City», ο παστέλ εικονολάτρης του σινεμά επιστρέφει με το «The Wonderful Story of Henry Sugar» στις ιστορίες του Ρόαλντ Νταλ.

Από τον Πάνο Γκένα
Τρέιλερ: Ο Γουές Άντερσον διαβάζει (ξανά) Ρόαλντ Νταλ στο «The Wonderful Story of Henry Sugar»

Μπορεί η πανδημία να καθυστέρησε την έξοδο της «Γαλλικής Αποστολής» (The French Dispatch) για δυο χρόνια, όμως ο Τεξανός σκηνοθέτης της πολύχρωμης λεπτομέρειας και των ισορροπημένων κάδρων θα πάρει το δημιουργικό «αίμα» του πίσω φέτος με δυο κινηματογραφικά πρότζεκτ back-to-back.

Μετά την αστεράτη (ελέω καστ) απόβαση του «Asteroid City» (διαβάστε την γνώμη μας εδώ), ο Άντερσον επισκέπτεται ξανά το παραμυθένιο σύμπαν του Ρόαλντ Νταλ και δεκατρία χρόνια μετά τον «Φανταστικό Κύριο Φοξ», διασκευάζει την «Υπέροχη Ιστορία του Χένρι Σούγκαρ» από το ομώνυμο βιβλίο με μικρές ιστορίες που εκδόθηκε το 1977.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη του βιβλίου: «Αν μπορούσες να δεις με τα μάτια σου κλειστά, θα χρησιμοποιούσες αυτή τη δύναμη για το κοινό καλό ή για το προσωπικό σου όφελος; Αυτή είναι η ιστορία ενός άνδρα που μπορούσε να δει χωρίς τα μάτια του».

Πρωταγωνιστής στο Χένρι Σούγκαρ είναι ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, και μαζί του θα απολαύσουμε τους Ρέιφ Φάινς, Μπεν Κίνγκσλεϊ και Ντεβ Πατέλ σε πολλαπλούς ρόλους. Η ταινία, που πρόσφατα έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας, είναι μικρού μήκους (37 λεπτών) και θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 27 Σεπτεμβρίου.

Δείτε στη συνέχεια το παιχνιδιάρικο, ευρηματικό τρέιλερ.

Σύμφωνα με δήλωση του Άντερσον στο Variety: «Πολλά χρόνια ήθελα να γυρίσω το 'Henry Sugar'". Μου το είχαν κρατήσει [σ.τ.σ. εννοεί την οικογένεια Νταλ] επειδή ήμουν φίλος τους. Η Λίντσεϊ [σ.τ.σ. η χήρα του Ρόαλντ] παρέδωσε την σκυτάλη στον Λουκ, τον εγγονό του Νταλ, οπότε το πρότζεκτ με περίμενε. Δεν μπορούσα, όμως, να φανταστώ τον τρόπο για να το προσεγγίσω σωστά. Ήξερα ότι αυτό που μου άρεσε στην ιστορία ήταν η γραφή της, τα λόγια του Νταλ. Δεν μπορούσα να βρω απάντηση και ξαφνικά... την βρήκα. Δεν είναι ταινία μεγάλου μήκους. Είναι περίπου 37 λεπτά. Όταν ήμουν έτοιμος πια να το κάνω, η οικογένεια Νταλ δεν είχε πλέον τα δικαιώματα, είχαν αγοραστεί από το Netflix».

Η ταινία, λοιπόν, αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας του Netflix με τη Roald Dahl Story Company, συμφωνία που είχε ανακοινωθεί από το 2019 με στόχο την παραγωγή ενός πακέτου ταινιών και σειρών κινουμένων σχεδίων, βασισμένα στα έργα του πολυβραβευμένου συγγραφέα (όπως π.χ. η πρόσφατη μεταφορά του μιούζικαλ «Ματίλντα»). Μετά την προβολή του «Henry Sugar», θα ακολουθήσουν επιπλέον μικρού μήκους εμπνευσμένες από το έργο του Νταλ: το «The Swan»με τον Ρούπερτ Φρεντ, το «Poison» - ένα από τα πιο παλιά αφηγήματα του Νταλ - και το ιδιόρρυθμο «Ratcatcher» από τη συλλογή διηγημάτων «Claud’s Dog».

Σχετικά με την κυκλοφορία των ταινιών στο Netflix, o Άντερσον πάντως ξεκαθάρισε την θέση του και δήλωσε πως: «Δεν πρόκειται ακριβώς για επιλογή, επειδή μία ταινία μικρού μήκους όπως αυτή δεν θα έβρισκε εύκολα διανομή στους κινηματογράφους. Θα έπρεπε να πουληθούν φθηνότερα εισιτήρια ή να συνοδεύει κι άλλη ταινία ως διπλή προβολή. Αν και είχα μια καλή εμπειρία με το Netflix, είμαι πολύ χαρούμενος που το «Asteroid City» κυκλοφόρησε κανονικά στους κινηματογράφους. Η Focus και η Universal το κάνουν με τον πραγματικό κινηματογραφικό τρόπο. Τον τρόπο με τον οποίο θέλω πραγματικά να προβάλλονται οι ταινίες μου».