Βίντεο: Η ένταση και ο καύσωνας στο «Do the Right Thing»

Πως ο Σπάικ Λι χρησιμοποίησε καλύτερα από κάθε αλλον την αφόρητη ζέστη ως αφηγηματικό εργαλείο και ως αφορμή εντάσεων στην καλύτερη ως σήμερα ταινία του.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη
Βίντεο: Η ένταση και ο καύσωνας στο «Do the Right Thing»

Μπορεί το «BlacKkKsman» να σήμανε την μεγάλη επιστροφή του Σπάικ Λι στα βραβεία πριν λίγα χρόνια (Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου, 6 υποψηφιότητες) αλλά  οι τιμές αυτές ήραν σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την ειδική μνεία για το «Jungle Fever» και το «She's Gotta Have It». Ανάμεσα σε αυτές τις δυο ταινίες παρουσίασε όμως την πιο γνωστή ως σήμερα δουλειά του, το «Κάνε το Σωστό» (Do the Right Thing), ένα εκρηκτικό φιλμ που δίκαια συγκαταλέγεται συχνά στις καλύτερες αμερικανικές ταινίες του περασμένου αιώνα. 

Στο «Do the Right Thing» ο Λι χρησιμοποίησε πάρα πολύ εύστοχα τον καύσωνα, με τον ίδιο να δηλώνει πως είχε δει μικρός ένα επεισόδιο της σειράς «Alfred Hitchcock Presents» στο οποίο οι πρωταγωνιστές μιλούσαν για την επιρροή των υψηλών θερμοκρασιών στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Ο σκηνοθέτης φροντίζει σε όλη τη διάρκεια του φιλμ να παρουσιάσει τις αιτίες της κοινωνικής έντασης στη μικρή γειτονιά του έργου είναι όμως ο ιδρώτας, ο πάγος, τα κοντινά στις μπύρες και τα αναψυκτικά που πρωταγωνιστούν περνώντας πανέξυπνα τον καύσωνα ως αφορμή για να ανάψουν, κυριολεκτικά, τα αίματα.

Δείτε παρακάτω ένα video essay που αναλύει ακριβώς τους τρόπους με τους οποίους ο Λι χρησιμοποίησε αφηγηματικά τον καύσωνα, καθώς και σκηνές από άλλες ταινίες όπου επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο.

«Το να εστιάζουμε στα παράλογα του κόσμου, βοηθάει στο να αντιμετωπίζουμε τη ζωή»: Ο Μπαμπάκ Τζαλάλι στο ΣΙΝΕΜΑΛίαμ Νίσον: Ένας (αν)ήσυχος άνθρωπος