Η Ξηρασία

The Dry

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2020
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αυστραλία, Η.Π.Α.
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρόμπερτ Κόνολι
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Χάρι Κριπς, Ρόμπερτ Κόνολι
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Έρικ Μπάνα, Ζενεβιέβ Ο' Ράιλι, Κιρ Ο'Ντόνελ, Τζον Πόλσον
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στέφαν Ντούσιο
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Πίτερ Ρέιμπερν
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 117'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Spentzos Film
    Η Ξηρασία

Με αγαστή ισορροπία ανάμεσα στο αστυνομικό μυστήριο και το κοινωνικό δράμα, το εξαιρετικό, ομώνυμο μυθιστόρημα της Τζέιν Χάρπερ μεταφέρεται υποδειγματικά στην μεγάλη οθόνη.

Από τον Πάνο Γκένα

Σε μία περίοδο που η Αυστραλία βιώνει την χειρότερη ξηρασία της, ο αστυνομικός Άαρον Φαλκ (Έρικ Μπάνα) επιστρέφει στην μικρή πόλη της Κιβάρα μετά από 20ετή απουσία. Αφορμή είναι η κηδεία του παιδικού του φίλου Λουκ, ο οποίος αυτοκτόνησε αφού προηγουμένως σκότωσε τη γυναίκα και το παιδί του. Οι γονείς του Λουκ ζητούν από τον Άαρον να ερευνήσει τα αίτια της οικογενειακή τραγωδίας, αφού δεν θεωρούν πως ήταν ικανός για τέτοιο στυγερό έγκλημα. Ο Φαλκ θα αναλάβει απρόθυμα την αποστολή και στην πορεία θα αναδυθούν όλα τα μυστικά του παρελθόντος που συνδέεουν την κοινότητα.

Βασισμένη στο ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα της Τζέιν Χάρπερ, η ταινία του Ρόμπερτ Κόνολι «Η Ξηρασία» αποτελεί μία από τις απρόσμενες εκπλήξεις της φετινής, ιδιαίτερης κινηματογραφικής σεζόν, μία εμπνευσμένη μεταφορά που οπτικοποιεί ατμοσφαιρικά την άνυδρη, εξωτερική γεωφυσιολογία του σκηνικού που περιγράφει η Χάρπερ για να αναδείξει τα νοτισμένα, εσωτερικά δράματα των ηρώων. Στο σινεμά της Αυστραλίας, άλλωστε, η γεωγραφία του τόπου έχει συνδράμει έντονα στην δραματουργία, από το «Walkabout» του Νίκολας Ρεγκ και το «Μυστικό του Βράχου των Κρεμασμένων» του Πίτερ Γουίαρ ως το πιο πρόσφατο «The Rover» του Ντέιβιντ Μισόντ, κι εδώ ο Κόνολι κινηματογραφεί το τοπίο ως χαρακτήρα - που όπως και οι πρωταγωνιστές - έχει «ερημοποιηθεί».

Με λειτουργικά φλάσμπακ που πυκνώνουν το μυστήριο και εμβαθύνουν τις σχέσεις των προσώπων, ο Κόνολι αντιπαραβάλλει την ανέμελη (;) εφηβεία που απολαμβάνει το νερό (οι βασικοί χαρακτήρες σε νεότερη εκδοχή στο ποτάμι) με την κυριολεκτική ξηρασία και το ανυπόφορο κλίμα που βιώνουν ως ενήλικες στο παρόν. Λες και τα τραύματα (ή καλύτερα τα ψέματα) του παρελθόντος να τους μετουσίωσαν σε κάτι έρημο και έρμαιο. Χωρίς να χάνει ούτε στιγμή τα σωστά ίχνη, ο Κόνολι ξετυλίγει με σωστό ρυθμό και ευταξία το μυστήριο της υπόθεσης που ερευνά ο Φαλκ και οδηγεί μεθοδικά το αστυνομικό θρίλερ και το προσωπικό δράμα σε μία λύτρωση από την οποία δεν λείπουν οι ανατροπές. Αρωγός στην αποτελεσματική «έρευνα» ο Έρικ Μπάνα που μεταδίδει διακριτικά με το βλέμμα την ένταση και το πόνο, ηθοποιός που μας έχει λείψει τα τελευταία χρόνια από το σινεμά.

Ήσυχη και αποτελεσματική, καμωμένη για την μεγάλη οθόνη ώστε να λειτουργήσει η αντίστιξη των μονάδων μέσα στις αχανείς εκτάσεις, η ταινία του Ρόμπερτ Κόνολι αποτελεί μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές προτάσεις της εβδομάδας. Όταν βουρκώσετε στο φινάλε, συμμετέχοντας προσωπικά στην λύτρωση της «Ξηρασίας», θα το καταλάβετε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Η Ξηρασία
  • Η Ξηρασία