Δείτε τα μυστικά των Illuminati!

Ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ μεταφέρει άλλο ένα best-seller του Νταν Μπράουν στη μεγάλη οθόνη και ο Τομ Χανκς αναλαμβάνει ξανά το ρόλο του Ρόμπερτ Λάνγκντον, του διάσημου μελετητή αρχαίων συμβόλων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Δείτε τα μυστικά των Illuminati!
Ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ μεταφέρει άλλο ένα best-seller του Νταν Μπράουν στη μεγάλη οθόνη και ο Τομ Χανκς αναλαμβάνει ξανά το ρόλο του Ρόμπερτ Λάνγκντον, του διάσημου μελετητή αρχαίων συμβόλων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Όταν ο Λάνγκντον ανακαλύπτει ένα σύμβολο που παραπέμπει στην αναβίωση της πιο ισχυρής μυστικής αδελφότητας στην ιστορία, τους Πεφωτισμένους, έρχεται ταυτόχρονα αντιμέτωπος με μια θανάσιμη απειλή για την ύπαρξη της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Λάνγκντον θα ταξιδέψει στη Ρώμη, όπου θα ενώσει τις δυνάμεις του με την όμορφη και αινιγματική Ιταλίδα επιστήμονα Βιτόρια Βέτρα (Αγιελέτ Ζούρερ) στην προσπάθεια να αποτραπεί το σχέδιο των Illuminati κατά του Βατικανό.
Loading the player ...

Δείτε στο cinemag!
- Το νέο featurette, «Vatican», όπου ο Ρον Χάουαρντ και ο Τομ Χανκς μιλούν για την εμπειρία τους από το Βατικανό και την απεικόνισή του στην ταινία.
- Το featurette «Science vs Religion», όπου ο Ρον Χάουαρντ, ο Τομ Χανκς και ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ σχολιάζουν, με βάση την ταινία, την αιώνια διαμάχη μεταξύ της εκκλησίας και της επιστήμης σχετικά με τη στιγμή της δημιουργίας.
- Και βέβαια το επίσημο trailer της ταινίας!!!
 


Η τέταρτη συνεργασία του Τομ Χανκς με το σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ - μετά τις ταινίες "Η Γοργόνα", "Απόλλων 13" και "Κώδικας Ντα Βίντσι"- έρχεται να ρίξει φως σε μια μυστηριώδη οργάνωση, τους Illuminati. «Οι Illuminati είναι ένας πραγματικά άξιος αντίπαλος για τον Λάνγκντον» παρατηρεί με ενθουσιασμό ο Ρον Χάουαρντ. «Τι όμως συνέβη στους κόλπους των Πεφωτισμένων; Πολλοί λένε ότι ο Γαλιλαίος και ο Μπερνίνι ήταν μέλη τους. Άλλοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμα και καθορίζουν το παγκόσμιο προσκήνιο. Η εμπλοκή τους στην περιπέτεια του Λάνγκντον διεγείρει την περιέργεια και προκαλεί την έρευνα».

Στη μεγάλη του σκηνοθετική πορεία, ο Ρον Χάουαρντ δεν είχε ποτέ ασχοληθεί δύο φορές με τον ίδιο κινηματογραφικό χαρακτήρα, όμως στην προκειμένη περίπτωση συμφώνησε να γυρίσει άλλη μια ταινία με ήρωα τον Λάνγκντον. «Παρότι ο Λάνγκντον βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της δράσης, η υπόθεση είναι τόσο διαφορετική που μου επέτρεπε να δοκιμάσω μια άλλη σκηνοθετική προσέγγιση» εξηγεί ο Χάουαρντ. «Οι Πεφωτισμένοι’ έχουν άλλο ρυθμό και άλλα κίνητρα, είναι μια αγωνιώδης αντίστροφη μέτρηση που σχετίζεται με ένα αυθεντικό μυστήριο».

Γοητευμένος από αυτό ακριβώς το μυστήριο και την εξαιρετική ευφυΐα του χαρακτήρα του, ο Τομ Χανκς αποφάσισε να υποδυθεί και πάλι τον Καθηγητή του Χάρβαρντ. «Σε ποιον δεν αρέσει να λύνει μυστήρια, συνδυάζοντας σε ακραίο βαθμό την εξυπνάδα με την παρατηρητικότητα;» λέει ο διακεκριμένος ηθοποιός. «Είναι ωραίο να υποδύεσαι κάποιον που ειδικεύεται σε αυτόν το σκοτεινό τομέα. Ένας από τους βασικούς λόγους που μου προκαλούν το ενδιαφέρον γύρω από τον Ρόμπερτ Λάνγκντον είναι ότι αντιμετωπίζει την ιστορία σαν συνεκδοχή γεγονότων. Για να βρει την αλήθεια, θα πρέπει πρώτα να συνυπολογίσει όλες τις οπτικές γωνίες, τις απόψεις και τις λεπτομέρειες που την περιστοιχίζουν».
Παρ’όλα αυτά, ο Λάνγκντον δεν κινείται μέσα στο πιο φιλικό και οικείο περιβάλλον: «Μετά τα γεγονότα του ‘Κώδικα Ντα Βίντσι’, δεν έχει και τις πιο θερμές σχέσεις με το Βατικανό. Εξαιτίας όμως της απαγωγής των Καρδιναλίων, αναγκάζεται να συνεργαστεί με την Καθολική Εκκλησία» παρατηρεί ο Τομ Χανκς.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
Διάσημες τοποθεσίες της Ρώμης όπως η Πιάτσα ντελ Πόπολο, η Πιάτσα Ναβόνα, το Καστέλ Σαντ’Άντζελο και η πανέμορφη μπαρόκ εκκλησία Σάντα Σουζάνα δανείζουν την ιστορική γοητεία τους στα πλάνα της ταινίας. Έργα του Ραφαέλ, του Μικελάντζελο και του Μπερνίνι, οβελίσκοι και γνωστά αγάλματα δείχνουν το δρόμο στον Λάνγκντον και προσφέρουν ενδείξεις για την εξέλιξη του σεναρίου, σύμφωνα πάντα με το βιβλίο του Νταν Μπράουν.


ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΛΗ» ΣΤΗΝ «ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ»

Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν στο Λος Άντζελες, όπου κατασκευάστηκε μια «μικρή Ρώμη», τόσο στα πλατό όσο και σε υπαίθριους χώρους: η πλατεία του Αγίου Πέτρου, η Πιάτσα Ναβόνα, η Καπέλα Σιστίνα, το Πάνθεον και το Καστέλ Σαντ’Άντζελο, καθώς και οι τοιχογραφίες, οι κρήνες και τα αγάλματα του Μικελάντζελο και του Μπερνίνι ξαναδημιουργήθηκαν στην Αμερική από την καλλιτεχνική ομάδα παραγωγής. Μετά από εκτεταμένη έρευνα, ο art director Άλαν Κάμερον και ο υπεύθυνος των οπτικών εφέ Άνγκους Μπίκερτον διασφάλισαν ότι, κατά το post production, τα σκηνικά και οι γωνίες λήψεις στην Αμερική θα ταίριαζαν απόλυτα με τις πραγματικές τοποθεσίες και τα ήδη υπάρχοντα πλάνα από την Ιταλία. H πλατεία του Αγίου Πέτρου που κατασκευάστηκε είχε μέγεθος ίσο με τα 2/3 της πραγματικής, όμως ο Αιγυπτιακός οβελίσκος του Πάπα Sixtus V διατηρήθηκε στις πραγματικές του διαστάσεις επειδή «πρωταγωνιστεί» σε πολλές σκηνές όπου συμμετέχουν και ηθοποιοί.

Η ομάδα παραγωγής αναπαρέστησε επίσης πλήρως την Πιάτσα Ναβόνα και την περίφημη Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών, αφού η πραγματική Κρήνη του Μπερνίνι στη Ρώμη τελούσε υπό αναστήλωση. Για τις αναπαραγωγές των γλυπτών του Μπερνίνι (‘Ο Αβακούκ και ο Άγγελος’, ‘Η Έκσταση της Σάντα Μαρία’) κλήθηκε ο γλύπτης Μάρτιν Σμίτον. Ένα άλλο απαιτητικό εγχείρημα ήταν η υπό κλίμακα κατασκευή της Καπέλα Σιστίνα, καθώς και των 20 έργων του Μικελάντζελο που φιλοξενούνται εκεί, χρησιμοποιώντας όμως σκοτεινότερους τόνους χρωμάτων για να μη συγχέονται με τα πορφυρά άμφια των Καρδιναλίων.

Ο ενδυματολόγος Ντάνιελ Ορλάντι, αφού ήρθε σε επαφή με τον επίσημο ράπτη του Βατικανό, αντέγραψε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις στολές που συναντιούνται εκεί, από τους ανώτερους ιερατικούς βαθμούς μέχρι τον Ελβετικό Στρατό.

Τέλος, για τη μουσική της ταινίας ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ απευθύνθηκε ξανά στον Χανς Ζίμερ, συνθέτη της πρωτότυπης μουσικής στην ταινία "Κώδικας Ντα Βίντσι". Η προσέγγιση του Ζίμερ αυτή τη φορά ήταν τελείως διαφορετική: επιδίωξε να συνθέσει μια μουσική ευέλικτη και κινητική και γι’ αυτό επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια ορχήστρα δωματίου, την οποία συνδύασε με χορωδία για να υποδηλώσει το θρησκευτικό στοιχείο. Στο βιολί συναντάμε το βραβευμένο με Grammy βιολιστή Τζόσουα Μπελ.

Γ.Ο