«Θλιβερή εργένισσα που ως και η Μπρίτζετ Τζόουνς θα την προσπερνούσε»

Καταπέλτης οι κριτικές για την «Νταϊάνα» στην πρεμιέρα της. «Φριχτό και αδιάκριτο», «φτηνή και άκεφη δουλειά που μοιάζει με πρωινή μεσοβδόμαδη παραγωγή του Channel 5» κι άλλα τέτοια κολακευτικά σχόλια απέσπασε η ταινία μετά την προβολή της στο Λονδίνο

Από την Άντα Δαλιάκα
«Θλιβερή εργένισσα που ως και η Μπρίτζετ Τζόουνς θα την προσπερνούσε»

«Φριχτό και αδιάκριτο», «φτηνή και άκεφη δουλειά που μοιάζει με πρωινή μεσοβδόμαδη παραγωγή του Channel 5», «η βασίλισσα της καρδιάς αναπλάστηκε σαν θλιβερή εργένισσα ώστε μέχρι και η Μπρίτζετ Τζόουνς θα διέσχιζε τον δρόμο προκειμένου να την αποφύγει», «τρομερά, τρομερά βαρετό», είναι μονάχα μερικοί από τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους οι Βρετανοί κριτικοί κορυφαίων αγγλικών εφημερίδων στόλισαν την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική βιογραφία της πριγκίπισσας Νταϊάνα μετά την πρεμιέρα της, την περασμένη Πέμπτη, στο Λονδίνο.

Εχοντας ξεκινήσει γυρίσματα με πολύ καλές προδιαγραφές - τον Γερμανό σκηνοθέτη της υποψήφιας για ξενόγλωσσο Οσκαρ «Πτώσης» και την εξαιρετική, δύο φορές υποψήφια για Οσκαρ Ναόμι Γουότς να ενσαρκώνει τη Λαίδη Ντι - το «Diana» βρέθηκε ξαφνικά στα... Τάρταρα, έπειτα από περίπου έναν χρόνο διαφήμισης και προβολής. Να φταίει γι' αυτό η ιερή φυσιογνωμία της πριγκίπισσας της Ουαλίας που εξακολουθεί να στοιχειώνει τους Βρετανούς ή η πραγματικά κακή σεναριακή προσέγγιση της προσωπικότητάς της, ειδικότερα των δύο τελευταίων χρόνων της ζωής της δίπλα σε άνδρες όπως ο Πακιστανός καρδιοχειρουργός Χασνάτ Καν και ο ζάπλουτος επιχειρηματίας Ντόντι Αλ Φαγιέντ, που εξόργισε τους κριτικούς;

Πάντως, τέτοια ομοφωνία σε κριτικές εναντίον μιας ταινίας, δεν θυμόμαστε να έχουμε συναντήσει ξανά στον αγγλικό Τύπο (το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο της Κέιτ Σνελ «Diana: Her last love»). «Διστάζω να χρησιμοποιήσω τον όρο "αυτοκινητιστικό δράμα"», γράφει στην εφημερίδα «The Guardian» ο κριτικός Πίτερ Μπράντσο. «Αλλά η φριχτή αλήθεια είναι ότι, 16 χρόνια μετά από εκείνη την απαίσια μέρα το 1997, η Νταϊάνα έχει πεθάνει φριχτά άλλη μία φορά», συνεχίζει και εξηγεί: «Αυτό εξαιτίας μιας βασανιστικά καλών προθέσεων, ευλαβικής και συναισθηματικής βιογραφίας για τα ταραγμένα τελευταία της χρόνια, κεντημένης μέσα από έναν παράξενο χάρτινο διάλογο - σκανδαλοθηρικής φαντασίωσης γύρω από το πώς οι διάσημοι και σημαντικοί άνθρωποι μιλούν στην ιδιωτική τους ζωή».

Από τον πέλεκυ των γλαφυρότατων κριτικών δεν ξέφυγε ούτε η πρωταγωνίστρια Ναόμι Γουότς, με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «The Mirror» να επισημαίνει ότι η γεννημένη στην Αγγλία και μεγαλωμένη στην Αυστραλία 44χρονη ηθοποιός «δεν μοιάζει, δεν παίζει και δεν ακούγεται καθόλου σαν την πριγκίπισσα της Ουαλίας». «Ο Γουέσλι Σνάιπς με ξανθιά περούκα θα ήταν πιο πειστικός», καταλήγει ξεχειλίζοντας χολή η κριτική. Την πιο ήπια στάση απέναντι στην ταινία κρατάει ο κριτικός της εφημερίδας «The independent» επαινώντας τη ζωηρή ερμηνεία της Γουότς, σημειώνοντας όμως ότι δεν μοιάζει στην πραγματικότητα με τον χαρακτήρα που υποδύεται».

Στον απόηχο μιας τέτοιας απαξιωτικής υποδοχής, ο δρόμος για τα Οσκαρ δείχνει μακρινός και για το φιλμ και για την Ναόμι Γουότς.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ