Η Ντιλιλί στο Παρίσι (με υπότιτλους)
Dilili à Paris

Ο Μισέλ Οσελό («Κιρικού», «Αζούρ και Ασμάρ») επιστρέφει με ένα χειροποίητο animation και με τη βοήθεια της μικρής «Ντιλιλί» εξιχνιάζει ένα σκοτεινό μυστήριο με το «φως» της Μπελ Επόκ.
Ο διακεκριμένος Μισέλ Οσελό, ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς animation παγκοσμίως, επιστρέφει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Παρίσι της Μπελ Επόκ μετά τα εξωτικά, φανταχτερά ταξίδια του σε Αφρική και Ασία («Ο Κιρικού και η Μάγισσα», «Αζούρ και Ασμάρ»). Στην πολύχρωμη γαλλική πρωτεύουσα, η μικρή Ντιλιλί προσπαθεί να εξιχνιάσει τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις κοριτσιών με τη βοήθεια του φίλου της Ορέλ και ταυτόχρονα ο Οσελό τους ακολουθεί σε μία βόλτα που αναδεικνύει τρυφερά την αγάπη του για το Παρίσι, την αρχιτεκτονική, τους δρόμους, τα μαγαζιά και τα μνημεία του, αλλά και τους ανθρώπους που καθόρισαν την επιστήμη και την τέχνη λίγο πριν το τέλος του 19ου αιώνα.
Με ευγενείς προθέσεις, παιδαγωγικού κυρίως χαρακτήρα, ο Οσελό στη «Ντιλιλί στο Παρίσι» νοηματοδοτεί με χρώμα το Μπελ στην αισιόδοξη Μπελ Επόκ και υπερασπίζεται το κίνημα του μοντερνισμού πριν το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου. Περιδιαβαίνει την πόλη παρέα με τη Ντιλιλί και παρουσιάζει μία μικτή τεχνική ρεαλιστικού περιβάλλοντος (φόντο με φωτογραφίες της πόλης που έχει τραβήξει ο ίδιος) κόντρα στα χαρακτηριστικά σκίτσα του με τα έντονα χρώματα.
H «Ντιλιλί στο Παρίσι» είναι μία πολύχρωμη βόλτα που αντιμετωπίζει συχνά τους πρωταγωνιστές της όπως και την πόλη: ως μνημεία.
Η Ντιλιλί από την αποικία της Νέας Καληδονίας του Ειρηνικού Ωκεανού, είναι ένα «έκθεμα» για τους κατοίκους του Παρισιού, την ίδια στιγμή που για εκείνη ισχύει το αντίστροφο. Με αφορμή την αστυνομική ιστορία των εξαφανίσεων η μικρή πρωταγωνίστρια θα ανακαλύψει το Παρίσι για να λύσει το μυστήριο, όσο ο σκηνοθέτης υποδεικνύει τους λόγους που έκαναν την εποχή ξεχωριστή. Την έρευνά της θα βοηθήσουν περισσότεροι από 100 επιφανείς άνθρωποι που συνετέλεσαν στην πρόοδο της τέχνης, της επιστήμης και της πολιτικής σκέψης: Παστέρ, Ντεμπισί, Πικάσο, Μονέ, Κιουρί, Προυστ, Λοτρέκ, Σατί, Ρενουάρ, Άιφελ, Κολέτ, Ροντέν, Βαλαντόν, Ντεγκά, Μπερνάρ και όχι μόνο! Είναι τέτοια η λαχτάρα του Οσελό να καλέσει «στα όπλα» την πνευματική κοινότητα του Παρισιού της εποχής, που κατά τη διάρκεια της ταινίας η επεισοδιακή πλοκή κάπου στα μισά κουράζει από την επαναληψιμότητα και η εμφάνιση του επόμενου «μεγάλου ονόματος» φαντάζει αυτοσκοπός. Σαν να επισκιάζει ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της ταινίας, τις καλλιτεχνικές της επιλογές. Όταν το μυστήριο των εξαφανισμένων κοριτσιών αποκαλύπτεται, ο Οσελό κάνει ένα διάλειμμα από το χρώμα και κοιτά στην κυριολεξία κάτω από την επιφάνεια της λαμπερής πόλης. Εδώ κρύβεται και το πιο σημαντικό, επίκαιρο μήνυμα της ταινίας, το οποίο μάλιστα παρουσιάζεται με τολμηρή, σκοτεινή διάθεση.
Ένα ανήλικο «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» που θα κάνει τους μικρούς θεατές να αναζητήσουν πληροφορίες για την εποχή και τους ανθρώπους της, η «Ντιλιλί στο Παρίσι» είναι μία πολύχρωμη βόλτα που αντιμετωπίζει συχνά τους πρωταγωνιστές της όπως και την πόλη: ως μνημεία.