First Cow

First Cow

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κέλι Ράιχαρντ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Κέλι Ράιχαρντ, Τζόναθαν Ρέιμοντ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Τζον Μαγκάρο, Όριον Λι, Ντίλαν Σμιθ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Κρίστοφερ Μπλουβέλ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Γουίλιαμ Τάιλερ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 122'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS
    First Cow

H ξεχωριστή Αμερικανίδα δημιουργός των «Meek’s Cutoff» και «Γουέντι και Λούσι» Κέλι Ράιχαρντ, παραδίδει μία αφοπλιστικά ειλικρινή και τρυφερή ματιά πάνω στη φιλία και την αμερικανική ιδιοσυγκρασία.

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Ακριβώς μία δεκαετία μετά το «Meek’s Cutoff» η Κέλι Ράιχαρντ επιστρέφει στην ρευστής πραγματικότητας Αμερική του 19ου αιώνα με μία ταινία που από το καλοκαίρι του 2019 διένυσε μια αξιόλογη φεστιβαλική πορεία (Τέλουραϊντ, Μπερλινάλε, Μπουσάν), αγαπήθηκε παράφορα από την κριτική και επιφυλάσσει μια μοναδική ματιά στην αμερικανική ιδιοσυγκρασία, για όποιον είναι διατεθειμένος να την ανακαλύψει. Αφού προηγουμένως προσπεράσει τον διόλου εμπορικό τιτλο, «First Cow».

Το «First Cow» βασίζεται σε βιβλίο του Τζο Ρέιμοντ - σταθερού συνεργάτη στα σενάρια των ταινιών της Ράιχαρντ - και είναι ένα υβρίδιο buddy movie και μικρού ιστορικού δράματος για δύο οδοιπόρους που η μοίρα τους δένει στα δάση του Όρεγκον. Έπειτα από μια ρήση του Γουίλιαμ Μπλέικ που εξαίρει την φιλία, όλα ξεκινούν προς στιγμή στο σήμερα, όταν μία νεαρή (Αλάια Σόκατ) ανακαλύπτει τυχαία ανάμεσα στα δέντρα δύο σκελετούς θαμμένους τον ένα δίπλα στον άλλο.

Το αν αυτοί ανήκουν πράγματι στους πρωταγωνιστές που θα γνωρίσουμε σύντομα, τον χαμηλών τόνων μάγειρα Ότις (Τζον Μάγκαρο) από το Μέριλαντ και τον Κινέζο μετανάστη Κινγκ-Λι (Οράιον Λι), είναι κάτι που μαθαίνουμε στην πορεία, δίχως η απάντηση αυτή να αποτελεί το ζητούμενο. Μέσα από το «First Cow», η Ράιχαρντ ξεδιπλώνει μεν την σύντομη συμπόρευση δύο πιονέρων, στο βάθος όμως φυτεύει προσεκτικά έναν βραδυφλεγή στοχασμό πάνω στην αμερικανική ιστορική διαδρομή και ιδιοσυγκρασία, η καίρια σημειολογία του οποίου τον καθιστά αυτομάτως επίκαιρο.

Ένα θαυμάσια μινιμαλιστικό φιλμ που φροντίζει να μας εμπλέξει αθόρυβα και σε βάθος με τους ήρωες του

Ο τίτλος αναφέρεται στην πρώτη αγελάδα που φτάνει στο Όρεγκον από την Ευρώπη και η οποία ανήκει σε έναν πλούσιο Βρετανό (Τόμπι Τζόουνς). Το γάλα της θα αποτελέσει βασικό συστατικό για τους Ότις και Κινγκ-Λι προκειμένου να βγάλουν γρήγορα χρήματα πουλώντας λαχταριστά κέικ. Η δουλειά πάει μεν τέλεια αλλά το επιχειρηματικό δαιμόνιο περνά από το λαθραίο νυχτερινό άρμεγμα του ζώου, με ό,τι αυτό το ρίσκο μπορεί να συνεπάγεται για το επισφαλές αμερικανικό τους όνειρο.

Ένα από τα στοιχεία που υποδεικνύουν το συναισθηματικό υπόβαθρο της ταινίας είναι ο τρόπος με τον οποίο το κάδρο της Ράιχαρντ αγκαλιάζει τον Ότις, έναν χαρακτήρα φύσει ευγενή που δεν ανήκει στην σκληροτράχηλη εποχή που ζει και που σίγουρα δεν έχει θέση ανάμεσα στους άξεστους γουναράδες με τους οποίους αρχικά συμπορεύεται. Στις στιγμές που τον βλέπουμε να μαζεύει πρώτες ύλες για το μαγείρεμα, τα κοντινά πλάνα της Ράιχαρντ και οι μελωδίες σε πιάνο του Γουίλιαμ Τάιλερ γίνονται ένα απολύτως φροντιστικό πλαίσιο για έναν σεβαστικό άνθρωπο ο οποίος περισσότερο παραπέμπει σε ιερωμένο που λειτουργεί στο φυσικό (του) περιβάλλον παρά οτιδήποτε άλλο.

Εξίσου καθοριστικός για την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία της ταινίας είναι ο Κινέζος μετανάστης τον οποίο πρωτοσυναντάμε κυνηγημένο και γυμνό στο δάσος, σε μία σύσταση χαρακτήρα που δημιουργεί τέλεια αντίστιξη με εκείνον που ερμηνεύει ο Τόμπι Τζόουνς και που έχει έρθει στην Αμερική με τους δικούς του όρους, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει να παρατηρήσει κανείς το ρόλο των αυτόχθονων στο παρασκήνιο της πλοκής.

Όμως το «First Cow» δεν είναι απλά κάποιο μανιφέστο υπό μορφή προσωποκεντρικού δράματος που μας υπενθυμίζει πως ανέκαθεν το χρήμα μετανάστευε ευκολότερα από τον άνθρωπο. Πριν από όλα μιλάμε για ένα θαυμάσια μινιμαλιστικό φιλμ που φροντίζει να μας εμπλέξει αθόρυβα και σε βάθος με τους ήρωες του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • First Cow
  • First Cow