«Ήρθα για να φτιάξουμε μια ταινία για τον απλό άνθρωπο»: Ο Αλεξάντερ Πετρόφ μιλά για τον «Άνθρωπο του Θεού»

Ο Ρώσος σταρ, που βρέθηκε στην Ελλάδα ως μέλος ενός πολυπληθούς και πολύγλωσσου καστ που ενώθηκε για να διηγηθεί τον βίο του Αγίου Νεκταρίου, μιλά στο ΣΙΝΕΜΑ για το γύρισμα ταινιών στην εποχή της πανδημίας, τον παράγοντα της τύχης που καθόρισε τη ζωή του αλλά και το βασικό κίνητρο που τον έφερε στη χώρα μας.

Συνέντευξη στον Τάσο Μελεμενίδη
«Ήρθα για να φτιάξουμε μια ταινία για τον απλό άνθρωπο»: Ο Αλεξάντερ Πετρόφ μιλά για τον «Άνθρωπο του Θεού»

Ανάμεσα στα lockdown του 2020, μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή ήταν από τις πρώτες που προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα των γυρισμάτων, δείχνοντας πως η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών βρίσκει λύσεις και συνεχίζεται. Ο «Άνθρωπος του Θεού» της Γελένα Πόποβιτς με τον Άρη Σερβετάλη στον ρόλο του Αγίου Νεκταρίου, ήταν μια αφορμή για να δοκιμαστούν οι ικανότητες των συντελεστών εν καιρώ πανδημίας και μια αποστολή που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με αφίξεις από το εξωτερικό που δεν επηρεάστηκαν, καθώς και γυρίσματα σε πολλαπλές τοποθεσίες, συμβατές με τον βίο του ανθρώπου που εξετάζεται στο φιλμ. 

Πλάι σε αυτήν του Μίκι Ρουρκ, μια εξίσου σπουδαία άφιξη ήταν αυτή του Ρώσου ηθοποιού Αλεξάντερ Πετρόφ, που αν δεν τον ξέρετε οφείλεται μάλλον στο ότι δεν ζείτε στη Ρωσία ή δεν έχετε καλή σχέση με τα social media. Σούπερ σταρ πλέον στην χώρα του, ένας επίδοξος ποδοσφαιριστής που από σειρά συμπτώσεων βρήκε στον δρόμο του την ηθοποιία και μεγαλουργεί εδώ και μια δεκαετία σε σινεμά και τηλεόραση.

Τον συναντήσαμε ένα μεσημέρι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας, σε μια σύντομη κουβέντα που αφορούσε τη συμμετοχή του σε αυτήν, το λόγο για τον οποίο δέχτηκε να συμμετάσχει και πώς βρέθηκε από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στα κινηματογραφικά πλατό. 

Με την σκηνοθέτιδα Γιελένα Πόποβιτς στο Διεθνες Φεστιβάλ Κινηματογραφου της Μόσχας,
όπου ο «Άνθρωπος του Θεού» απέσπασε το Βραβείο Κοινού

 

Πως έχει αλλάξει η ζωή σου λόγω του Covid-19;

Δεν άλλαξε καθοριστικά, κάποια πράγματα δεν ήταν δυνατόν να σταματήσουν, οπότε προσπάθησα να βρω λύσεις, να αποδεχτώ τη νέα κατάσταση και να συνεχίσω να εργάζομαι.  Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να έρθω στην Ελλάδα για τα γυρίσματα.

Δυσκολεύτηκες στις νέες συνθήκες γυρισμάτων; 

Ο άνθρωπος είναι ένα ζωντανό ον που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις συνθήκες. Η πανδημία είναι κάτι που ήρθε στη ζωή μας και μάλλον θα μείνει για καιρό, οπότε θα προσαρμοστούμε όλοι στις δουλειές μας.  

Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για τον χαρακτήρα που υποδύεσαι;   

Έχω έναν αρκετά κομβικό ρόλο στην ταινία, έναν χαρακτήρα που μας εξηγεί τί σημαίνει αγάπη από τον ένα άνθρωπο στον άλλον. Και κυρίως το τί είναι αγάπη ανάμεσα στον πατέρα και τον γιο, εννοώντας και αυτή του βιολογικού πατέρα αλλά και του πνευματικού. 

Ποιο ήταν το βασικότερο κίνητρο που σε έφερε σ’ αυτή την ταινία; 

Είναι μια καινούργια εμπειρία για μένα, καθώς είναι μια διεθνής παραγωγή και μου δίνει την ευκαιρία να δουλέψω και έξω από την χώρα μου. Το σημαντικότερο κίνητρο όμως ήταν το ότι διέκρινα από την αρχή πως αυτή η ταινία δεν γυρίζεται για να φιγουράρει απλά σε διάφορα φεστιβάλ, γυρίζεται για τον απλό άνθρωπο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, η επαφή που φιλοδοξεί να έχει με τον θεατή ανεξαρτήτως της καταγωγής, της τάξης και των ενδιαφερόντων του.  

Ποια είναι η σχέση σου με τη θρησκεία; 

Είμαι θρήσκος. Δε μπορώ να το εξηγήσω περισσότερο από αυτή την απλή απάντηση, το πώς βιώνει κάθε άνθρωπος τη θρησκεία νομίζω πως είναι διαφορετικό και μοναδικό.  

Πριν έρθει στη ζωή σου ο κινηματογράφος και η τηλεόραση, αγωνίστηκες να κάνεις καριέρα ποδοσφαιριστή. Τι συνέβη και άλλαξες πορεία;  

Μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο επαγγελματικά, αλλά μετά από ένα ατύχημα που είχα (έπεσε ένας τοίχος πάνω μου) δε θα μπορούσα με τίποτα να αγωνίζομαι στο μεγαλύτερο επίπεδο. Ήμουν και από μια μικρή πόλη, οπότε δύσκολα θα τα κατάφερνα στις μεγάλες ομάδες της Μόσχας. Επέλεξα να κάνω κάτι άλλο και τώρα είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η ιστορία αυτή με έχει διδάξει να πιστεύω πολύ στον παράγοντα της τύχης.  

Είχα διαβάσει επίσης σε άλλες συνεντεύξεις σου πως θα σε ενδιέφερε και η σκηνοθεσία ταινιών στο μέλλον.  

Ναι αν και δεν μπορώ να πω πως είναι κάτι που μπορώ να κάνω με βάση την εμπειρία που έχω αποκτήσει ως ηθοποιός. Αν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με κάτι, πρέπει να γίνεις πραγματικά καλός σε αυτό, να πας σε σχολή αρχικά και να προσπαθήσεις για το καλύτερο. Από την άλλη, η καρδιά μου το σκέφτεται συχνά, οπότε σκέφτομαι σοβαρά να γυρίσω σύντομα κάποιο φιλμ μικρού μήκους για αρχή. Θα δούμε, μπορεί να γίνουν όλα στο μέλλον. 

INFO
Η ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» της Γιελένα Πόποβιτς θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες 26 Αυγούστου από την Feelgood Entertainment.

Διαβάστε επίσης
Αποκλειστικό: Τα πόστερ χαρακτήρων της ταινίας «Ο Άνθρωπος του Θεού»