Υπάρχουν σκηνοθέτες που μπορεί να μην παρήγαγαν πολυετές έργο, όμως κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία για ένα και μόνο φιλμ τους, που ξεπέρασε τα όρια της ικανότητάς του και έμεινε ως ορόσημο για το θέμα με το οποίο ασχολείται. Ο Μπρους Μπράουν ήταν ένας ντοκιμαντερίστας που γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά σύντομα μετακόμισε στη Χαβάη όπου ξεκίνησε από την εφηβεία του να κινηματογραφεί την αγαπημένη του συνήθεια, το σερφ.
Οι ταινίες του για το σερφ ξεκίνησαν το 1958 με το «Slippery When Wet» και συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια, όπου η άνοδος του surf rock άλλαζε σταδιακά την εικόνα του κόσμου για το άθλημα, το οποίο «ως τότε ήταν ασχολία για τεμπέληδες, γι' αυτό προσπάθησα να αλλάξω την άποψη για εμάς», όπως είχε δηλώσει χρόνια αργότερα. Η κορωνίδα των προσπαθειών του ήταν μια αθάνατη ως σήμερα, απόλυτα καλοκαιρινή ταινία, το «The Endless Summer» του 1966. Σε αυτό, ο Μπράουν ακολουθούσε 2 σέρφερς από την Καλιφόρνια σε ένα ταξίδι σε μαγικές ακτές της Αφρικής και της Αυστραλίας, προς αναζήτηση του «τέλειου κύματος» και δεκάδων παρθένων παραλιών, με όπλο την αθωότητα των 60ς και την πίστη προς έναν διαφορετικό κόσμο.
Το «Endless Summer» μέχρι σήμερα η ταινία-φετιχ όλων των σέρφερς αλλά και μια υπέροχη οπτικά δουλειά, γεμάτη αλησμόνητα τοπία, απρόσιτα για πολύ κόσμο, μέσα από τα οποία ο Μπράουν αποθέωσε την ομορφιά της Γης. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ταινία αποτέλεσε αφορμή για πολλούς νέους της εποχής να αναζητήσουν το δικό τους «τέλειο κύμα», ταξιδεύοντας με τη σανίδα τους σε διάφορα σημεία του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.
Μετά την επιτυχία της ταινίας ο Μπράουν συνέχισε να υπηρετεί το άθλημα, όμως κατάφερε να καταξιωθεί 5 χρόνια αργότερα για κάτι πολύ διαφορετικό, το ντοκιμαντέρ «On any Sunday» με παραγωγό και πρωταγωνιστή τον Στιβ ΜακΚουίν και θέμα τους αγώνες μοτοσυκλετιστών, για το οποίο κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Από τότε βοήθησε στην εξάπλωση των extreme sports γενικότερα, επιστρέφοντας στο αγαπημένο του σερφ το 1994, 28 χρόνια μετά το «Endless Summer», όταν ξαναβρέθηκε με τους 2 σέρφερς για το «Endless Summer II» όπου μαζί ξανάκαναν το ίδιο ταξίδι για να παρατηρήσουν τις αλλαγές στις τότε παρθένες ακτογραμμές που είχαν ανακαλύψει.
Ο Μπρους Μπράουν πέθανε χθες στα 80 του, στην αγαπημένη του Καλιφόρνια, έχοντας πάρει δεκάδες βραβεύσεις από σέρφερς τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και η είσοδος στο Surfers Hall of Fame το 2009,