The Horror: Το Variety ψηφίζει τις 100 καλύτερες ταινίες τρόμου της ιστορίας

Μια ακόμα λίστα προορισμένη να διχάσει, ίσως και να γεννήσει συζητήσεις, από την συντακτική ομάδα της πιο ιστορικής έκδοσης της βιομηχανίας.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
The Horror: Το Variety ψηφίζει τις 100 καλύτερες ταινίες τρόμου της ιστορίας

Αναλόγως και του που στέκεσαι στα της κινηματογραφικής κουλτούρας, τρέμει το φυλλοκάρδι σου όταν βλέπεις λίστες στις σύγχρονες εκδόσεις του χώρου. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για το τρέμουλο καθώς δεν ξέρεις (και συνήθως εκ του αποτελέσματος μαθαίνεις) τι συνθήκες παύλα κριτήρια γεννοβολούν μια ακόμα λίστα. (Οι προθέσεις είναι δεδομένες, διαβάζονται πολύ.)

Στην περίπτωσή μας εδώ το Variety αποτυπώνει μια φάση της νεοκουλτούρας όπου αρχίζει να γίνεται αντιληπτό ότι η αναθεωρητικότητα (σε ντεσιμπέλ ξεριζωμού) έχει μάλλον αρχίσει όχι μόνο να βάζει νερά αλλά και να είναι πια ευαίσθητη σε κατηγορίες καθαρής άγνοιας. Κι όταν η κριτική αγνοεί, ευνοείται η ακαλλιέργητη δημιουργία. Από την άλλη είναι μια λίστα που φωτογραφίζει κρίση στο μοντέρνο horror, προτιμώντας εντατικά παλαιότερες (ή πολύ παλαιότερες) ταινίες. Το ότι στην θέση 20 φώλιασε το Get Out αποτελεί μια εξαίρεση του κανόνα, μια όμως ασφαλή επιλογή, ακαδημαϊκά προικισμένη και θεματικά εύλογη.

Από εκεί και έπειτα μπορείς να σχολιάσεις πολλά, όχι τόσο για συγκεκριμένες επιλογές (παράδειγμα ποιες του 21ου αιώνα χώρεσαν και πόσο ψηλά) όσο για το κριτήριο που μοιάζει ένα αμάλγαμα ιστορικής επίγνωσης, αισθητικής αρτιότητας, πολιτικής ενάργειας, επικαιρότητας και λοξοκοιταγμάτων στον ευρύτερο χώρο του Φανταστικού.

Τέλος, και με δεδομένο ότι θα υπάρχουν πολλά «γιατί αυτό και όχι αυτό» (εντυπωσιακά ως λάτρης κανείς μπορεί να πει ότι θα άλλαζε όχι απλά τις θέσεις αλλά το 75% των παρουσιών!), υπάρχει μια έκπληξη στην παρουσία του What Lies Beneath του Ρόμπερτ Ζεμέκις στη λίστα, πράγμα που σημαίνει «αίτημα επανεξέτασης» στην κριτική διάλεκτο, χαμηλότατες θέσεις για τα βασικά αναγνώσματα του Ζακ Τουρνέρ (Cat People, I Walked With a Zombie - και, απίστευτα, εκτός το Night of the Demon), πλημμέλεια στα της Hammer, σχετικά λειψή παρουσία της Άπω Ανατολής (αλλά εύγε για το Wailing) και διάφορα άλλα μικρά που σχετίζονται με τις θέσεις και την σύγκριση που κυοφορούν (οι περισσότερες ταινίες πάνω από το Freaks έπρεπε να είναι κάτω από το Freaks).

Ιδού η πρώτη 20άδα και εδώ μπορείτε να βρείτε ολόκληρο άρθρο με τα συνοδευτικά κάθε ταινίας κείμενα: 

1) Texas Chain Saw Massacre
2) The Exorcist
3) Psycho
4) Jaws
5) Rosemary's Baby
6) Night of the Living Dead
7) Audition
8) Frankenstein (1931)
9) Salò, or the 120 Days of Sodom
10) Carrie
11) Alien
12) King Kong
13) The Silence of the Lambs
14) Nosferatu (1922)
15) Don’t Look Now
16) Halloween
17) Les Diaboliques
18) The Shining
19) The Mummy (1932)
20) Get Out

«Speed 3»: Σάντρα Μπούλοκ και Κιάνου Ριβς θέλουν, το Χόλιγουντ μπορεί;Τρέιλερ «Anora»: Ένα από τα φαβορί του 2024 έρχεται στις αίθουσες