Ο Αμετανόητος Ολλανδός: Κάποιος να χρηματοδοτήσει το «Young Sinner» του Πολ Βερχόφεν!

Ο σε λίγες μέρες 87χρονος δημιουργός, θέλει να κάνει πολιτικό θρίλερ στην καρδιά των ΗΠΑ και της Γερουσίας, με ηρωίδα μια νεαρή Ευαγγελική Χριστιανή με μια ιδιαίτερη αδυναμία στο σεξ. Αδιόρθωτος για πάντα, τον αγαπάμε.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Ο Αμετανόητος Ολλανδός: Κάποιος να χρηματοδοτήσει το «Young Sinner» του Πολ Βερχόφεν!

Για τον Πολ Βερχόφεν εκκρεμούν αναλύσεις και επανεκτιμήσεις, τις οποίες οφείλει βέβαια η κριτική που σέβεται τον εαυτό της. Έχει μια φιλμογραφία μεγέθους, η οποία εκτείνεται από την Ολλανδία και την Γαλλία και φτάνει βέβαια ως τις ΗΠΑ, ΗΠΑ όμως που έχουν να φιλοξενήσουν παραγωγή του ήδη εδώ και 25 χρόνια, από τον καιρό του «Hollow Man», που ίσως άδικα έφαγε το μαύρο σκοτάδι (ενώ είχε κάνει μια χαρά εισπράξεις). Πάντως, με «Black Book», «Elle» και «Benedetta» ο Βερχόφεν άφησε παρακαταθήκη και τα χρόνια του 21ου αιώνα, αν και το «πρόβλημα» παραμένει ότι έχει ταυτιστεί αποκλειστικά σαν ο δημιουργός του «Βασικού Ενστίκτου» και, σε ένα πιο cult κύκλωμα, αυτός των «Starship Troopers» και των «Showgirls». Κρίμα, η ολλανδική του περίοδος (δεκαετία του '70, κυρίως) δεν είναι απλά αδαμάντινη, προσθέτει στο σώμα του έργου του μια ευρύτητα που λίγες τόσο εκτενείς φιλμογραφίες διαθέτουν.

Τώρα επιμένει σε μια προβοκάτσια σεξ, θρησκείας και πολιτικής που είναι αναγνωρίσιμα δική του. Το «Young Sinner» τον επανενώνει με τον Έντουαρντ Νόιμαϊερ (που του είχε γράψει το «Robocop») και ίσως τον επαναφέρει στις ΗΠΑ. Λέμε ίσως γιατί ακόμα και ο Πολ Βερχόφεν πρέπει να βρει χρηματοδότηση. Η ταινία σύμφωνα με τον ίδιο έχει «σεξ, πολύ σεξ, πολιτική αλλά και μια εκρηκτικότητα που το ανοίγει σε ένα μεγαλύτερο κοινό από τις πιο πρόσφατες δουλειές του. H σύνοψη μιλά για «ένα πολιτικό θρίλερ τοποθετημένο στην Ουάσινγκτον, με ηρωίδα μια νεαρή γυναίκα που εργάζεται για έναν ισχυρό Γερουσιαστή και μπλέκεται σε μια διεθνή συνωμοσία γεμάτη κινδύνους και, επίσης, λιγάκι σεξ». Ο Βερχόφεν το βλέπει σαν μια ανανέωση της «Ολέθριας Έλξης» και του «Βασικού Ενστίκτου», ενώ θα απέχει της εκτεταμένης χρήσης ψηφιακού. Αντίθετα δεν θα απέχει της ενημέρωσης για την κατασκοπία στο Καπιτώλιο, αφού ένας πρώην πράκτορας της Αντικατασκοπίας, κάποιος Ρον Μαρκς, έχει ρόλο συμβούλου στο σενάριο.

Όλα αυτά καλά, για τους παλαιότερους μπορεί και θαυμάσια, αλλά μια παράμετρο δεν υπολόγισε ο Ολλανδός. Το αντίτιμο του να έχεις τόσα χρόνια στην πλάτη είναι ότι ο κόσμος έχει αλλάξει αρκετά ώστε εκείνα που κάποτε σε έκαναν διάσημο τώρα ίσως σε κάνουν παρωχημένο. Δεν ξέρω αν η ταινία μπορεί να ελπίζει σε εισιτήρια, για την ώρα ελπίζουμε εμείς να βρεθεί οικονομικός υποστηρικτής.

Indie υγεία: O Ριζ Άχμεντ και η Λίλι Τζέιμς σε περιπέτειες στο τρέιλερ του «Relay»Τα «Παράσιτα» θριαμβεύουν! Στην δημοσιότητα και η 100άδα των αναγνωστών από τους New York Times