Με τους φακέλους να έχουν γραμμένη την κατηγορία τους με ΤΕΡΑΣΤΙΑ γράμματα, για να αποφύγουμε τα περσινά, τα 90ά Όσκαρ κράτησαν κοντά τέσσερις ώρες, αν και φέτος ξεκίνησαν μισή ώρα νωρίτερα.
Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, ανατροπές και λάθη, η ταινία του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο «Η Μορφή του Νερού» κέρδισε τα περισσότερα βραβεία της βραδιάς. Και ναι, η Φέι Ντάναγουεϊ και ο Γουόεν Μπίτι αυτή τη φορά ειπαν το μεγάλο βραβείο της τελετής σωστά και εξιλεώθηκαν. Το ρομαντικό παραμύθι αποδοχής της διαφορετικότητας του Μεξικανού παραμυθά, απέσπασε τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μουσικής για τον ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Ντεσπλά (το δεύτερο μετά το «Ξενοδοχείο Grand Budapest») και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Ο Ντελ Τόρο έγινε ο τρίτος Μεξικανός σκηνοθέτης που κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας μετά τους Αλφόνσο Κουαρόν («Gravity») και Αλεχάντρο Γκ. Ινιαρίτου («Birdman», «Η Επιστροφή») τα τελευταία χρόνια, και σίγουρα είναι ένα μήνυμα του Χόλιγουντ απέναντι στον μισαλλόδοξο Πρόεδρο Τραμπ. «Είμαι ένας μετανάστης, όπως πολλοί από εσάς», δήλωσε συγκινημένος ο Ντελ Τόρο, η ταινία του οποίου είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες φέτος (13), συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία βραβεύσεων που ξεκίνησε με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας.
Η αγαπημένη ταινία των ηθοποιών, το «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» του Μάρτιν Μακ Ντόνα, κέρδισε δυο βραβεία ερμηνειών. Η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ επανέλαβε τη νίκη της στην κατηγορία Α’ Γυναικείου ρόλου, 20 χρόνια μετά το «Φάργκο», και ξεσήκωσε τις γυναίκες που υπήρξαν υποψήφιες στα φετινά βραβεία με έναν πύρινο λόγο. Ο συμπρωταγωνιστής της Σαμ Ρόκγουελ, βραβεύτηκε επίσης για την ερμηνεία του με το Όσκαρ Β’ Αντρικού, επικρατώντας του Γουίλεμ Νταφό («The Florida Project»). «Θέλω να ευχαριστήσω την Ακαδημία. Δεν περίμενα πως θα έλεγα ποτέ αυτά τα λόγια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο εναρκτήριος λόγος του Τζίμι Κίμελ
Λίγο πριν το τέλος της τελετής, η Ακαδημία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Γκάρι Όλντμαν και το Όσκαρ Α’ Αντρικού για την υποδειγματική ενσάρκωση του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο «Η Πιο Σκοτεινή Ώρα» του Τζο Ράιτ. «Φτιάξε τσάι. Φέρνω έναν Όσκαρ», είπε ο Όλντμαν στην 99χρονη μητέρα του, από το μικρόφωνο. Η ταινία που στάθηκε τελικά η «πιο λαμπερή ώρα» στην καριέρα του Όλντμαν κέρδισε και το Όσκαρ Μακιγιάζ και Κομμώσεων. Τα Όσκαρ Α’ Αντρικού και Α’ Γυναικείου έδωσαν η Τζόντι Φόστερ (εμφανίστηκε με πατερίτσες κατηγορώντας τη Μέριλ Στριπ πως «I,Tonya-me»), η Τζένιφερ Λόρενς, η Έλεν Μίρεν και η Τζέιν Φόντα, σπάζοντας την παράδοση που θέλει τους περσινούς νικητές να επωμίζονται αυτό το ρόλο. Από τους περσινούς νικητές το παρών έδωσαν ως παρουσιαστές βραβείων ο Μαχερσάλα Άλι, η Βαϊόλα Ντέιβις και η Έμα Στόουν, ενώ ο Κέισι Άφλεκ είχε γνωστοποιήσει εδώ και καιρό την απουσία του. Η απόφασή του σχετιζόταν με τις κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση (στα γυρίσματα του mockumentary «I'm Still Here» του 2010, με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φοίνιξ) και έγινε γνωστή μετά τη δημοσιοποίηση και μιας online petition που καλούσε την Ακαδημία να μην του επιτρέψει την παρουσία στη σκηνή.
Η «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν κέρδισε 3 βραβεία (Μοντάζ, Ήχου, Ηχητικό Μοντάζ), το αριστουργηματικό «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» ήταν ο νικητής του Διασκευασμένου Σεναρίου, βραβείο που πήρε ο 89χρονος Τζέιμς Άιβορι (και έγινε έτσι ο γηραιότερος νικητής Όσκαρ), το ανατρεπτικό «Τρέξε!» του Τζόρνταν Πιλ, που άνοιξε έναν ευρηματικό διάλογο ανάμεσα στη σάτιρα, το θρίλερ και τις φυλετικές διακρίσεις, κέρδισε το Πρωτότυπο Σενάριο, το «Εγώ, η Τόνια» έκανε χρυσή τη βιτριολική μάνα της Άλισον Τζάνεϊ, ενώ η γοητευτική «Αόρατη Κλωστή» του Πολ Τόμας Άντερσον «έραψε» τα καλύτερα Κοστούμια.
Ο σπουδαίος Ρότζερ Ντίκινς έσπασε την κακοτυχία και με την 14η υποψηφιότητά του έφυγε νικητής με το Όσκαρ Φωτογραφίας για το «Blade Runner 2049» (η ταινία κέρδισε και τα Οπτικά Εφέ), το Μεξικό -πέρα από τη νίκη του Ντελ Τόρο- επισημάνθηκε και από τα Όσκαρ του «Coco» στις Κατηγορίες Τραγουδιού (Remember Me) και Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, το «Μία Φανταστική Γυναίκα» του Σεμπαστιάν Λέλιο υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ταινίες που αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα απέσπασε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ στις «εκπλήξεις» μπορούμε να συμπεριλάβουμε το Όσκαρ Ντοκιμαντέρ για το «Icarus» που πήγε στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Netflix, αντί του φαβορί «Faces Places» της Ανιές Βαρντά.
Τα 90ά Όσκαρ ξεκίνησαν με μία νοσταλγική αναφορά στο κόκκινο χαλί, παρουσιάζοντας μερικές από τις εμφανίσεις της βραδιάς σε ρετρό άσπρο-μαύρο καλωσορίζοντας τον παρουσιαστή Τζίμι Κίμελ χωρίς περιττούς προλόγους. «Αν ακούσετε το όνομά σας μη σηκωθείτε κατευθείαν», είπε ο Κίμελ, σχολιάζοντας άμεσα το περσινό φιάσκο της ανακοίνωσης του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη να δώσει τόνο στη βραδιά, αμέσως μετά μίλησε για το επίμαχο και επίκαιρο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. «Ο Όσκαρ είναι ο πιο αγαπητός άντρας του Χόλιγουντ. Έχει τα χέρια του έτσι ώστε να τα βλέπετε και, κυρίως, δεν έχει πέος».
Σαν παλιό σινεμά! Η έναρξη των βραβείων.
Μην καθυστερείτε στα ευχαριστώ. Η Ακαδημία θα σας πει... Get Out!
Στη συνέχεια δίνοντας θετικό πρόσημο στην τελετή, επισήμανε τις γυναίκες υποψήφιες της βραδιάς, μεταξύ των οποίων την ιστορική υποψηφιότητα της Ρέιτσελ Μόρισον για τη Διεύθυνση Φωτογραφίας στο «Mudbound: Δάκρυα στο Μισισιπή» και την Γκρέτα Γκέργουιγκ, την πέμπτη, μόλις, γυναίκα σκηνοθέτιδα που προτάθηκε για Όσκαρ σκηνοθεσίας στα 90 χρόνια του θεσμού (μοναδική νικήτρια η Κάθριν Μπίγκελοου για το «The Hurt Locker»). Παραμένοντας στο θέμα της άδικης μεταχείρισης της βιομηχανίας και της διάκρισης των φύλων, ο Κίμελ αναρωτήθηκε με ειρωνεία «Αν δεν μπορείς να εμπιστευτείς τους ατζέντηδές σου, τότε ποιούς;», αναφερόμενος στο μισθολογικό χάσμα των Μαρκ Γουόλμπεργκ και Μισέλ Γουίλιαμς για τα συμπληρωματικά γυρίσματα του «Όλα τα Λεφτά του Κόσμου» του Ρίντλεϊ Σκοτ. Μιλώντας για ανταποδοτικά οφέλη, υποσχέθηκε κλείνοντας το μονόλογό του ένα τζετ σκι δώρο (το παρουσίασε η απολαυστική Έλεν Μίρεν) σε όποιον είναι σύντομος και ολοκληρώσει τον ευχαριστήριο λόγο του σε λιγότερο από 1:29 λεπτά!
Δικαιολογώντας τον επετειακό χαρακτήρα της, η τελετή απονομής διανθισμένη με βίντεο-μοντάζ υπενθύμιζε παλαιότερους νικητές Όσκαρ ερμηνειών ή υποψήφιες ταινίες του παρελθόντος, ένα αφιέρωμα για την εκτίμηση του παγκόσμιου κοινού για τα Όσκαρ και το σινεμά. Από τις καλύτερες στιγμές η εμφάνιση δυο βραβευμένων ηθοποιών με Όσκαρ Β΄Γυναικείου: της Εύα Μαρί Σέιντ από το «Λιμάνι της Αγωνίας» του Ελία Καζάν («Μόλις συνειδητοποίησα πως είμαι μεγαλύτερη από την Ακαδημία») και της σαρωτικής Ρίτα Μορένο του «West Side Story», που στην ηλικία των 86 χρονών δεν έχει χάσει τίποτα από το μπρίο της, και έκανε την έκπληξη φορώντας το ίδιο φόρεμα που φορούσε όταν κέρδισε το 1962!
Ο Τζίμι Κίμελ κατά τη διάρκεια της απονομής στάθηκε αρκετά διακριτικός, για να μην πούμε αδιάφορος. Μία μπηχτή για τον Ματ Ντέιμον, μία επίσκεψη έκπληξη σε διπλανή αίθουσα που φιλοξενούσε δοκιμαστική προβολή του «Μια Πτυχή στον Χρόνο» με τους (κρατήστε ανάσα) Γκαλ Γκαντότ, Άρμι Χάμερ, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Άνσελ Έλγκορτ, Μαρκ Χάμιλ, Μαργκό Ρόμπι, Λουπίτα Νιόνγκο, τεράστια χοτ ντογκ και γλυκά, ή το αστείο πως στην πρώτη τελετή των Όσκαρ πριν από 89 χρόνια, ο Κρίστοφερ Πλάμερ είχε επισημανθεί ως φέρελπις νέος, δεν ήταν αρκετά για να δώσουν στίγμα και χαλαρό, χιουμοριστικό τόνο.
Αντιθέτως η Μάγια Ρούντολφ και η Τίφανι Χαντίς («Girls Trip») ήταν υπεύθυνες για την πιο αβίαστα, γνήσια κωμική στιγμή της βραδιάς, μονοπωλώντας τη σκηνή καθώς παρουσίαζαν τα Όσκαρ για τις ταινίες μικρού μήκους. Αν και τα Όσκαρ φαίνονται πια #OscarsTooBlack (σε αντίθεση με τα #OscarsSoWhite πριν δυο χρόνια), οι Ρούντολφ και Χαντίς διαβεβαίωσαν το κοινό πως σίγουρα θ' ακολουθήσουν τόνοι από λευκούς στη συνέχεια.
Άσλεϊ Τζαντ, Αναμπέλα Σιόρα και Σάλμα Χάγιεκ ενώνουν τις φωνές τους για τη νέα εποχή #MeToo
Το κίνημα #MeToo εκπροσωπήθηκε από τις Αναμπέλα Σιόρα, Σάλμα Χάγιεκ και Άσλεϊ Τζαντ. Με έναν σύντομο λόγο και ένα βίντεο που ακολούθησε, οι γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή, έδειξαν πως αυτή τη χρονιά χάραξαν ένα νέο μονοπάτι αλλαγών ενώνοντας τη φωνή τους. Πέρα από φύλα, φυλές, εθνικότητα, το #MeToo και τα Όσκαρ επισήμαναν πως αυτό που μας δίδαξε η συγκεκριμένη χρονιά ήταν να «χαράζουμε νέους δρόμους πέρα από τα στερεότυπα». Το μοντάζ που περιλάμβανε από το «Θέλμα και Λουίζ» μέχρι τα φετινά «Τρέξε!» και «Strong Island» αποδείκνυε πως οι πρωτότυπες ιδέες οδηγούν στην αλήθεια των ανθρώπινων ιστοριών.
Φέτος η τελετή των Όσκαρ που είδαμε στην COSMOTE TV, μπορεί αν μην είχε εκπλήξεις και σκάνδαλα, είχε όμως μία διάθεση να συμπεριλάβει και να συγχρονιστεί με μία νέα τάξη πραγμάτων. Τα Όσκαρ μοιράζοντας βραβεία στις ταινίες που πράγματι ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά, έδειξαν πως μπορούν να είναι καλλιτεχνικά και πολιτικά επίκαιρα. Πάμε για τα 91!
Αναλυτικά οι νικητές της βραδιάς
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
Να Με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου
Η Πιο Σκοτεινή Ώρα
Δουνκέρκη
Lady Bird
Αόρατη Κλωστή
The Post: Απαγορευμένα Μυστικά
Η Μορφή του Νερού
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Κρίστοφερ Νόλαν, Δουνκέρκη
Τζόρνταν Πιλ, Τρέξε!
Γκρέτα Γκέργουικ, Lady Bird
Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Η Μορφή του Νερού
Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τιμοτέ Σαλαμέ, Να Με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου
Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Αόρατη Κλωστή
Γκάρι Όλντμαν, Η Πιο Σκοτεινή Ώρα
Ντένζελ Γουάσινγκτον, Roman Israel, Esq.
Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Σάλι Χόκινς, Η Μορφή του Νερού
Μαργκό Ρόμπι, Εγώ, η Τόνια
Σίρσα Ρόναν, Lady Bird
Μέριλ Στριπ, The Post: Απαγορευμένα Μυστικά
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Έρωτας μετ' Εμποδίων
Τρέξε!
Lady Bird
Η Μορφή του Νερού
Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι
ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Να Με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου
The Disaster Artist
Logan
Molly’s Game
Mudbound: Δάκρυα στον Μισισιπή
Β' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Γουίλεμ Νταφό, The Florida Project
Γούντι Χάρελσον, Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι
Ρίτσαρντ Τζένκινς, Η Μορφή του Νερού
Κρίστοφερ Πλάμερ, Όλα τα Λεφτά του Κόσμου
B' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Μέρι Τζ. Μπλάιτζ, Mudbound: Δάκρυα στον Μισισιπή
Λέσλι Μάνβιλ, Αόρατη Κλωστή
Άλισον Τζάνεϊ, Εγώ, η Τόνια
Οκτάβια Σπένσερ, Η Μορφή του Νερού
ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ
Μια Φανταστική Γυναίκα, Σεμπαστιάν Λέλιο (Χιλή)
Χωρίς Αγάπη, Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (Ρωσία)
Η Ψυχή και το Σώμα, Ίλντικο Ενιέντι (Ουγγαρία)
Το Τετράγωνο, Ρούμπεν Έστλουν (Σουηδία)
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Boss Baby
The Breadwinner
Φερδινάνδος
Ο Αγαπημένος σου Βίνσεντ
ΜΟΝΤΑΖ
Δουνκέρκη
Εγώ, η Τόνια
Η Μορφή του Νερού
Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Η Μορφή του Νερού
Blade Runner 2049
Δουνκέρκη
Η Πιο Σκοτεινή Ώρα
ΜΟΥΣΙΚΗ
Χανς Ζίμερ, Δουνκέρκη
Κάρτερ Μπέργουελ, Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι
Τζόνι Γκρίνγουντ, Αόρατη Κλωστή
Τζον Γουίλιαμς, Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι
ΤΡΑΓΟΥΔΙ
«Mighty River», Mudbound: Δάκρυα στον Μισισιπή
«Mystery Of Love», Να Με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου
«Remember Me», Coco
«Stand Up For Something», Marshall
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Η Μορφή του Νερού
Blade Runner 2049
Δουνκέρκη
Η Πιο Σκοτεινή Ώρα
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Αόρατη Κλωστή
Η Πεντάμορφη και το Τέρας
Η Μορφή του Νερού
Η Πιο Σκοτεινή Ώρα
ΗΧΟΣ
Baby Driver
Blade Runner 2049
Δουνκέρκη
Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι
ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖ
Η Μορφή του Νερού
Δουνκέρκη
Blade Runner 2049
Baby Driver
Blade Runner 2049
Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου
Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι
Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Σύγκρουση
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Abacus: Small Enough to Jail
Faces Places
Icarus
Last Men in Aleppo
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Edith+Eddie
Heaven Is a Traffic Jam on the 405
Heroin(e)
Knife Skills
Traffic Stops
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Dear Basketball
Garden Party
Lou
Negative Space
Revolting Rhymes
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
DeKalb Elementary
The Eleven O'Clock
My Nephew
The Silent Child
Watu Wote/All of Us