Διακρίσεις για Γιώργο Ζώη, Δάφνη Χαιρετάκη και Ασημίνα Προέδρου στο 30ό Φεστιβάλ του Σαράγεβο

Ο Γιώργος Ζώης απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία του «Arcadia», η Δάφνη Χαιρετάκη το Ειδικό βραβείο της επιτροπής για τη μικρού μήκους «Aυτό που Ζητάμε από ένα Άγαλμα είναι να μην Κινείται» και η Ασημίνα Προέδρου το βραβείο Ανάπτυξης για το νέο της project «Ηystera».

Από τον Πάνο Γκένα
Διακρίσεις για Γιώργο Ζώη, Δάφνη Χαιρετάκη και Ασημίνα Προέδρου στο 30ό Φεστιβάλ του Σαράγεβο

Την ίδια ώρα που στο εσωτερικό παρατηρούμε τις ταραχώδεις εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία ανάδειξης της ελληνικής συμμετοχής για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας (διαβάστε αναλυτικά στο άρθρο Η ΕΑΚ ζητά την ακύρωση της διαδικασίας ανάδειξης της ελληνικής πρότασης για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας), στο εξωτερικό το ελληνικό σινεμά συνεχίζει την επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία του, γεγονός που κάνει την προάσπισή του από τους θεσμικούς φορείς ακόμη πιο επιτακτική.

Τα καλά νέα έρχονται από το γειτονικό, διακεκριμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου στην 30ή του έκδοση ο Γιώργος Ζώης τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας (Heart of Sarajevo for Best Director) για την ταινία του  «Arcadia» (που είχε πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στην πιο πρόσφατη Μπερλινάλε), η Δάφνη Χαιρετάκη κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για τη μικρού μήκους ταινίας της «Aυτό που Ζητάμε από ένα Άγαλμα είναι να μην Κινείται» (παγκόσμια πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών) και στην Αγορά του φεστιβάλ, Cinelink, το νέο πρότζεκτ «Ηystera» της Ασημίνας Προέδρου απέσπασε το Βραβείο Ανάπτυξης.

Ο Γιώργος Ζώης, η ταινία του οποίου έχει ήδη επιλεγεί στη shortlist για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί στην ελληνική επικαιρότητα. Στον ευχαριστήριο λόγο του παραλαμβάνοντας το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Arcadia» δήλωσε:

«Στην ταινία μου υπάρχει ένα δάσος και ένα φράγμα που συνδέει δύο παράλληλους κόσμους. Δυστυχώς, αυτό το δάσος δεν υπάρχει πια λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση κατηγόρησε την "απρόβλεπτη" φωτιά και όχι την πολιτική της, επειδή όταν οι ηρωικοί πυροσβέστες διαδήλωναν για τα αιτήματά τους, αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική βία. Ένα χρόνο πριν, είχαμε το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ευρώπη, όπου πολλοί φοιτητές πανεπιστημίου έχασαν τη ζωή τους. Η κυβέρνηση είπε και πάλι ότι ένας υπάλληλος του τρένου ήταν υπεύθυνος για να καλύψει την ευθύνη της για τα ηλεκτρονικά συστήματα που δεν λειτουργούσαν και θα μπορούσαν να είχαν σώσει τις ζωές τους. Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο που απαιτούσαν να λυθεί το πρόβλημα μήνες πριν το δυστύχημα, αγνοήθηκαν για άλλη μια φορά και απειλήθηκαν με αγωγές από το Υπουργείο.

Χθες, στον κινηματογραφικό μας χώρο, σχεδόν όλοι οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί τους απέσυραν τις ταινίες τους από την ελληνική υποψηφιότητα για τα Όσκαρ, επειδή η Κριτική Επιτροπή άλλαξε ξαφνικά και χωρίς εξήγηση, και αντικαταστάθηκε από μία άλλη αμφισβητήσιμη. Για άλλη μια φορά το Υπουργείο δεν άκουσε την Ελληνική Ακαδημία και τους εργαζόμενους της κινηματογραφικής βιομηχανίας και έριξε την ευθύνη σε έναν υπάλληλο του Υπουργείου. Μπορώ μερικές φορές να καταλάβω την άγνοιά τους, αλλά η αλαζονεία τους απέναντι στους εργαζόμενους είναι απαράδεκτη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι οι υπηρέτες του λαού και όχι οι κυβερνήτες. Όσο είναι βίαιοι, ασεβείς και αλαζονικοί απέναντί μας, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε ενωμένοι σε όλα τα μέτωπα."

Αξίζει να σημειωθεί πως την Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού τμήματος αποτελούσαν επιφανείς σκηνοθέτες και ηθοποιοί του παγκόσμιου σινεμά, συγκεκριμένα οι Πολ Σρέιντερ (Πρόεδρος), Γιούχο Κουόσμανεν, Νούμι Ραπάς, Σεμπάστιαν Καβάζα και Ούνα Γκάντζακ.

Αναλυτικά τα βραβεία του 30ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο εδώ.

 

Οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Αυγούστου«Distant Vision», πράγματι: Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα δουλεύει παράλληλα σε δύο ακόμα σχέδια!