Τα κινηματογραφικά Φεστιβάλ δεν είναι μόνο οι ταινίες, οι επίσημοι καλεσμένοι, το κοινό που συρρέει στις αίθουσες και οι σινεφίλ συζητήσεις. Είναι και οι άνθρωποι που τα τρέχουν, αυτοί που αφιερώνουν ανεκτίμητο χρόνο, απεριόριστη φροντίδα και πάνω απ' όλα καλή διάθεση για να αντισταθμίσουν την απίστευτη κούραση και τις αναμενόμενες αναποδιές. Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να γίνουν όλα «όπως πρέπει» με αμέριστο σεβασμό στην τέχνη, στους δημιουργούς της και στους θεατές που θα πληρώσουν εισιτήριο για να απολαύσουν το πρόγραμμα.
Με αφορμή την εορταστική, όσο και συγκινητική, συμπλήρωση 25 χρόνων του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, ζητήσαμε από έναν τέτοιο άνθρωπο, τη Σταματίνα Στρατηγού, Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της διοργάνωσης, να ανοίξει στοργικά το «κουτί» με τις αναμνήσεις της και να το μοιραστεί μαζί μας.
Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε αυτή την ιδιαίτερα αγαπητή κινηματογραφική εκδήλωση. Η Σταματίνα Στρατηγού βρίσκεται στην ομάδα του Φεστιβάλ από την πρώτη του διοργάνωση και - γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; - όλα αυτά τα χρόνια είναι ένας από τις πιο αποτελεσματικούς, ευγενικούς, αξιολάτρευτους ανθρώπους του χώρου, είναι χαρά και ευτύχημα να συνεργάζεσαι μαζί της.
Την ευχαριστούμε πολύ, λοιπόν, γιατί παρά τον περιορισμένο της χρόνο (τα είπαμε στην πρώτη παράγραφο) δέχτηκε να ετοιμάσουμε το παρακάτω θέμα. Έχουμε ταυτίσει το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου μαζί της και το αγαπάμε λίγο παραπάνω, γι' αυτό το λόγο.
Λίγο πριν ανέβει η φετινή αυλαία... voilà!
Στην είσοδο του αγαπημένου Ιντεάλ
1. Το πρώτο φεστιβάλ = το μεγάλο μάθημα! Η Ναταλί Μπάι με τον Σερζί Λοπέζ έρχονται στην Ελλάδα για την πρεμιέρα με το «Μια Πορνογραφική Σχέση». Τις συνεντεύξεις τις κάναμε σε δωμάτια του ξενοδοχείου. Θυμάμαι ακόμα τον Ηλία Φραγκούλη να μου λέει να τους πω να ξαπλώσουν στο κρεββάτι και να τους πάρει συνέντευξη έτσι.. Το είπα μετά φόβου και πάθους κι αυτοί χωρίς δεύτερη κουβέντα ξάπλωσαν!
2. Η Εμμανουέλ Μπεάρ που ήρθε στην Ελλάδα με την ελληνικής καταγωγής γιαγιά της σ’ ένα από τα φεστιβάλ. Πάλι συνεντεύξεις στο δωμάτιό της αυτή τη φορά στο ξενοδοχείο. Περιμέναμε έξω από το δωμάτιο και βγήκε να πάει στο διπλανό που ήταν η γιαγιά της. Την κατσάδιασε κανονικά γιατί δεν ήταν ευπρεπής και έτοιμη να μας υποδεχτεί. Ο Θανάσης Λάλας, ο συνεργάτης του κι εγώ απέξω να περιμένουμε και βγαίνει κατακόκκινη με το κεφάλι σκυμμένο. Η γιαγιά ήταν θεότητα.
3. Ένα φεστιβάλ με 35 καλεσμένους. Μεταξύ αυτών ο Ρόσντι Τζεμ (που τον συμπαθούσα μεν πριν έρθει, αλλά από κοντά ήταν αγενής και στριμμένος), ο Φρανσουά Κλουζώ και ο πορνοστάρ ΗPG με τη φίλη του. Ένα βράδυ που αυτή είχε πάρει σβάρνα τα μπαρ κι αυτός είχε μεθύσει μόνος του, έκανε το λόμπυ του ξενοδοχείου γυαλιά καρφιά!
Εμίρ Κουστουρίτσα, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, Σταματίνα Στρατηγού
4. Η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα για την ταινία «Trois Petites Filles», που δεν χωρούσαν τα πόδια της στο αυτοκίνητο και μου ζήτησε να κάτσει μπροστά. Και όταν έκατσε μπροστά, σήκωσε το φουστάνι της, άπλωσε τα πόδια της στο ταμπλό, έπαθε ο οδηγός ένα σοκ και μαζί και όλη η Μεσογείων που μπλόκαρε μπροστά στο υπέροχο θέαμα.
5. Ο Τόνι Γκαντλίφ που είχε έρθει να παρουσιάσει ταινία του. Το προηγούμενο βράδυ από τις συνεντεύξεις είχαμε διοργανώσει πάρτι με τσιγγάνικη μουσική. Το πρωί στις 11 δεν είχε βγει από το δωμάτιο. Στις 2 το μεσημέρι με τα χίλια ζόρια πείσαμε την υπηρεσία δωματίου να ανοίξει τη πόρτα να δούμε αν ζει. Ζούσε αλλά κοιμόταν πολύ βαριά.. και οι συνεντεύξεις έγιναν μπάχαλο.
Με την Κλαούντια Καρντινάλε και την Ελίζ Ζαλαντό
6. Πρεμιέρα με ταινία της Αννα Μουγκλαλίς στο Αττικόν. Και ξαφνικά το ΚΚΕ ανακοινώνει ομιλία της Παπαρήγα στο Σύνταγμα. Μπροστά η πορεία και πίσω στον άδειο δρόμο το αυτοκίνητο του Ινστιτούτου να φέρνει τη Μουγκλαλίς στο σινεμά. Σε εκείνο το φεστιβάλ ή πανέμορφη ηθοποιός με την αισθησιακή φωνή, είχε ξενυχτίσει όσες μέρες έμεινε και είχε χορέψει πάνω στα τραπέζια στα μπουζούκια.
7. Φεστιβάλ με την Κατρίν Ντενέβ στη πρεμιέρα. Η τότε διευθύντρια του Ινστιτούτου, θέλησε να τοποθετήσουμε ένα διάδρομο με σκέπαστρο έξω από το Αττικόν για να τσεκάρουμε τις προσκλήσεις με μια σειρά. Την παραμονή της πρεμιέρας το μεσημέρι, οι τεχνικοί που έφεραν τα σίδερα, με ρώτησαν που να τρυπήσουν για να τα στερεώσουν… Δεν περίμενα να πρέπει να τρυπήσουν... Και έδειξα ένα σημείο ανάμεσα στα δύο σινεμά. Μόλις τρύπησαν βγήκαν οι υπάλληλοι του κινηματογράφου πετάχτηκαν έντρομοι για να ψάχνουν ποιος έκοψε το νερό στις τουαλέτες των σινεμά! Εκείνη την ημέρα γίναμε πολύ φίλες με τη Λίλα Τσακαλάκη και επειδή είναι υπέροχος άνθρωπος, δεν μου κράτησε κακία και γελάμε ακόμα μ’ αυτήν την ιστορία. Και να αναφέρω και την εξέδρα που στήσαμε μέσα στο σινεμά, πριν την είσοδο στην αίθουσα, για να ανέβει επάνω να φωτογραφηθεί η μεγάλη σταρ. Ποδοπατηθηκαμε!
Σταματίνα Στρατηγού και Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
8. Συνεντεύξεις στο ξενοδοχείο πάλι για τον Ζαν Ρενό. Με έχουν προειδοποιήσει ότι επαγγελματικά είναι «Αμερικανός» στη διαχείριση του χρόνου του. Άρα ούτε λεπτό καθυστέρηση. Έντρομη εγώ έχω μαζέψει όλους τους δημοσιογράφους μισή ώρα πριν να περιμένουν. Όντως εμφανίζεται αυτός στο παρά 1. Ρωτάει ποια είναι η Υπεύθυνη Τύπου, ο διευθυντής του φεστιβάλ με δείχνει με νόημα (μη λες μετά ότι δεν στο είπα!), έρχεται κατά πάνω μου και άχρωμα και επιτακτικά μου λέει « Αρχίζουμε τώρα κι ελπίζω να είναι όλοι εδώ!». Τρόμαξα τόσο που τρέχω αρπάζω τον Γιάννη Ζουμπουλάκη από το μανίκι που έπινε καφέ και τον τραβούσα να τρέξει. Ακόμα θυμάμαι το θυμωμένο βλέμμα του αγαπημένου μου φίλου δημοσιογράφου κι ελπίζω αυτός να έχει ξεχάσει το συμβάν…
9. Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, κάνει πρεμιέρα η ταινία «Τα Παιδιά της Χορωδίας», στο Απόλλων. Δεν είναι αγορασμένη ακόμα από διανομέα και την προηγούμενη μέρα είχε βγει στις αίθουσες στη Γαλλία και είχε ήδη κάνει απίθανο αριθμό εισιτηρίων. Στην αίθουσα και ο σκηνοθέτης. Στο τέλος του έργου, η γεμάτη αίθουσα σηκώθηκε όλη και χειροκροτούσε επί 10 λεπτά. Ήταν η πρώτη ταινία στην ιστορία του φεστιβάλ που αγοράστηκε μετά την πρεμιέρα της αυτήν τη διοργάνωση.
10. Ο Ζαν Πωλ Γκοτιέ, προσκεκλημένος του φεστιβάλ, στην αυλή του ινστιτούτου. Να έχει στηθεί ολόκληρο σκηνικό για τηλεοπτική συνέντευξη και να έχει πέσει νεκρική σιγή . Μέχρι και τα αυτοκίνητα σταματήσαμε να μην περνάνε απέξω. Και το βράδυ στη δεξίωση στη πρεσβεία ήρθε με την κλασσική του φουστανέλα.
11. Καλεσμένοι του φεστιβάλ οι Ζαν-Πιερ Κασέλ και Βενσάν Κασέλ. Και αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη. Θυμάμαι πάντα με συγκίνηση την επική συνάντηση των τριών στο σπίτι του Κακογιάννη για μια κοινή συνέντευξη. Οι δύο Γάλλοι είχαν τόσο σεβασμό στον Κακογιάννη. Τον κοίταγαν στα μάτια και περίμεναν να εκείνος να δώσει το σήμα της εκκίνησης της συζήτησης.
12. Η Λίλα μου θύμισε επίσης την απίθανη βραδιά έναρξης με την ταινία «The Artist». Διώχναμε τον κόσμο Ήταν το τελευταίο μας φεστιβάλ στα Αττικόν και Απόλλων. Μετά κάηκε κι ακόμα ελπίζουμε με τη Λίλα να τα ξαναδούμε ανοιχτά και να ζήσουμε αυτές τις μοναδικές βραδιές.
Με την ομάδα του Φεστιβάλ στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου
13. Δεν θα μπορούσα επίσης να ξεχάσω την προφεστιβαλική βραδιά για τα 40 χρόνια του «Ζ», στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με τους Κώστα Γαβρά, Ειρήνη Παπα και Βασίλη Βασιλικό να φωτογραφίζονται στην αυλή.
14. Στην Τελετή Έναρξης, που κάναμε αφιέρωση στον Μπάμπη Ακτσόγλου, που είχε μόλις φύγει από τη ζωή, τον έξοχο κριτικό κινηματογράφου που στα πρώτα φεστιβάλ μας είχε πολύ βοηθήσει στη σύνταξη του καταλόγου.
15. Ένα υπέροχο πάρτι λήξης στο ξενοδοχείο με dj τον Σάκη Τσιτομενέα που χορεύαμε μέχρι το πρωί!
16. Η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι που ήρθε στην Ελλάδα με κατάθλιψη, έκλαιγε μέρα και νύχτα, ήρθε στη τελετή λήξης του φεστιβάλ ξυπόλυτη, και τρομάξαμε να βεβαιωθούμε ότι μπήκε στο αεροπλάνο στην επιστροφή κι έφτασε ασφαλής πίσω.
Με τον Τζιμπρίλ Σισέ
17. Ο οδηγός του φεστιβάλ που βγήκε από το αυτοκίνητο, ξέχασε βάλει χειρόφρενο, και το αυτοκίνητο πήρε τη κατηφόρα με την Ζοζιάν Μπαλασκό και τον σύντροφό της μέσα!
18. Η πρώτη φορά που έγινε φωτογράφιση στη ταράτσα του ινστιτούτου για συνέντευξη, ήταν του Αλεξάντρ Ντεπλά. Αυτός και ο Ραφαέλ Περσονάζ που έχουν κάποια ελληνική ρίζα, κοίταγαν τη θέα με άλλο μάτι και κατευθείαν προς την Αίγινα…
Με τον Ραφαέλ Περσονάζ
19. Πρεμιέρα με τις «8 Γυναίκες» του Φρανσουά Οζόν. Έχουν επιβεβαιώσει ότι θα έρθουν στην Αθήνα δύο από τις πρωταγωνίστριες : Η Εμμανουέλ Μπεάρ και η Φανύ Αρντάν. Και ο Δημήτρης Δανίκας, κάνει κεντρικό άρθρο στα Νέα την είδηση με τον τίτλο « Η ωραία και η σκύλα στην Αθήνα»! Που να το κρύψω να μη φτάσει στις προσκεκλημένες. Ιδίως για το «σκύλα». Τελικά ήρθε μόνο η «ωραία» στην Αθήνα. Η Φανύ Αρντάν ακύρωσε δυο μέρες πριν τη πρεμιέρα.
20. Κάποιοι καλεσμένοι ήταν αρκετά δύσκολοι με τη διαχείριση του χρόνου στις συνεντεύξεις . Θυμάμαι τον Αντουάν Ντε Κον που διαμαρτυρήθηκε στην υπεύθυνη του φστιβάλ, ότι τον έχω κουράσει πολύ με τόσες συνεντεύξεις που είχε δώσει. Και δεν ήταν ο μόνος που δήλωνε «κουρασμένος». Αλλά άμα τον ρώτησα εγώ αν θέλει να σταματήσουμε, μου απάντησε ένα μεγάλο «αστειεύεστε; Μια χαρά είμαι, γι αυτό είμαι εδώ άλλωστε!».
21. Θα ήθελα να αναφερθώ στη ξεχωριστή περίπτωση του Γιάννη Ραουζαίου, που προκαλεί μεγάλη αγωνία στους μεταφραστές και ευχάριστη έκπληξη για τους προσκεκλημένους καθώς δεν παίρνει απλά συνέντευξη, αλλά τους παρασέρνει σε ολόκληρη ανάλυση της ταινίας, της κοινωνικής και συναισθηματικής της διάστασης, τις επιρροές στις ζωές τους και στο κοινό, και στο τέλος κλείνει με την επική ερώτηση «Τι είναι αγάπη για σας;» . Αγάπη μόνο.
Με την ομάδα του Φεστιβάλ
22. Το φεστιβάλ με κόβιντ. Όλοι άρρωστοι κι απόντες από την πρεμιέρα εκτός από τον Θοδωρή Κουτσάφτη που αυτός φταίει γιατί μας κόλλησε όλους και τη Δανάη την σόσιαλ μίντια μάνατζερ μας. Ο Αποστόλης ο Τζιώτζιος έκανε όλη την διαχείριση των συνεντεύξεων μόνος του. Τι καταπληκτικό παιδί από τόσο καταπληκτικούς γονείς. Η καλύτερη ανάμνηση από αυτό το φεστιβάλ ήταν που ο Θοδωρής μας έβαλε online να παρακολουθήσουμε όλη τη τελετή της πρεμιέρας . Κλαίγαμε από τα σπίτια μας!
23. Μια ξεχωριστή αναφορά από τους σπουδαίους συνεργάτες του φεστιβάλ στις παρουσιάσεις των συντελεστών των ταινιών στις αίθουσες Πατρίς Βιβάγκος, Θάνος Ανεστόπουλος, Αύρα Γεωργίου, τον Χρήστο Γιαννακόπουλο στα πρώτα απολογιστικά βίντεο του φεστιβάλ και αργότερα τον Ιωσήφ Πρωιμάκη με το movies for the masses. Και φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη μεγάλη και αναντικατάστατη δασκάλα μου που πάντα θυμάμαι τις συμβουλές της και τα μαθήματα που μου άφησε παρακαταθήκη, την Φαμπιέν Ανκλό μετέπεια αντιπρόεδρο του ACID και σήμερα Γενική Διευθύντρια του Ardeche Images.
Νατάσσα Γιαναράκη, Τίνα Φωτοπούλου, Άλεξ Κάβδας, Σταματίνα Στρατηγού
24. Και φυσικά το πιο σημαντικό γεγονός όλων αυτών των φεστιβαλικών χρόνων είναι η τελετή λήξης που παρουσιάσαμε με την Τίνα Φωτοπούλου ως Stamatwins. Εμείς το διασκεδάσαμε πολύ κι ελπίζουμε η αίθουσα να αντιλήφθηκε με πόση χαρά δουλεύουμε για το φεστιβάλ.
25. Η 25η μνεία σ’ αυτήν την αναδρομή δεν μπορεί παρά να είναι για την υπέροχη ομάδα του φεστιβάλ, που δένεται την εποχή της προετοιμασίας πιο πολύ από ποτέ, τα ξενύχτια προετοιμασίας στο γραφείο που κατέληγαν όλα με ποτά και μουσικές στο γραφείο. Τα απλωμένα ρούχα στους καλόγηρους, γιατί που να προλάβουμε να πάμε σπίτια μας τις μέρες του φεστιβάλ. Τα υπέροχα παιδιά που κατά καιρούς έχουν πλαισιώσει την ομάδα κι έχουν τόσο καλά ενσωματωθεί. Τους καταπληκτικούς συνεργάτες μας των άλλων φεστιβάλ που μας παραστέκονται με αγάπη και κατανόηση, γιατί κι αυτοί ζουν τα ίδια στις δικές τους διοργανώσεις. Την αξιοζήλευτη συνοχή των δημοσιογράφων του σινεμά που παρακολουθούν μαζικά τις προβολές και κάνουν συνεντεύξεις. Βρισκόμαστε στις συνεντεύξεις τύπου για τα κινηματογραφικά δρώμενα και είναι σαν να μη πέρασε μια μέρα από τη τελευταία φορά που ειδωθήκαμε.
25e FESTIVAL DU FILM FRANCOPHONE DE GRÈCE
ΑΠΟ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ ΩΣ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025
ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΛΑΡΙΣΑ, ΠΑΤΡΑ, ΧΑΝΙΑ, ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.
Κατεβάστε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ.
ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Αθήνα : Δαναός, Άστορ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Auditorium Théo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου
Θεσσαλονίκη : Σταύρος Τορνές
Πάτρα : Πάνθεον
Λάρισα : Victoria Cinemas
Χανιά : Cine Αττικόν
Καβάλα : Απόλλων
Καστοριά : Ολύμπιον
ifg.gr | fff25.gr | Facebook : Festival du Film Francophone de Grèce