Πάμπλο Λαρέν, Τζέιν Κάμπιον, Πάολο Σορεντίνο, Μάγκι Τζίλενχαλ στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Βενετίας

Το αντίπαλον δέος των Καννών, εκείνο που τα τελευταία χρόνια το κοντράρει στα ίσια και δίνει το εισιτήριο για την οσκαρική κούρσα που ξεκινάει από εκεί, ανακοίνωσε μόλις το πρόγραμμά του. Το 78ο φεστιβάλ της Βενετίας μοιάζει να χώρεσε όλα όσα έμειναν εκτός.

Από τον Χρήστο Πολίτη
Πάμπλο Λαρέν, Τζέιν Κάμπιον, Πάολο Σορεντίνο, Μάγκι Τζίλενχαλ στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Βενετίας

Με μόλις ένα μήνα -και κάτι- διαφορά από το (θερινό) φεστιβάλ των Καννών, το φεστιβάλ της Βενετίας, το αρχαιότερο φεστιβάλ στον κόσμο ανακοίνωσε το πλούσιο πρόγραμμά του. Εντός κι εκτός διαγωνιστικού φιγουράρουν πολυαναμενόμενοι τίτλοι από τη τρέχουσα και την επόμενη σαιζόν, ταινίες που ετοιμάζονται να πάρουν το εισιτήριο για την κούρσα βραβείων που ξεκινάει για να κορυφωθεί στην απονομή των βραβείων Όσκαρ.

Από την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, το «Lalaland» του Νταμιάν Σαζέλ, την «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν και τη «Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, μέχρι το περσινό «Nomadland» της Κλόε Τζάο, το φεστιβάλ Βενετίας τα τελευταία χρόνια, κρύβει άσσους στο μανίκι της και συγκεντρώνει όλους τους τίτλους εκείνους που μαγνητίζουν τα βραβεία της σαιζόν. 

Εκτός από τις «Παράλληλες Μητέρες» του Πέδρο Αλμοδόβαρ που ανακοινώθηκε προ ημερών οτι θα ανοίξει το φεστιβάλ -και σήμερα έχει και το πρώτο του τρέιλερ-, αλλά και τη νέα ταινία της Τζέιν Κάμπιον, παραγωγής Netflix που βρηκε θέση στο διαγωνιστικό -αφού οι Κάννες συνεχίζουν να μπλοκάρουν τις πλατφόρμες- «The Power of Dog», το πρόγραμμα συμπληρώθηκε με ταινίες που φτιάχουν το φετινό παζλ.

Ο νέος Λαρέν με το «Spencer», το «The Hand of God» του Πάολο Σορεντίνο, το «The Lost Daughter» της Μάγκι Τζίλενχαλ -που γυρίστηκε στην Ελλάδα- με την Ολίβια Κόλμαν να επιστρέφει στο Λίντο μετά τον θρίαμβο της «Ευνοούμενης», το «Sundown» του Μισέλ Φράνκο, αλλά και το «The Card Counter», η νέα ταινία του Πολ Σρέιντερ βρήκαν χώρο στο διαγωνιστικό πρόγραμμα για τον Χρυσό Λέοντα, με μια επιτροπή που πρόεδρος θα είναι ο Μπονγκ Τζουν-χο, με την Κλόε Τζάο και τη Σίνθια Ερίβο, μεταξύ των μελών. 

Ενδιάφερον ωστόσο έχουν οι πρεμιέρες εκτός διαγωνιστικού. Σημειώστε: «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, «Halloween Kills» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν -λόγω και τιμητικής βράβευσης της Τζέιμι Λι Κέρτις-, «Η Τελευταία Μονομαχία» του Ρίντλεϊ Σκοτ, το «Last Night in Soho» του Έντγκαρ Ράιτ, αλλά και τα πρώτα 5 επεισόδια του τηλεοπτικού «Σκηνές από ένα Γάμο» με την Τζέσικα Τσάστειν και τον Όσκαρ Άιζακ. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Επίσημο Διαγωνιστικό
«Madres Paralellas», Πέδρο Αλμοδόβαρ
«Mona Lisa and the Blood Moon», Ανα Λίλι Αμιρπούρ
«Un Autre Monde», Στεφάν Μπριζέ 
«The Power of the Dog», Τζέιν Κάμπιον
«America Latina», Νταμιάνο και Φάμπιο Ντ' Ινοσέντζο

«L’Evenement», Οντρέ Ντιβάν
«Official Competition» Γκαστόν Ντεπάρτ και Μαριάνο Κον
«Il Buco», Μικελάντζελο Φραμαρτίνο
«Sundown», Μισέλ Φράνκο
«Lost Illusions», Ξαβιέ Τζιανολί
«The Lost Daughter», Μάγκι Τζίλενχαλ
«Spencer», Πάμπλο Λαραΐν
«Freaks Out», Γκαμπριέλε Μαϊνέτι
«Qui Rido Io», Μάρτιο Μαρτόνε
«On The Job: The Missing 8», Ερικ Ματί
«Leave No Traces», Γιαν Π. Ματουζίσκι
«Captain Volkonogov Escaped», Γιούρι Μπόρισοφ
«The Card Counter», Πολ Σρέιντερ
«The Hand of God», Πάολο Σορεντίνο
«Reflection», Βαλεντίν Βασιάνοβιτς 
«La Caja», Λορέντζο Βίγας 

Εκτός Διαγωνιστικού
«Il Bambino Nascosto», Ρομπέρτο Αντον
«Les Choses Humaines», Ιβάν Ατάλ
«Ariaferma», Λεονάρντο Ντι Κοστάντζο
«Halloween Kills», Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν
«La Scuola Cattolica», Στέφανο Μορντίνι
«Old Henry», Πότσι Πονσιρόλι
«The Last Duel», Ρίντλεϊ Σκοτ
«Dune», Ντενί Βιλνέβ
«Last Night in Soho», Εντγκαρ Ράιτ 
«Σκηνές από ένα Γάμο»