Ξεπερνώντας αγέρωχα εκείνους που απαντούν εξ ιδίοις καρφωτά ναι και όχι στην ερώτηση του τίτλου, πάμε να σκεφτούμε ένα ζήτημα που θέτει το βίντεο του Fandom. Συνοπτικά είναι το εξής: Κάποτε ίσχυε ένας κανόνας. Οι ταινίες που έπαιρναν Όσκαρ έκοβαν εισιτήρια και απολάμβαναν κριτικής εκτίμησης. Κόσμος, κριτική και Ακαδημία βρίσκονταν σε μια σύμπνοια. Όχι πάντα, κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του. Αλλά ακόμα και όταν παίζουμε στις εξαιρέσεις δεν θα βρεθεί κάποιος κριτικός να πει ας πούμε ότι ο «Τιτανικός», το «Κεντρί», το «Κράμερ Εναντίον Κράμερ» ή το «Ρόκι» είναι κακές ταινίες.
Κάποια στιγμή όμως, περί τις αρχές του 21ου αιώνα, τα ειστήρια των νικητών άρχισαν να πέφτουν και οι κριτικές να γίνονται ακόμα καλύτερες. «Moonlight», «Hurt Locker», «12 Χρόνια Σκλάβος», βάλτε κι αυτό που θα το πάρει φέτος, είχαν όλα μέτρια ή άντε ανεκτά εισιτήρια, αλλά οι κριτικές τους υπήρξαν θριαμβικές.
Τι συμβαίνει; Αλλάζει η κριτική; Αλλάζει ο κόσμος; Δεν αλλάζει κανείς και η Ακαδημία απλώς αποφάσισε να κόψει τον λώρο με το κοινό; Είναι τυχαίο ή σημείο των καιρών; Είμαι μέρος ενός ελιτισμού που πήρε τα ηνία ή τμήμα μιας φθίνουσας κατάστασης του «λαϊκού γούστου»;
Ερωτήματα τέτοιου χαρακτήρα θέτει έμμεσα το ακόλουθο βίντεο, ερωτήματα που η αλήθεια είναι απαντιούνται ευκολότερα με παραδείγματα και προσεκτικά συμπεράσματα που θα αποφεύγουν τις γενικεύσεις. Γιατί αν καταλήξουμε σε αυτές, λες και γράφουμε στα social ας πούμε, τότε θα καταντήσουμε ανάμεσα στην παρελθοντολαγνεία και το μίσος για την ιστορία του σινεμά, της τέχνης, των λόγων που ο κόσμος (και η κριτική μαζί) χρειάζεται (ή όχι τόσο) μορφές έκφρασης που με τον χρόνο ρέουν και τροποποιούνται. Και, ίσως, εξαφανίζονται. Μέχρι να ξαναφανούν ωφέλιμες.