Μόνο ο Γκάρφιλντ και η Βίκυ Καγιά έστειλαν τον κόσμο σινεμά (Eλληνικό box-office, Τετραήμερο 16/05/24 - 19/05/24)

Ακόμα ένα φριχτό για την αγορά σύνολο τετραημέρου, μαζικές οι ευχές για άνοιγμα του καιρού (και λοιπών θερινών). O «Γκάρφιλντ» και το «Πολύδροσο» θετικές εξαιρέσεις, τηρουμένων των αναλογιών πάντα, ενώ ελπιδοφόρο για τις επανεκδόσεις του καλοκαιριού ήταν το άνοιγμα της «Παγίδας του Νόμου».

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Μόνο ο Γκάρφιλντ και η Βίκυ Καγιά έστειλαν τον κόσμο σινεμά (Eλληνικό box-office, Τετραήμερο 16/05/24 - 19/05/24)

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει μεγάλη ταινία και ότι η διανομή ξεφορτώνει υλικό περιμένοντας τις «καλύτερες μέρες» του καλοκαιριού – στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε και Euro και ότι αν βγουν όλες οι ταινίες της προκοπής μαζί, δεν θα είναι «καλύτερες μέρες» για όλους, σωστά; Βρισκόμαστε σε αυτή τη μεταβατική περίοδο από τις χειμερινές στις θερινές αίθουσες, ο καιρός ακόμα δεν ευνοεί το θερινό σινεμά, δεν «μύρισε» καλοκαίρι, όπως λέμε. Όσο για την τιμή των εισιτηρίων, τα έχουμε γράψει πολλές φορές, είναι σαν να περνά το μήνυμα «δεν θέλουμε να μας ξανάρθετε σύντομα».

Είχαμε, λοιπόν ακόμα ένα τετραήμερο όπου το σύνολο των εισιτηρίων είναι φριχτό (49.429) και, με τις ταινίες που βγαίνουν την επόμενη Πέμπτη, δεν ελπίζουμε σε μεγάλη βελτίωση ούτε το επόμενο τετραήμερο. Ας εστιάσουμε στις φωτεινές εξαιρέσεις. Ο «Γκάρφιλντ» παραμένει στην πρώτη θέση. Δικαιολογημένα αρέσει στο οικογενειακό κοινό, μόνο πρόσκαιρα θα του κόψει λίγη δουλειά το επερχόμενο «IF», πρακτικά παίζει μόνος του μέχρι την έλευση του «Ιnside Out 2».

Το «Πολύδροσο» άνοιξε σε υπερβολικά πολλές οθόνες  - μα 13;- αλλά με δεδομένο ότι δεν έχουν πάρει μπρος τα θερινά, τα 1.504 εισιτήριά του συνιστούν ένα ελπιδοφόρο άνοιγμα. Θυμίζουμε ότι πέρσι τα «Μπάσταρδα» είχαν ανοίξει με 1.400 εισιτήρια από 2 οθόνες, αλλά ο καιρός ήταν καλύτερος και η μία αίθουσα ήταν η Ριβιέρα – δηλαδή «μαγαζί» που δουλεύει φοβερά ό,τι κι αν παίξει. Δύσκολα η ταινία του Βούλγαρη θα έχει εξίσου αρνητικό word of mouth με εκείνη του Πάστρα, οπότε το ενδεχόμενο να προσπεράσει τα 3.652 εισιτήρια των «Μπάσταρδων», όπως γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα μετατρέπεται σε δεδομένο.

Ελπιδοφόρο μήνυμα για το καλοκαίρι και, ειδικότερα, για τις επανεκδόσεις του αποτελούν οι επιδόσεις της «Παγίδας του Νόμου». Η απόφαση να κυκλοφορήσει η ταινία του Τζάρμους ήταν της τελευταίας στιγμής, η έξοδός της δεν πρόλαβε να διαφημιστεί όσο πρέπει, για τις μη ευνοϊκές συνθήκες για θερινό τα γράψαμε, κι όμως, έκοψε 887 εισιτήρια σε μονές προβολές από 3 θερινά της Αθήνας, με το σαββατοκύριακο της Θεσσαλονίκης να φέρνει άλλα 102 και να ανεβάζει το σύνολο στα 989.

Άλλες γενικές παρατηρήσεις:

-Θυμάστε που ήμασταν περίεργοι αν το «Κύπελλο της Φωτιάς» και τα λοιπά Χάρι Πότερ, τουλάχιστον μέχρι τους «Κλήρους του Θανάτου», θα κάνουν άνοιγμα ανάλογο του «Αιχμαλώτου του Αζκαμπάν», που θεωρείται η καλύτερη ταινία της σειράς; Ε, το «Κύπελλο της Φωτιάς» είχε όντως μια πτώση, αλλά τη λες και αμελητέα – 4.166 έναντι 4.568. Οι φαν έμειναν πιστοί στο ραντεβού τους και μπορούμε πια να πούμε με βεβαιότητα ότι το εγχείρημα είναι το δεύτερο πιο επιτυχημένο εντός της σειράς προβολών Epic Movie Nights μετά τους περσινούς «Άρχοντες». Ενδεχομένως θα είχε πάει και άλλο καλύτερα, αν είχε πραγματοποιηθεί μέσα στον τον χειμώνα ή έστω στις αρχές της Άνοιξης, αλλά κανείς δεν πρέπει να είναι παραπονεμένος με αυτά τα νούμερα.

- Έκτακτο το κράτημα του «Challengers» με πτώση μόλις 11 τοις εκατό. Έχει ακόμα ψωμί η ταινία, δεν θα απορήσουμε αν το τελικό της νούμερο έχει μπροστά του τον αριθμό 3, όσο κι αν φαντάζει δύσκολο τη δεδομένη στιγμή. 

 - Αν αναρωτιέστε πού βρίσκονται αγαπημένες «ενήλικες» ταινίες του χειμώνα, η «Ζώνη Ενδιαφέροντος» έχει φτάσει τα 65.608 εισιτήρια – ποιος να το πίστευε-, οι «Υπέροχες Μέρες» τα 51.618, τα «Πεσμένα Φύλλα» τα 35.902 και το «All of us Strangers» τα 27.094. Όλες τους θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν, δυστυχώς κάποια στιγμή είτε οι εταιρείες σταματούν την καταμέτρηση, είτε «χάνονται» εισιτήρια επειδή δημοτικοί κινηματογράφοι και λέσχες πληρώνουν απλώς ένα ποσό για να μισθώσουν την ταινία, δίχως να συνδράμουν αριθμητικά το σύνολο εισιτηρίων της.

- Κοίτα να δεις που τελικά χρειάζονται και οι κριτικές, έστω και αρνητικές, για να ακουστεί μια ταινία. Το «Strangers: Chapter One», αν και μέρος γνωστού και αγαπητού στους θαμώνες των multiplex franchise τρόμου, σημείωσε το χαμηλότερο άνοιγμα μουλτιπλεξάδικης ταινίας τρόμου πρώτης γραμμής για το 2024. Με βάση το είδος, αλλά και την αναγνωρισιμότητα τoυ τίτλου, θα ήταν ευφημισμός αν γράφαμε ότι απογοήτευσε, εκεί που στις ΗΠΑ διέψευσε τα προγνωστικά των αναλυτών του box-office προς τα πάνω.


Δείτε αναλυτικά το top-10:
1.«Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα», 10.128 εισιτήρια, 107 οθόνες (Σύνολο: 48.540)
2.«Ο Κασκαντέρ», 5.947 εισιτήρια, 66 οθόνες (Σύνολο: 28.873)
3.«Κλείδωσες; Οι Άγνωστοι», 5.358 εισιτήρια, 42 οθόνες
4.«Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων», 4.857 εισιτήρια , 62 οθόνες (Σύνολο: 19.553)
5.«Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς», 4.166 εισιτήρια, 9 οθόνες
6.«Boy Kills World», 2.726 εισιτήρια, 44 οθόνες

7.«Μην Ανοίγεις την Πόρτα», 2.562 εισιτήρια, 27 οθόνες (Σύνολο: 140.494)
8.«Οι Αντίπαλοι», 2.432 εισιτήρια, 34 οθόνες (Σύνολο: 23.426)
9.«Kung Fu Panda 4», 2.066 εισιτήρια, 43 οθόνες (Σύνολο: 148.696)
10.«Πολύδροσο», 1.504 εισιτήρια, 13 οθόνες (Σύνολο: 1.797)

(Α)Κατάλληλοι Ελληνικοί Τίτλοι: Οι ταινίες του Απριλίου (2024 Edition)Φράνσις Φορντ Κόπολα: «Είδα την κόρη μου να κερδίζει Όσκαρ και έκανα όλες τις ταινίες που ήθελα, είμαι ευτυχισμένος»