Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Α Cup of Coffee and New Shoes on

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2022
  ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αλβανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κόσοβο
  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκεντιάν Κότσι
  ΣΕΝΑΡΙΟ: Γκεντιάν Κότσι
  ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Έντγκαρ Μοράις, Ραφαέλ Μοράις, Ντρίτα Καμπάσι
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ηλίας Αδάμης
  ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95'
  ΔΙΑΝΟΜΗ: Filmcenter TRIANON
  Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Aποτέλεσε την επίσημη υποβολή της Αλβανίας για το προπέρσινο Διεθνούς Ταινίας και κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες του περασμένου φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Agim και o Gëzim, δύο κωφοί πανομοιότυποι δίδυμοι, πλέον στα τριάντα τους, ζουν αχώριστοι κάτω από την ίδια στέγη. Η Ana μια νέα, σπιρτόζα, όμορφη γυναίκα είναι κοπέλα του Gëzim και τους επισκέπτεται αρκετά συχνά. Ένα βράδυ, ο Agim καθώς οδηγεί επιστρέφοντας με τον Gëzim στο σπίτι τους, η όρασή του θολώνει και γλιτώνουν ως εκ θαύματος το να τους συμβεί ένα πολύ σοβαρό ατύχημα. Λίγες μέρες μετά τα δύο αδέρφια επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο, όπου ανακαλύπτουν ότι λόγω μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας, προοδευτικά αλλά μη αναστρέψιμα, θα χάσουν την όρασή τους.

Βυθιζόμενοι αργά σε ένα αφόρητο σιωπηλό σκοτάδι, μην μπορώντας να βλέπουν ούτε τον κόσμο αλλά ούτε ο ένας τον άλλον πια, και έχοντας μόνο την Αna δίπλα τους, τα δύο αδέρφια πρέπει να πάρουν μια δύσκολη και δυνατή απόφαση γύρω από ένα φλιτζάνι καφέ και φορώντας καινούργια παπούτσια.

Σύντομο βιογραφικό σκηνοθέτη

Ο Gentian Koçi είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών από τα Τίρανα της Αλβανίας. Οι μικρού μήκους ταινίες του και ντοκιμαντέρ έχουν επιλεγεί και βραβευτεί σε πολλά σημαντικά φεστιβάλ. Απέκτησε διεθνή αναγνώριση για το ντοκιμαντέρ του Not a car wash (2012), το οποίο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Hot Docs. Επιπροσθέτως ο Gentian Koçi ήταν μέρος του Berlinale Talent Campus 2011. Το 2017, ο Gentian Koçi παρουσίασε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Daybreak, στην οποία υπογράφει ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Το Daybreak πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο στο
διαγωνιστικό πρόγραμμα, όπου η πρωταγωνίστρια του βραβεύτηκε με το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

Το «Ένα φλιτζάνι καφέ και καινούργια παπούτσια» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Gentian Koçi και πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Tallinn Black Nights Film Festival 2023 (PÖFF).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια
 • Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια