Βίντεο: Το Τοπ-10 της Α24

Το cinefix ξαναχτυπά, αυτή τη φορά περνώντας με επιμέλεια πάνω από την ζώσα ιστορία της Α24, της εταιρείας παραγωγής που και καλό σινεμά παραδίδει και υποδεικνύει το πώς μπορεί να επιβιώσει η κινηματογραφική αίθουσα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Βίντεο: Το Τοπ-10 της Α24

Η Α24 είναι η αμερικανική ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής που ευθύνεται για μερικές από τις πιο συζητημένες ταινίες τα τελευταία 9 χρόνια. Ως ανεξάρτητο στούντιο έχει...βιώσιμη λογική, κάνει δηλαδή πολλά με λίγα, αντικαθιστά τον εντυπωσιασμό με την πρωτοτυπιία και το ταλέντο και δίνει έμφαση σε κάποια κινηματογραφικά είδη που μπορεί να μην υποσιτίζονται ακριβώς στα μεγάλα στούντιο, αλλά αντιμετωπίζονται με την κιμαδοποιητική λογική μιας λάθος αποτίμησης του νεαρόκοσμου. Η Α24 άλλαξε το τοπίο, και εξακολουθεί να το κάνει, με τρόμο, επιστημονική φαντασία, δημιουργούς (Άστερ, Τζένκινς, Λάνθιμος, Σρέιντερ, Γκέργουιγκ, Νοέ, Ντενί, αδελφοί Σαφντί) και πνεύμα, ελεγχόμενα, ριζοσπαστικό. Ναι, γίνεται.

Αυτό που καταφέρνει είναι να μαζέψει τους προϋπολογισμούς και να απευθυνθεί σε ένα κοινό που εκτιμά για παραπάνω από αυτό που βλέπουν τα majors. Και κόβει εισιτήρια. Κι αυτός είναι ο μόνος συστηματικός τρόπος για να σωθεί η αίθουσα, για να αποδείξει το οικονομικό κύρος της.

Το cinefix τα βλέπει όλα αυτά, περιηγείται την ήδη ενδιαφέρουσα συγκομιδή του νεότευκτου στούντιο και αποφασίζει ποιες είναι οι 10 μέχρι στιγμής κινηματογραφικές παραγωγές του που προτιμά.