Έληξε και επίσημα η απεργία των Σεναριογράφων στις ΗΠΑ

148 ημέρες μετά, WGA και ΑMPTP έδωσαν τα χέρια και η δεύτερη μεγαλύτερη απεργία των Σεναριογράφων που έγινε ποτέ στο Χόλιγουντ αποτελεί παρελθόν, με σημαντικές κατακτήσεις για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Έληξε και επίσημα η απεργία των Σεναριογράφων στις ΗΠΑ

Όπως γράφαμε και προχθές, τα πλακάτ χαμήλωσαν οριστικά, ή τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, από πλευράς Σεναριογράφων στις ΗΠΑ. Από σήμερα στις 12 το βράδυ η απεργία έληξε και επίσημα, καταγραφόμενη ως η δεύτερη μεγαλύτερη χρονικά απεργία των Σεναριογράφων, μετά από εκείνη του 1988 που είχε διαρκέσει 153 ημέρες.

Στα κέρδη της διαπραγμάτευσης σημειώνονται σημαντικές κατακτήσεις, όπως το 5% αύξησης μισθών στον πρώτο χρόνο του συμβολαίου, μια βελτιωμένη φόρμουλα υπολογισμού των δικαιωμάτων για σόου σε υπηρεσίες streaming, κανονισμοί και εγγυήσεις ελάχιστης απασχόλησης προτού ένα σχέδιο πάρει πράσινο φως, εγγυημένος ελάχιστος αριθμός συγγραφέων σε σειρές βασισμένος στον αριθμό των επεισοδίων, ακόμα και μπόνους σε περίπτωση υπέρβασης προσδοκιών τηλεθέασης. Σημαντική όμως είναι και η κατάκτηση στο ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία οι σεναριογράφοι κατακτούν μια κάποια προστασία απέναντι στην χρήση πρότερης εργασίας τους, ενώ τα στούντιο δεν νομιμοποιούνται να χρησιμοποιήσουν Τεχνητή Νοημοσύνη για προσαρμογή ή διασκευή πρότερου συγγραφικού υλικού. Ωστόσο τα στούντιο διατηρούν το δικαίωμα να πειραματιστούν με την λεγόμενη generative AI technology, δηλαδή τρόπον τινά μια τεχνολογία αναπαραγωγής κειμένου μέσω ΤΝ. Σε τρία χρόνια μάλλον θα το ξανασυζητήσουμε αυτό στην επόμενη σύγκρουση. 

Εδώ μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες της νέας σύμβασης. Είθε να ήταν η τελευταία αντιπαράθεση, αλλά ως γνωστόν όταν λέμε «είθε» ξέρουμε καλά ότι ουσιαστικά αποκλείεται να πραγματοποιηθεί η ευχή. Όπως και να έχει πάντως, μια νίκη είναι πάντα μια νίκη και στον δρόμο υλοποίησής της εναπόκειται και στους νικητές να αποδείξουν την αξία της επικράτησής τους.