Ο Άγνωστος του Εξπρές

Strangers on a Train

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1951
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άλφρεντ Χίτσκοκ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Ρέιμοντ Τσάντλερ, Γουίτφιλντ Κουκ, Ζένζι Όρμοντ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Φάρλεϊ Γκρέιντζερ, Ρόμπερτ Γουόκερ, Ρουθ Ρόμαν
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ρόμπερτ Μπερκς
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Ντιμίτρι Τιόμκιν
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 101'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Summer Classics
    Ο Άγνωστος του Εξπρές

Μαθήματα σασπένς, αποδόμηση του αρσενικού ανταγωνισμού και αποθέωση του διφορούμενου – όχι τυχαία, η ταινία βασίζεται σε βιβλίο της βασίλισσας του «είδους» Πατρίσια Χάισμιθ.

Σε ένα τρένο, ο Γκάι, ένας τενίστας με προβλήματα γάμου, προσποιείται ότι βρίσκει την ιδέα του άγνωστου συνταξιδιώτη του, Μπρούνο, διασκεδαστική. Ο Μπρούνο του προτείνει να "ανταλλάξουν" δολοφονίες , να σκοτώσει εκείνος τη σύζυγο του Γκάι και ο Γκάι τον πατέρα του Μπρούνο, ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη.

 

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Πατρίσια Χάισμιθ, το σενάριο συνυπογράφεται από τους Ρέιμοντ Τσάντλερ και Τσέντζι Ορμόντ, σε κινηματογραφική προσαρμογή του Γουίτφιλντ Κουκ. Η πλέον χιτσκοκική ταινία του... Χίτσκοκ αξιοποιεί μοναδικά την δύναμη της εικόνας, παίζοντας έξοχα με τη διυποκειμενικότητα των χαρακτήρων και των καταστάσεων -κάθε ήρωας είναι το alter ego του άλλου-, τον κύκλο (ως αντικείμενο και ως κινηματογραφική λογική), και το αμείωτο -ως το τελευταίο δευτερόλεπτο- αίσθημα αμφιβολίας για κάθε μορφής ενοχή αλλά και για τις ίδιες τις πράξεις των ηρώων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ο Άγνωστος του Εξπρές
  • Ο Άγνωστος του Εξπρές