Το ελληνικό σινεμά επιστρέφει

Με μικρότερο κόστος, λιγότερες ταινίες, νέους δημιουργούς και «ανεξάρτητο αέρα» η 51η διοργάνωση ξεκινά την Παρασκευή




Το ελληνικό σινεμά επιστρέφει

«Είμαστε και θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι ... αυτό είναι το στίγμα του φεστιβάλ». Με τα λόγια του ο Δημήτρης Εϊπίδης, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή, συνόψισε τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος της διοργάνωσης: «ναι» στους νέους δημιουργούς απ’ όλο τον κόσμο, έμφαση στην προβολή του ελληνικού και επίσης ανεξάρτητου από τη φύση του ελληνικού σινεμά (κατά τα λεγόμενα του Δημήτρη Εϊπίδη) και ταυτόχρονα μεγάλη εγκράτεια στις δαπάνες του φεστιβάλ για να συρρικνωθεί το μεγάλο χρέος του.

Με ένα χρέος που έφτανε τα 6,2 εκατ. ευρώ και μειωμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού (1 εκατ. ευρώ φέτος αντί 4,5 εκατ. ευρώ πέρυσι), η 51η έκδοση του φεστιβάλ θα πορευτεί με έναν προϋπολογισμό που αγγίζει συνολικά τα 2,5 εκατ. ευρώ. Με τα έξοδά του μειωμένα κατά 50%, το πρόγραμμα των ταινιών συρρικνώθηκε στις 169 ταινίες από 270 πέρυσι.

Η ουσιαστική ρήξη με τον χαρακτήρα γιγάντωσης που πήρε το φεστιβάλ κατά την τελευταία 5ετία, με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Δέσποινα Μουζάκη, φαίνεται και στην επιλογή των δύο προσώπων πάνω στα οποία πέφτουν οι προβολείς τη φετινή χρονιά: στη Δανέζα δημιουργό Σουζάνε Μπίερ και τον Ταϊλανδό σκηνοθέτη Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν, βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες τον περασμένο Μάιο. Αμφότεροι θα δώσουν μάστερκλας και θα παραστούν στα αφιερώματα της διοργάνωσης στο έργο τους.

«Το ενδιαφέρον στράφηκε προς το αμερικανικό πρότυπο την τελευταία 5ετία. Ηρθαν διάφοροι επιφανείς...», είπε ο κ. Εϊπίδης, διευκρινίζοντας: «Δεν με ενδιαφέρει αυτό το πρότυπο». Ο ίδιος δήλωσε πως το φεστιβάλ στηρίζει με κάθε μέσο το ελληνικό σινεμά. «Μας δίνεται η ευκαιρία να υποδεχτούμε τον ελληνικό κινηματογράφο εκ νέου», είπε, καθώς οι ελληνικές ταινίες δεν συμμετείχαν πέρυσι, διαμηνύοντας στους Ελληνες σκηνοθέτες που βλέπουν τις δημιουργίες τους να προβάλλονται στο εξωτερικό: «Το φεστιβάλ τους ανήκει, είναι δικό τους και πρέπει να το χρησιμοποιήσουν».

Με ... ανεξάρτητο αέρα, λοιπόν, η διοργάνωση ανοίγει τις πόρτες της την Παρασκευή με τις «127 ώρες» του Ντάνι Μπόιλ και τις κλείνει στις 12 Δεκεμβρίου με τον «Μαύρο κύκνο» του Ντάρεν Αρονόφσκι. Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 16 ταινίες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου στη Βενετία «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη αλλά και της «Απνοιας» του Αρη Μπαφαλούκα.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης επαναφέρει το τμήμα που επιμελούνταν παλιότερα, τους «Ανοιχτούς ορίζοντες», σε παράλληλη τροχιά με τις Ημέρες Ανεξαρτησίας του Λευτέρη Αδαμίδη (βασική επιλογή εδώ είναι η Λατινική Αμερική). Δέκα ταινίες φιλοξενεί το τμήμα "Ματιές στα Βαλκάνια" του Δημήτρη Κερκινού με ειδικό αφιέρωμα στη Σχολή Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ, ενώ σημειώστε και τα ονόματα των Μοχάμεντ Αλ Νταραντζί, Μποριβόζ Ντοβνίκοβιτς και Ρομέν Γαβράς στις αφίξεις.

23 εγχώριες ταινίες
Είκοσι τρεις ελληνικές ταινίες παραγωγής 2010, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και οι δύο ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, φιλοξενεί φέτος το φεστιβάλ. Ετσι θα δούμε ακόμα τα φιλμ: «Από θαύμα» του Μαρίνου Καρτίκη, «Ο ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή, «Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς» της Στέλλας Αρκέντη, «Canal d’ amour» του Κώστα Νταντινάκη, «Show bitch» του Νίκου Ζερβού, «Πικρό χιόνι» του Γιώργου Αγαθονικιάδη, «Al cimiya: Η τέχνη της μαύρης γης» του Παναγιώτη Τσικρικά, «Subconscious» του Χρήστου Πετρόπουλου, «Ψύχος» του Γιώργου Πιτσάκη, «Φιόντορ, ο παίκτης» του Γιάννη Σολδάτου, «Μοντεβιδέο» του Kine, «Τρίτη» του Νίκου Κορνήλιου, «37 μνήμες» του Αγγελου Σπάρταλη, «Ο μοναχικός αστακός» του Γιώργου Μπακόλα, «Τα σκυλιά» του Νίκου Θεοδοσίου, «Θετικές ιστορίες» των Αθανάσιου Τότσικα - Δημήτρη Αντζού κ.ά., «45 τετραγωνικά» του Στράτου Τζίτζη, «Artherapy» του Νίκου Περάκη, «Επικίνδυνες μαγειρικές» του Βασίλη Τσελεμέγκου, «Κανένας» του Χρήστου Νικολέρη και «Το πέταγμα του κύκνου» του Νίκου Τζίμα. Τιμητικές εκδηλώσεις θα γίνουν στη μνήμη των Γιάννη Δαλιανίδη και Γιώργου Τζιώτζιου.

Πρόεδρος της 5μελούς, και όχι 7μελούς όπως πέρυσι, κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ είναι ο Μισέλ Δημόπουλος, πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αντα Δαλιάκα

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ