Ιερή Αράχνη

Holy Spider

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2022
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Δανία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλί Αμπάσι
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Αλί Αμπάσι, Αφσίν Καμράν Μπαχράμι
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι, Μεχντί Μπαζεστάνι, Αράς Αστιάνι, Φορουζάν Τζαμσιντνετζάντ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ναντίμ Κάρλσεν
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Μάρτιν Ντίρκοβ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 116'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Cinobo
    Ιερή Αράχνη

Σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε αν η τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία του πολύ ενδιαφέροντος Ιρανού σκηνοθέτη, που αυτό τον καιρό συνυπογράφει τα επεισόδια της πετυχημένης σειράς «The Last of Us», θα συμπληρώσει την πεντάδα των υποψηφιοτήτων για το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Μέχρι τότε, λίγους μήνες αφότου κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών για την πρωταγωνίστρια Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι και πραγματοποίησε την sold out πανελλήνια πρώτη προβολή του στις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας, η «Ιερή Αράχνη» επισκέπτεται τις εγχώριες αίθουσες.

Από τον Λουκά Κατσίκα

Φιλήσυχος οικογενειάρχης το πρωί, στυγνός εγκληματίας το βράδυ: Ένας serial killer κυκλοφορεί στους νυχτερινούς δρόμους της ιερής πόλης Μασχάντ εξοντώνοντας σεξεργάτριες, γιατί έτσι θεωρεί ότι εκπληρώνει το θεάρεστο καθήκον τού να εξαγνίσει τον κόσμο από τους αμαρτωλούς. Μέχρι που μια ατρόμητη δημοσιογράφος αποφασίζει να βάλει τη ζωή της σε κίνδυνο προκειμένου να τον ξεσκεπάσει και να τον φέρει στη δικαιοσύνη. Όπως αποδεικνύεται όμως, με τραγική ειρωνεία, ο αληθινός κίνδυνος για τις γυναίκες στη σύγχρονη ισλαμική πραγματικότητα δεν είναι κάποιος παρανοϊκός δολοφόνος αλλά μια ολόκληρη κοινωνία που τις θυματοποιεί συστηματικά και ενθαρρύνει κάθε πράξη βιαιότητας απέναντί τους. 

Η «Ιερή Αράχνη» στηρίζεται σε αληθινά συμβάντα προκειμένου να πλέξει έναν πανίσχυρο ιστό αγωνίας γύρω από το κοινό

Καφκική ταινία τρόμου μεταμφιεσμένη σε τεταμένο θρίλερ, η «Ιερή Αράχνη» στηρίζεται σε αληθινά συμβάντα για να πλέξει όχι πάντα διακριτικά έναν πανίσχυρο ιστό αγωνίας γύρω από το κοινό. Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι φαινομενικά ακολουθεί την πεπατημένη παρόμοιων δημιουργιών, σε ότι αφορά τη μεθοδολογία και τον εντοπισμό του δολοφόνου, το φιλμ του Αμπάσι διαφοροποιείται αισθητά όταν επιλέγει η ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη να είναι εξαρχής δεδομένα στο κοινό. Αυτό που ενδιαφέρει εδώ δεν είναι, άλλωστε, τα έργα και οι ημέρες ενός θρησκόληπτου ψυχωτικού όσο το κοινωνικό πλαίσιο που περιβάλλει και καλλιεργεί τέτοιες αποτρόπαιες περιπτώσεις, φτάνοντας σε σημείο να βεβαιώσει ότι ακόμη κι όταν ο θύτης βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου κανείς δεν εγγυάται ότι θα κριθεί ένοχος. 

Κι εκεί βρίσκεται, από ένα σημείο και έπειτα, το σασπένς και το πραγματικό ενδιαφέρον της ταινίας η οποία μετατρέπεται σταδιακά σε δικαστικό δράμα, επισημαίνει την αναποτελεσματικότητα και υποκρισία των θεσμών μιας ολόκληρης χώρας και στο τέλος κλείνει με ανατριχιαστικό τρόπο το μάτι, βεβαιώνοντας ότι κάθε χειρονομία μίσους είναι κομμάτι ενός κτηνώδους συστήματος, μιας απάνθρωπης κληρονομιάς η οποία μεταβιβάζεται ανενόχλητη από γενιά σε γενιά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ιερή Αράχνη
  • Ιερή Αράχνη