Φράνσις Φορντ Κόπολα: «Είδα την κόρη μου να κερδίζει Όσκαρ και έκανα όλες τις ταινίες που ήθελα, είμαι ευτυχισμένος»

Συγκινητική η συνέντευξη τύπου του «Megalopolis», με τον Κόπολα να απορρίπτει την προοπτική του streaming για τη διανομή της ταινίας του, να δηλώνει ικανοποιημένος με όσα έχει πετύχει, αλλά και να επισημαίνει ότι προετοιμάζει ήδη την επόμενη ταινία του.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Φράνσις Φορντ Κόπολα: «Είδα την κόρη μου να κερδίζει Όσκαρ και έκανα όλες τις ταινίες που ήθελα, είμαι ευτυχισμένος»

Σαράντα χρόνια πάλευε με το θηρίο που λέγεται «Megalopolis» ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, το οποίο έκανε την πρεμιέρα του πριν μερικές ώρες στις Κάννες – διαβάστε την κριτική του Λουκά Κατσίκα εδώ. Εύλογα, στη συνέντευξη τύπου ο Κόπολα αναφέρθηκε σε αυτό το ταξίδι, από τότε μέχρι σήμερα. «Όταν ξεκινούσα να ασχολούμαι με το Megalopolis είχα μια πεντάχρονη Σοφία στους ώμους μου», δήλωσε, αναφερόμενος στην κόρη του, Σοφία Κόπολα. «Νιώθω ανακούφιση και χαρά, είναι υπέροχο συναίσθημα μετά από τόσα χρόνια που είχα μια ιδέα και την έχτιζα, να την βλέπω ολοκληρωμένη και να γίνεται δεκτη με standing ovation» - το γιουχάισμα, για το οποίο γράφτηκαν τόσα, σημειώθηκε στη δημοσιογραφική προβολή, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ήταν μεμονωμένο και, για μας έτσι κι αλλιώς είναι ανάξιο λόγου, περισσότερα λέει για αυτούς που γιούχαραν και για το πόσο μεγάλη ιδέα έχουν για τον εαυτό τους, παρά για την ίδια την ταινία.

Ακόμα και οι πολέμιοι της ταινίας συμφωνούν ότι δεν μοιάζει με καμία άλλη συγχρονη υπερπαραγωγή εκεί έξω. «Το ήξερα αυτό για την ταινία μου», δήλωσε ο Κόπολα, «και δεν μπορούσα να πω να την κάνουμε όπως την τάδε ή τη δείνα, γιατί δεν υπήρχε ένα αντίστοιχο παράδειγμα. Κι από τη στιγμή που πλήρωνα εγώ γι’ αυτή, αποφάσισα να την φτιάξω ακριβώς όπως ήθελα». Ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε για τη δυσκολία της ταινίας να βρει διανομή στις ΗΠΑ και αν θα επέλεγε τη διέξοδο του streaming. «Αυτό που παλιά λέγαμε home video, τώρα λέγεται streaming. Ξέρετε ποιος εφηύρε το streaming ως ιδέα; Η ομοσπονδία baseball. Εγώ ονειρεύομαι ότι και σε 80 χρόνια από τώρα θα μπορεί κάποιος να δει μια ταινία στις αίθουσες, σε μεγάλες οθόνες μαζί με άλλους 800 ανθρώπους, αυτό ονειρεύομαι», ανέφερε, καθιστώντας σαφές ότι θέλει η ταινία του να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη – και θα γίνει το θέλημά του, καθώς το «Megalopolis» έχει ήδη αγοραστεί σε αρκετές χώρες και έχει πετύχει και συμφωνία με τα IMAX.

Ερωτηθείς για τη συνήθειά του να παρουσιάζει διαφορετικά cuts των ταινιών του, ανέφερε ότι έχει μια ιδέα για τον «Νονό» και ότι θα ήθελε να προσθέσει κάτι εκεί – προσοχή με αυτά τα πράγματα, Φράνσις, γιατί στον «Νονό 3» διέγνωσαν βελτίωση μόνο όσοι είχαν να τον δουν από το 1990. «Αν έχω τη δυνατότητα να κάνω μια ταινία λίγο καλύτερη, θα το επιχειρήσω», πρόσθεσε, και το καλό για αυτόν είναι ότι έχει ο ίδιος τα δικαιώματα των ταινιών του, άρα μπορεί να τις τροποποιήσει δίχως να χρειαστεί έγκριση από τους executives των στούντιο. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η μόνη ταινία που δεν θα πείραζε, είναι η «Συνομιλία», ενώ ούτε το «Megalopolis» θα αποκτήσει διαφορετικό cut, καθώς έχει ήδη αρχίσει να γράφει το σενάριο της επόμενης ταινίας του και δεν έχει χρόνο για να επιστρέψει στο δωμάτιο του μοντάζ - άλλωστε του αφιέρωσε σαράντα χρόνια, θα έλεγε κανείς ότι ασχολήθηκε διεξοδικά μαζί του

Όσο για το αν νιώθει ικανοποιημένος; «Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι εκεί έξω που λένε ότι εύχονται να είχαν κάνει εκείνο και το άλλο. Ξέρετε κάτι; Όταν έρθει η ώρα να πεθάνω, θα μπορώ να λέω ότι κατάφερα να δω την κόρη μου να κερδίζει Όσκαρ, να γίνω οινοπαραγωγός και να γυρίσω τις ταινίες που ήθελα. Θα είμαι τόσο απασχολημένος, σκεπτόμενος όλα αυτά που πρόλαβα να κάνω, που πιθανότατα δεν θα προσέξω ότι πέθανα», είπε και το κοινό ξέσπασε σε γέλια και ζητωκραυγές.

Εμείς, από την άλλη, θα το προσέξουμε μαέστρο, θα μας λείψει πολύ το σινεμά σου.

Μόνο ο Γκάρφιλντ και η Βίκυ Καγιά έστειλαν τον κόσμο σινεμά (Eλληνικό box-office, Τετραήμερο 16/05/24 - 19/05/24)Κέιτ Μπλάνσετ: 5 + 1 ερμηνείες για μια ηθοποιό - μανιφέστο