Τρέιλερ «Nosferatu»: Ο Ρόμπερτ Έγκερς μάς δείχνει τα... δόντια του

Δείχνει επίσης, μάλλον ξεκάθαρα, και τα κινηματογραφικά του δάνεια, σε μια ακόμα βαμπιρική ανάγνωση που φιλοδοξεί να τρομάξει την Gen Z, γιατί όχι και τους «παλιούς» της τρέχουσας Alpha.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Τρέιλερ «Nosferatu»: Ο Ρόμπερτ Έγκερς μάς δείχνει τα... δόντια του

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως η υπόθεση με το «Nosferatu» του Ρόμπερτ Έγκερς. Και όλως τυχαίως (...) η ρήση ταιριάζει διπλά γάντι στην ταινία. Αφ' ενός διότι στην πράξη το μόνο νέο της υπόθεσης είναι το τρέιλερ, όλα τα άλλα περί του έργου έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί (και) στις σελίδες μας. Αφ' ετέρου διότι η ίδια η ταινία μοιάζει να ανακαλεί έντονα (δεν γράφουμε «μιμείται») ένδοξους προκατόχους («Δράκουλας» Κόπολα, μια ιδιοφυής μίμηση από μόνη της, αν επιτρέπεται το γλωσσικό παράδοξο, και «Νοσφεράτου» του Χέρτσογκ, που είναι και ο κοντινότερος απ' ευθείας συγγενής της ταινίας).

Είναι ίσως και το μόνο που δεν έχουμε καταγράψει επανειλημμένα.

Είναι φυσιολογικό στους «κύκλους» που κάνουν οι διαχρονικές ιστορίες να βλέπουμε έναν Νοσφεράτου 45 χρόνια μετά την ταινία του Χέρτσογκ - αλλά και, πρακτικά, μια ακόμα βαμπιρική παραλλαγή (εμφανίζονται κυριολεκτικά κάθε χρόνο). Η αλήθεια είναι όμως ότι έχουμε να δούμε μια καινούρια ιστορία-ματιά στον μύθο πολλά χρόνια και όταν έγινε («Άσε το Κακό να Μπει», Τόμας Άλφρεντσον), ήταν μια φρέσκια ιστορία, όχι ένα αναμάσημα της ιστορίας του Μπραμ Στόουκερ. Δεν αποκλείεται οι δυνάμεις της ιστορίας των τελών του 19ου αιώνα να έχουν εξαντληθεί. Δεν αποκλείεται όμως αυτό να το λέμε εμείς, και τα στούντιο με τις δημοσκοπήσεις τους  (βγάζουν την ταινία και 25 Δεκεμβρίου!) να ξέρουν πολύ καλύτερα. Μπορεί οι zoomers να μην έχουν ιδέα τι εστί Δράκουλας και να αποδείξουν την αντοχή του Μύθου. Μπορεί και να του κόψουν το κεφάλι και να του πασσαλώσουν την καρδιά την αυγή.

Όλα τα άλλα τα ξέρατε, όπως ίσως και τα παραπάνω, αφού φτάσατε ως εδώ στην ανάγνωση. Ας υπενθυμίσουμε ότι Μπιλ Σκάρσγκαρντ, Λίλι-Ρόουζ Ντεπ, Γουίλεμ Νταφό, Νίκολας Χουλτ, Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον και Έμα Κόριν συνθέτουν το καστ, είθε ο δημιουργός του «Witch», του «Lighthouse» και του «Northman» να έχει καταφέρει κάτι, να διαψεύσει και τις κακές γλώσσες που ενδεχόμενα ήδη μηχανεύονται τα λεγόμενά τους.

Ιδού το τρέιλερ της χριστουγεννιάτικης παραγωγής της Focus Features:

Πρώτη εικόνα από το κινηματογραφικό «Peaky Blinders»Αφιέρωμα και τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στον Πάνο Χ. Κούτρα από το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης