Υπερηρωική ψυχεδέλεια σαρώνει τα ταμεία (Eλληνικό box-office, Πενθήμερο 01/06/23 - 05/06/23)

Παρά τη μαζική έξοδο λόγω Αγίου Πνεύματος, τις εχθρικές καιρικές συνθήκες την Πέμπτη και την Παρασκευή και τον ανταγωνισμό του ...ελληνικού «Woodstock» του Χελμού, το κοντέρ έγραψε σύνολο 101.343 εισιτηρίων για το πενθήμερο, λίγα περισσότερα δηλαδή από το αντίστοιχο περσινό.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Υπερηρωική ψυχεδέλεια σαρώνει τα ταμεία (Eλληνικό box-office, Πενθήμερο 01/06/23 - 05/06/23)

Σχεδόν ίδια με πέρυσι τα εισιτήρια του πενθημέρου του Αγίου Πνεύματος και, σε μια σατανική σύμπτωση, ακριβώς τις ίδιες μέρες (Πέμπτη και Παρασκευή) οι καιρικές συνθήκες έκοψαν κίνηση από τα θερινά. Φέτος θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ως ανταγωνισμό και το wannabe Woodstock του Χελμού – μην γελάτε, χάσαμε κι εκεί κάποιους θεατές. Επειδή δεν θέλουμε να επαναλαμβανόμαστε, στο προηγούμενο report μας γράψαμε τους παράγοντες που, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να συνυπολογίζουμε όταν αναλύουμε το θερινό box-office – μπορείτε να τους διαβάσετε εδώ. Βλέπουμε πάντως ότι η αγορά παραμένει στα υγιή περσινά νούμερα και επιμένουμε ότι λόγω υλικού, των blockbusters δηλαδή, αυτά ενδέχεται να είναι και λίγο καλύτερα. Αν πάντως οι εταιρείες, σε αντίθεση με τα τελευταία καλοκαίρια, δεν κρατούσαν το βαρύ ενήλικο πυροβολικό τους για το φθινόπωρο και τον χειμώνα -θα γίνει σκοτωμός- ίσως να βλέπαμε ακόμα μεγαλύτερα συνολικά νούμερα. Από εκεί και πέρα, σίγουρα κάποια σινεμά θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον προγραμματισμό τους. Αν τα διαχειρίζονται εταιρείες διανομής, τότε θα πρέπει κι αυτές να επαναπροσδιορίσουν τον προγραμματισμό τους – τροφή για σκέψη.

Για να περάσουμε στο top-10, το «Αραχνοσύμπαν» μέσα σε πέντε μέρες, έφτασε σχεδόν το σύνολο της πρώτης ταινίας, που είχε κλείσει στα 39.733 εισιτήρια. Πρόκειται για καλαίσθητο υπερθέαμα, το word of mouth στα social είναι στρατοσφαιρικών διαστάσεων και για ταινίες σαν αυτή έχει σημασία, οπότε περιμένουμε ανάλογη συνέχεια. Επίσης, ένα άλλο αξιοπρόσεκτο στοιχείο είναι ότι τα 2/3 των εσόδων προήλθαν από τις αγγλόφωνες προβολές.

Καλό το κράτημα της «Μικρής Γοργόνας», λιγότερο καλό το συνολικό νούμερο, αλλά τα έχουμε ξαναπεί, το μεταγλωττισμένο live-action σπάνια φτάνει τις επιδόσεις του animation. Για το «Fast X» είχαμε γράψει από το πρώτο του τετραήμερο ότι ο «Σούπερ Μάριο» μπορεί να κοιμάται προς το παρόν ήσυχος στην πρώτη θέση του box-office για το 2023. Φυσικά, το franchise  διατηρεί το διόλου ευκαταφρόνητο αριθμητικά, πιστό κοινό του, αλλά παρατηρείται μια εμφανής κόπωση τόσο εντός, όσο κι εκτός συνόρων – ίσως αυτό το περί τριλογίας να πρέπει να το ξανασκεφτούν και να μείνουν στο αρχικό σχέδιο του (προσωρινού) κλεισίματος της ιστορίας με την επόμενη ταινία.

Ως horror ο «Μπαμπούλας» επλήγη περισσότερο, αφενός γιατί το είδος δυσκολεύεται στα θερινά σινεμά, αφετέρου γιατί τo καλοκαίρι τα multiplex μαζεύουν κόσμο μεν, σε ειδικές περιπτώσεις δε και η ταινία του Ρομπ Σάβατζ δεν ήταν μία από αυτές. Το άνοιγμά του σε εισιτήρια 4 ημερών (6.814) ήταν παρεμφερές με εκείνο του «Χτύπου στην Καλύβα» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν (6.687), αλλά προήλθε από περισσότερες οθόνες - 81 ο «Μπαμπούλας» έναντι 64 στην περίπτωση του Σιάμαλαν. Το αναφέρουμε, επειδή η ταινία του Σιάμαλαν υπήρξε κάπως απρόσμενα (ανεξάρτητα από τη γνώμη μας γι' αυτή) μία από τις μεγάλες αποτυχίες του χειμώνα.

Τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών, συμπαθητικό ξεκίνημα είχε το «Έγκλημα μου». Οι θεατές βγαίνουν ευχαριστημένοι, η ταινία (μάλλον) θα έχει συνέχεια. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών πάντως, κάτι μας λέει, ότι με τον φετινό προγραμματισμό, όταν κάνουν τέτοιο άνοιγμα αντίστοιχες κωμωδίες, στα γραφεία διανομής θα στήνουν πανηγύρια με χάρτινα καπέλα και πίπιζες. Η «Πρόσκληση σε Φόνο» ξεγέλασε με τον τίτλο της 3.099 θεατές, αν και βοήθησε και ο (υπέρογκος) αριθμός των αιθουσών, όπως και στην περίπτωση του «Μεγαλόδοντα». Συγκριτικά, τα πήγε σαφώς καλύτερα το «Ευτυχισμένοι Μαζί».

Περνώντας κάτω από το top-10, τα «Μπάσταρδα» έχασαν τις προβολές της Πέμπτης και τη μια προβολή της Παρασκευής στη Ριβιέρα, τις αναπλήρωσαν, όμως, με μονές προβολές σε άλλα δύο σινεμά. Το γεγονός ότι την ενισχυμένη με ακόμα μια προβολή Δευτέρα έκοψαν μόλις 140 εισιτήρια, ίσως να αποτελεί ένδειξη ότι το επιθετικά αρνητικό word of mouth τέθηκε σε λειτουργία, αλλά πρόκειται και για μια ταινία που δεδομένα έχασε κόσμο από το τριήμερο event στον Χελμό – ρε μην γελάτε, λέμε, το εννοούμε. «Μαγνητικά Πεδία» ξέραμε εξαρχής ότι δεν θα γίνουν, περιμένουμε να δούμε αν θα πέσουμε μέσα στην πρόβλεψή μας για έναν αριθμό στην περιφέρεια εκείνου της «Αγέλης Προβάτων». Αντίθετα, για ακόμα μια εβδομάδα η «Επιστροφή στη Σεούλ» αποδεικνύει τι σημαίνει καλό word of mouth. Mε το 1/20 της προώθησης της ταινίας του Νίκου Πάστρα και μοναδικό όπλο τις καλές εντυπώσεις των θεατών και τις καλές κριτικές, στην τέταρτη εβδομάδα της προσπέρασε τα «Μπάσταρδα» με άλλα 877 εισιτήρια -τα «Μπάσταρδα» έκαναν 866- και ένα πολύ καλό για τα δεδομένα της σύνολο 6.031, το οποίο, αν της επιτραπεί από τον προγραμματισμό, θα αυξηθεί κι άλλο. Τέλος, σε σχέση με εκείνο που γράφουμε συχνά για τα «καλά μαγαζιά», δείτε τι συνέβη με το «Aftersun». Το προηγούμενο τεραήμερο έκοψε 960 εισιτήριο, χάρη στις μονές του προβολές στο Θησείο. Αυτό το πενθήμερο με μονές προβολες σε 8 αίθουσες, έκοψε 721 εισιτήρια. 

Δείτε τα top-10:

1.Spiderman: Aκροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν, 34.286, 160 οθόνες
2.Η Μικρή Γοργόνα, 19.928 εισιτήρια, 124 οθόνες (Σύνολο 54.608)
3. Fast X, 12.861 εισιτήρια, 79 οθόνες (Σύνολο: 150.862)
4. Ο Μπαμπούλας, 7.990 εισιτήρια, 81 οθόνες
5.Το Έγκλημά Μου, 4.751 εισιτήρια, 28 οθόνες
6. Super Mario Bros: Η Ταινία, 3.696 εισιτήρια, 45 οθόνες (Σύνολο: 190.501)
7. Πρόσκληση σε Φόνο, 3.099 εισιτήρια, 30 οθόνες
8. Ο Μεγαλόδοντας, 1.836 εισιτήρια, 21 οθόνες
9. Kandahar: Σημείο Διαφυγής, 1.667 εισιτήρια, 25 οθόνες (Σύνολο 10.230)
10. Ευτυχισμένοι Μαζί, 1.644 εισιτήρια, 8 οθόνες