Ο oσκαρικός θρίαμβος του «Ερωτευμένου Σαίξπηρ» χρησιμοποιείται συχνά από αναλυτές ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιρροής του Χάρβεϊ Γουάινστιν στη βιομηχανία εκείνη την περίοδο – και αμαυρώνει τη φήμη μιας ταινίας που αφενός είναι ευφορική και καλόψυχη κι αφετέρου, αν την επανεξετάσεις μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης παραγωγής, θα καταλήξεις να σκέφτεσαι μακάρι τα στούντιο να έβγαζαν δέκα ταινίες σαν αυτή τον χρόνο, ο κόσμος θα είχε παραπάνω λόγους να πάει σινεμά (και) για να ξεσκάσει.
Πρωταγωνιστής της ταινίας ήταν ο Τζόζεφ Φάινς, αδερφός του Ρέιφ, ο οποίος χάρη σ'αυτή έγινε ευρύτερα γνωστός. Μετά την οσκαρική επιτυχία της ταινίας λοιπόν, όπως αποκάλυψε ο ηθοποιός, ο Γουάινστιν τον κάλεσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του για να μιλήσουν για το μέλλον του. Όπως ανέφερε ο Φάινς ένιωθε άβολα εξαρχής, μετά ο Γουάινστιν του παρουσίασε το πλάνο του για εκείνον και έδεσε το γλυκό. Σύμφωνα με τον ηθοποιό, ο Γούαινστιν του πρότεινε μια αποκλειστική συμφωνία για 5 ταινίες. «Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μου εξηγούσε ότι θα είναι υπεύθυνος για την καριέρα μου και ότι αν αρνηθώ, θα την τερματίσει. Ήταν μια σοκαριστική, εκφοβιστική τακτική. Ευτυχώς εκεί στο δωμάτιο ένιωσα δυνατός και αποφάσισα να αρνηθώ», λέει ο Φάινς.
Όσο για το αν έβλαψε την καριέρα του αυτή η άρνησή του, ο Φάινς αναφέρει πως σίγουρα δεν την βοήθησε, αλλά τελικά δεν την έβλαψε. Οι εκπρόσωποι του Γουάινστιν, που αυτή την περίοδο εκτίει την ποινή του στη φυλακή, εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο ηθοποιός τα θυμάται λάθος, η Miramax δεν συνήθιζε να συνάπτει συμβόλαια αποκλειστικότητας με ηθοποιούς και ότι προσπαθεί απλά να δημιουργήσει θόρυβο γύρω από το όνομά του, επικαλούμενος μια ψευδή ιστορία με τον Γουάινστιν.