Γκάρφιλντ, Φρόιντ και αναστεναγμοί (Ελληνικό box-office, Tετραήμερο 23/05/24 - 26/05/24)

Πρώτος και πάλι ο «Γκάρφιλντ», καλό άνοιγμα από τον Άντονι Χόπκινς ως Φρόιντ, αλλά αν συνεχιστούν αυτά τα νούμερα, οι κινηματογραφικές αίθουσες θα αποκτήσουν τον φθόνο του ...καναπέoς, που κρατά τον κόσμο καθηλωμένο στην οθόνη του σπιτιού.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Γκάρφιλντ, Φρόιντ και αναστεναγμοί (Ελληνικό box-office, Tετραήμερο 23/05/24 - 26/05/24)

Δεν υπάρχουν πολλά για να επισημάνουμε αυτή την εβδομάδα, πέρα από τη διαρκώς πτωτική τάση των εισιτηρίων. Ναι, το Final Four έκοψε εισιτήρια από την αγορά, μα ακόμα κι αν έφευγε από την εξίσωση, άντε το σύνολο να έφτανε εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας – άρα πάλι θα κλαίγαμε. Περιμένουμε την έξοδο του Λάνθιμου και της «Furiosa» την ερχόμενη εβδομάδα, όλη η αγορά το περιμένει, αλλά θα λέγαμε να κρατήσετε μικρό καλάθι και, κυρίως, να μην περιμένετε από τον Λάνθιμο να σώσει το ελληνικό καλοκαίρι – θα ποντάραμε το σπίτι μας ότι το word of mouth μετά το πρώτο δεκαήμερο θα είναι καταστροφικό. 


Kαι πάλι ο Γκάρφιλντ στην πρώτη θέση, με τετραψήφιο σύνολο. Είναι η τελευταία φορά που τον βλέπουμε εκεί – δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες γι’ αυτό. Ακριβώς από κάτω στη δεύτερη θέση, βρίσκουμε την «Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ». Κράχτες εδώ ήταν ο Χόπκινς, ο Φρόιντ και, κυρίως, ο Χόπκινς ως Φρόιντ. Μια χαρά άνοιγμα, αν μας ρωτάτε, κρίμα που θα χάσει αίθουσες την επόμενη εβδομάδα. «Τα παιδικά με κανονικούς ηθοποιούς δεν δουλεύουν σαν τα μικυμάου», λένε οι παλιοί αιθουσάρχες και κοιτάζοντας τα εισιτήρια των «Φανταστικών Φίλων» του Τζον Κραζίνσκι δεν βρίσκεις σοβαρό αντεπιχείρημα. Στην τέταρτη θέση πλασαρίστηκε το «Τάγμα του Φοίνικα» με πτώση σε σχέση με το «Κύπελλο της Φωτιάς» - 4.166 είχε κάνει η ταινία του Νιούελ, τα 3.640 έπιασε αυτή του Γιέιτς. Πιστεύουμε ότι τα εισιτήρια θα ανέβουν ξανά στους «Κλήρους του Θανάτου», το ερώτημα είναι αν θα συμβεί αυτό και στα δύο μέρη ή μόνο στο τελευταίο. 

Αναιμικά και το δεύτερο τετραήμερο τα εισιτήρια των «Strangers» , κάτι χαζοκόβει ακόμη το «Fall Guy», ελλείψει άλλης, ανάλαφρης στουντιακής πρότασης, ενώ το «Challengers» φαίνεται ότι θα αποκτήσει τον αριθμό 3 μπροστά από το τελικό του σύνολο στο τέλος της διαδρομής του, όπως γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτά, σε γενικές γραμμές, περιμένουμε το επόμενο τετραήμερο, όπως γράψαμε και στην αρχή, δυστυχώς το ενδεχόμενο επιστροφής σε εξαψήφιο σύνολο φαντάζει πολύ δύσκολο.

Άλλες γενικές παρατηρήσεις:

-Αν η αποφυγή δημοσιογραφικής προβολής βλάπτει μια φορά multiplexάδικες παραγωγές με κύριο target group τα πιτσιρίκια, βλάπτει δέκα εκείνες που στοχεύουν σε ενήλικες, όπως αποδεικνύουν τα εισιτήρια του «Sleeping Dogs».  Τον δύσκολο χειμώνα του 2022 το «Poker Face» με τον ίδιο πρωταγωνιστή είχε κόψει 4.381 εισιτήρια και εκείνο ήταν δευτεροκλασάτη ταινία δράσης που εξελισσόταν σε καζίνο, ενώ αυτό αστυνομικό θρίλερ, άρα και πιο ελκυστικό σαν είδος για το ελληνικό κοινό.

- Καταποντισμός για το «Μυστικό της Μαύρης Βαλίτσας» με 958 εισιτήρια από 32 οθόνες. Κάτι μας λέει ότι θα είναι ένας από τους χειρότερους μέσους όρους της χρονιάς. Συγκριτικά, τα 1.355 εισιτήρια του «Northern Comfort» από 6 οθόνες μοιάζουν με θρίαμβο.

-Όπως γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν δεδομένο ότι θα περάσει τα εισιτήρια των «Μπάσταρδων» το «Πολύδροσο». Καλά είναι τα νούμερά του μέχρι τώρα, αλλά αν οι επιδόσεις αυτού και του «Μέντιουμ», που έκοψε  551 εισιτήρια από 5 αίθουσες, αποτελούν ενδείξεις, ίσως το 2024 να μην είναι το καλοκαίρι του ελληνικού σινεμά. Crash test θα αποτελέσει το «Καλοκαίρι της Κάρμεν», έκπληξη ίσως αποδειχθεί ο «Νυχτερινός Ανταποκριτής» του Ρένου Χαραλαμπίδη, που προστέθηκε αθόρυβα στον προγραμματισμό. 


Δείτε αναλυτικά το top-10: 

1.«Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα», 6.338 εισιτήρια, 84 οθόνες (Σύνολο: 56.513)
2.«Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ», 5.678 εισιτήρια, 49 οθόνες
3.«Φανταστικοί Φίλοι», 4.647 εισιτήρια, 110 οθόνες
4.«Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα», 3.640 εισιτήρια, 14 οθόνες
5.«Κλείδωσες; Οι Aγνωστοι», 2.948 εισιτήρια, 34 οθόνες (Σύνολο: 11.041)
6.«Ο Κασκαντέρ», 2.881 εισιτήρια, 33 οθόνες (Σύνολο: 34.692)
7.«Κρυμμένα Μυστικά», 2.461 εισιτήρια, 39 οθόνες
8.«Οι Αντίπαλοι», 1.788 εισιτήρια, 19 οθόνες (Σύνολο: 26.603)
9.«Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων», 1.742 εισιτήρια, 25 οθόνες (Σύνολο: 23.070)
10. «Κενά Αέρος», 1.355 εισιτήρια, 6 οθόνες 

 

Ρίτσαρντ M. Σέρμαν (1928-2024): H μελωδία μιας ευτυχίας«Οι Beach Boys είχαν σκεφτεί να αλλάξουν το όνομα τους σε Beach Men» - Συνέντευξη με τον Φρανκ Μάρσαλ