Βlack Panther: Wakanda Forever

Βlack Panther: Wakanda Forever

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2022
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ράιαν Κούγκλερ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Ράιαν Κούγκλερ, Τζο Ρόμπερτ Κόουλ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Λετίσια Ράιτ, Λουπίτα Νιόνγκο, Ντανάι Γκουρίρα, Άντζελα Μπάσετ, Γουίνστον Ντιουκ, Τένοκ Χουέρτα
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ότομ Ντάραλντ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Λούντβιχ Γιόρανσον
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 161'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood Entertainment
    Βlack Panther: Wakanda Forever

Τουλάχιστον είναι σινεμά και όχι «θεματικό πάρκο», όπως έλεγε κι ο Σκορσέζε, καθώς υπάρχει από πίσω ένας σκηνοθέτης με αίσθηση του ρυθμού και του τόνου. Από εκεί και πέρα κρατά 161 λεπτά και του φαίνεται και, πιθανότατα, όσοι φαν προσεγγίζουν το MCU με τη λογική (κινηματογραφικής) σειράς, θα λογαριάσουν αυτό το «επεισόδιο» για filler.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Αναπόφευκτα στοιχειωμένο από τον χαμό του Τσάντγουικ Μπόουζμαν, το «Black Panther: Wakanda Forever» έχει έναν ως επί το πλείστον θρηνητικό τόνο, χωρίς να ξεχνά σε ποιο είδος ανήκει και ποιο κοινό πρέπει να ευχαριστήσει, αλλά και χωρίς να εκμεταλλεύεται το εξωκινηματογραφικό, πραγματικό δράμα του θανάτου του ηθοποιού για να εκβιάσει τη συγκίνηση. Η απώλεια υπάρχει στο φιλμ, αλλά δεν πρωταγωνιστεί – άλλωστε η ζωή (και το franchise) συνεχίζεται. Αν στο πρώτο «Black Panther» είχαμε μια σύγκρουση ανάμεσα σε έναν ηγέτη τύπου Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κι έναν άλλο τύπου Malcolm X, στον σεναριακό πυρήνα του σίκουελ έχουμε και πάλι μια αντίστοιχη σύγκρουση.

Στην ταινία εισάγεται ένας άλλος υποθαλάσσιος πολιτισμός που ανήκει στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο, αλλά είναι (υπερ)αναπτυγμένος, όπως η Γουκάντα, χάρη στο βιμπράνιο. Ηγέτης αυτού του βασιλείου είναι ένας αγαπημένος χαρακτήρας των hardcore οπαδών της Marvel, ο Νάμορ, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα δύο βασίλεια πρέπει να ενωθούν και να πάρουν τη ρεβάνς ενάντια στους αποικιοκράτες, να επιτεθούν στη Δύση, ώστε να προλάβουν και μια πιθανή επανάληψη του παρελθόντος, με τις ηγέτιδες χώρες της τελευταίας να επιτίθενται πρώτες για να αποκτήσουν έλεγχο στο πολύτιμο αυτό υλικό – στους πόρους της περιοχής δηλαδή.  Η βασίλισσα της Γουκάντα – μια εξαιρετική Άντζελα Μπάσετ, που της δίνεται και μια σκηνή που παραπέμπει στους ελάσσονες σαιξπηρισμούς του κατά Κένεθ Μπράνα «Thor»- διαφωνεί και προκρίνει την ειρηνική λύση. Μια νεαρή επιστήμονας θα σταθεί αφορμή ώστε η σύγκρουση να ενταθεί και κάπου εδώ θα σταματήσουμε, γιατί έχουμε πει ήδη αρκετά για την πλοκή της ταινίας.

Τα καλά νέα λοιπόν είναι ότι τουλάχιστον το «Black Panther:Wakanda Forever» είναι ταινία, έχει θεματικές τις οποίες εξερευνά, έστω και μέσα από το αφελές πρίσμα μιας μέσης υπερηρωικής περιπέτειας, έχει αρχή, μέση και τέλος, έχει ανάσες και παύσεις, έχει, βασικά, στο πηδάλιο έναν σκηνοθέτη, τον Ράιαν Κούγκλερ, που βρίσκεται σε έλεγχο του υλικού του και αντιλαμβάνεται την έννοια του ρυθμού και του τόνου ως κινηματογραφιστής και όχι ως τροχονόμος – τίποτα από αυτά δεν είναι αυτονόητο στο είδος, όπως (ξανα)διαπιστώσαμε πολύ πρόσφατα. Διαθέτει, επίσης, κι ένα score από τον Λούντβιγκ Γκόρανσον που παντρεύει αρμονικά tribal ήχους με τραγούδια που, μοιραία, θα μονοπωλήσουν τις playlist του spotify το επόμενο διάστημα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το θέμα της (αν)οικονομίας – η δραματουργία δεν επαρκεί ώστε να στηρίξει ταινία 161 λεπτών- καθώς κι ένα πάγιο πρόβλημα των ταινιών του MCU που εντοπίζεται στην απουσία αξιομνημόνευτων set-pieces. Πείτε ό,τι θέλετε πχ.για το «Doctor Strange in the Multiverse of Madness», αλλά εδώ, όπως και στην πλειοψηφία των τίτλων που απαρτίζουν το franchise, δεν υπάρχει σκηνή δράσης ούτε με το 1/10 της ευρηματικότητας της μουσικής μονομαχίας σε εκείνη την ταινία.

Ένα άλλο θέμα που θα έχει να αντιμετωπίσει η ταινία, είναι όχι τόσο η υπερπροσφορά marvelικού προϊόντος, όσο η εμφανής επιθυμία των φαν να δουν την ιστορία του πολυ-σύμπαντος να πηγαίνει μπροστά, να λειτουργήσει, δηλαδή, αυτή η επόμενη «σεζόν» του MCU με τη λογική (κινηματογραφικής) σειρά που αφηγείται μια ιστορία που συνεχίζεται, παρά κάποιας που αποτελείται από αυτοτελή επεισόδια. Κι επειδή η επιθυμία μοιάζει να  εξελίσσεται σε οργή, είμαστε πραγματικά περίεργοι για την υποδοχή της ταινίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Βlack Panther: Wakanda Forever
  • Βlack Panther: Wakanda Forever