Το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, που έκανε πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, θα αποτελέσει την επίσημη συμμετοχή της χώρας μας στα Όσκαρ.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη
Το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ

Μια έκπληξη έκρυβε φέτος η απόφαση της ειδικής επιτροπής για την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα φετινά Όσκαρ, καθώς αυτή θα είναι ένα ντοκιμαντέρ, το «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας εκπροσωπείται στον θεσμό με ένα ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει σε ένα χωριό του Θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας. Με χιουμοριστική και ποιητική διάθεση, η ταινία μιλάει για την δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, την σημασία να βλέπει κανείς την ζωή με διαφορετική ματιά και να επαναπροσδιορίζεται σε δύσκολους καιρούς.

To ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» (When Tomatoes Met Wagner) είναι μια παραγωγή της STEFI&Lynx (Σπύρος Μαυρογένης) και της ΑΝΕΜΟΝ Productions (Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ), σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Cosmote TV, και με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe - Media της ΕΕ, της 2|35 και της ΕΡΤ. Η ανάπτυξη της ταινίας έγινε στο Docs in Progress 2018 του Διεθνoύς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το βραβείου καλύτερου ντοκιμαντέρ, καθώς και στην διεθνή αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, IDFA Forum 2018.

Διαβάστε τη γνώμη του cinemagazine για το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για την απόφαση επιλογής της ταινίας:

Η ταινία τεκμηρίωσης “Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες”, της σκηνοθέτιδος Μαριάννας Οικονόμου, θα συμμετάσχει στις διαδικασίες της 92ης διοργάνωσης των OSCAR, διεκδικώντας το Βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους. Η ταινία επιλέχτηκε από Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με την υπ΄ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΣΠ/ΔΠΤΚ/ΤΚΟΜ/297975/6645/1907/584/03.06.2019 Υπουργική Απόφαση, όπως η Απόφαση αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει.

Η απόφαση της Επιτροπής ήταν ομόφωνη. Σύμφωνα με το σκεπτικό, η συγκεκριμένη ταινία διακρίθηκε για την ολοκληρωμένη οπτική της και την ενδιαφέρουσα αφήγηση. Διαθέτει ελληνικά στοιχεία, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει τον συνδυασμό τοπικού και οικουμενικού χαρακτήρα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 92η διοργάνωση των Βραβείων OSCAR, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.