Βίντεο: Η παιδική ηλικία στις ταινίες του Χιροκάζου Κόρε-Εντα

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα δημιουργός («Κλέφτες Καταστημάτων») έχει σήμερα γενέθλια και εμείς θυμόμαστε μια βασική αρχή της φιλμογραφίας του, την ευαισθησία με την οποία απεικονίζει τους μικρούς του ήρωες. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη
Βίντεο: Η παιδική ηλικία στις ταινίες του Χιροκάζου Κόρε-Εντα

Μετρά πάνω από 20 χρόνια καριέρας σε μεγάλου μήκους ταινίες, είναι και αγαπημένο όνομα στα φεστιβάλ του κόσμου καθώς μέσω αυτών τον γνωρίζαμε κυρίως, με το ελληνικό κοινό να παίρνει μια μεγαλύτερη γεύση του έργου του στο «Nobody Knows» του 2004. Ο Χιροκάζου Κόρε-Εντα παραμένει από τότε σταθερότατος, οι ταινίες του είναι σχεδόν πάντα στις πρώτες επιλογές τις χρονιές που παρουσιάζονται, ενώ ο ίδιος έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι έχει να κάνει με την παιδική ηλικία. 

Όντως, υπάρχουν πάρα πολλές σκηνές στις ταινίες του όπου η ανεμελιά των παιδικών χρόνων πρωταγωνιστεί. Οι ήρωές του είναι συχνά νέοι, οι ιστορίες του συνήθως περιέχουν ένα ή περισσότερα παιδιά στους βασικούς χαρακτήρες. Το βίντεο της ομάδας Trois Couleurs επιχειρεί μια σύνοψη όλων των αναφορών στα παιδιά και μέσα σε 2 λεπτά μας δίνει να καταλάβουμε πως αντανακλάται η έννοια «παιδική ηλικία» στις ταινίες του ιάπωνα δημιουργού.

Μ.Νάιτ και Ισάνα Σιάμαλαν ιχνηλατούν τον κόσμο των «Παρατηρητών» στο ΣΙΝΕΜΑSOS! Ούτε ο Γιώργος Λάνθιμος έφερε τον κόσμο πίσω στα ελληνικά σινεμά (Eλληνικό box-office, Τετραήμερο 01/06/24 - 04/06/24)