Ο Βιμ Βέντερς τιμάται για την συνεισφορά του από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

Ένας μέγιστος του γερμανικού σινεμά και ένας καθοριστικός Ευρωπαίος συνολικά για τον τελευταίο μισό κινηματογραφικό αιώνα, θα παραλάβει ένα βραβείο που του αναλογεί.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Ο Βιμ Βέντερς τιμάται για την συνεισφορά του από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

Και ένα βραβείο που για 30 χρόνια δεν...μπορούσε να παραλάβει. Μην ξεχνάμε ότι ο μεταξύ των ιδρυτών της Ακαδημίας, αλλοτινός «πανίσχυρος Βιμ», διετέλεσε πρακτικά Νο 1 της για 30 χρόνια (!) (1990-2020), μια θέση αν όχι απολύτως ρυθμιστική οπωσδήποτε ενδεικτική της σημασίας του στα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά πράγματα. (Ένας άλλος θα έλεγε και μια θέση που επηρέασε ξεκάθαρα την βαρύτητα των ταινιών του. Ο Βέντερς από το '70 μέχρι τις αρχές του '90 είναι ένα εμπνευσμένο δυναμό, έκτοτε ένας φτασμένος κοσμοπολίτης, που δεν έχει χάσει το μάτι του, αλλά δεν έχει και την ικμάδα της πρώτης περιόδου του.)

Στα 79 του πια, ο Βέντερς έχει πάρει τα τρία μεγάλα βραβεία των Καννών (με τρεις διαφορετικές ταινίες!), έχει Χρυσό Λέοντα στην Βενετία, τιμητική Άρκτο στο Βερολίνο (αξιοσημείωτα ά-τιμος -sic- στην χώρα του), διεθνή αναγνώριση από φεστιβάλ και ακαδημίες (και την Ευρωπαϊκή, ενώ προήδρευε!), τρις υποψήφιος για Όσκαρ με ντοκιμαντέρ και μία πέρυσι εκπροσωπώντας την Ιαπωνία με το τρυφερό και αντάξιο «Perfect Days».

Τώρα, στην 37η γιορτή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, είναι η ώρα του, πανάξια. «Ως ένας εκ των ιδρυτών μας, ο Βιμ Βέντερς έχει έναν πανίσχυρο δεσμό με την Ακαδημία και είμαστε πρόσθετα ευτυχείς να γιορτάσουμε την εξαιρετική του προσήλωση και να τον ευχαριστήσουμε», λέει ο νυν CEO και διευθυντής, Μάτις Βόουτερ Νολ. 

Στις 7 Δεκεμβρίου, στην Λουκέρνη, η γιορτή.

«The Blair Witch Project»: 25 χρόνια μετά, η ταινία στην αυθεντική της εκδοχήΤρέιλερ «Harvest»: Η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη επιστρέφει