Βίντεο: Το «Aftersun» και οι τρόποι που φωλιάζει μέσα σου

Από τις κατεξοχήν αγαπημένες ταινίες της προηγούμενης σεζόν, το «Aftersun» κάνει άπλετα αυτό που ζητά κανείς από την τέχνη: Κρύβεται μέσα σου, σε συνοδεύει, σε στοιχειώνει ίσως, και έκτοτε δεν σε αφήνει μόνο ποτέ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Βίντεο: Το «Aftersun» και οι τρόποι που φωλιάζει μέσα σου

«Στην πρώτη της σκηνοθετική δουλειά, αντλώντας από εύθραυστα προσωπικά βιώματα, η Σάρλοτ Γουέλς πραγματοποιεί διακριτικά και ανεπαίσθητα κάτι θαυμαστό: βρίσκει τον ενστικτώδη τρόπο για να εκφράσει συναισθήματα και τριγμούς υποσυνείδητους που δύσκολα αποτυπώνονται σε λέξεις. Ταυτόχρονα αναμοχλεύει μια ξεχασμένη γεωγραφία της μνήμης, το πολύτιμο σημείο στο οποίο ένας πατέρας και ένα παιδί ήρθαν για πρώτη και ίσως για έσχατη φορά πραγματικά κοντά. Στην ταινία της Γουέλς, όπως και στην αληθινή ζωή, καμία ανάμνηση δεν είναι αξιόπιστος οδηγός. Γι' αυτό και η ηρωίδα χρησιμοποιεί τις εικόνες που βιντεοσκόπησε για να ανοίξει ουσιαστικά δρόμο μέσα από τις θολές νοσταλγίες του μυαλού της. Όσα θυμάται πως έγιναν ή όσα φαντάζεται πως έγιναν σε εκείνο το καλοκαίρι, σχεδόν είκοσι χρόνια πριν.»

Αυτά γράφει ο Λουκάς Κατσίκας στην εκθειαστική κριτική του για την ταινία της Σάρλοτ Γουέλς, μια ταινία που ο κόσμος, το δικό της κοινό, εκτίμησε ανάλογα και ξέρει καλά σε τι αναφέρονται οι λέξεις. Ακολουθεί ένα βίντεο-δοκίμιο που σε κάτι παραπάνω από 10 λεπτά προσεγγίζει τους σηνοθετικούς/σεναριακούς τρόπους τους οποίους η ταινία μεταχειρίζεται και τα καταφέρνει.