Μεγάλα Πρόστυχα Νούμερα (Ελληνικό Box-Office, Τετραήμερο 27/06/24 - 30/06/24)

Και πάλι στην πρώτη θέση το «Inside Out 2» που σύντομα θα περάσει το «Poor Things» και θα βρεθεί στην κορυφή του box-office για το 2024. Εντυπωσιακό το άνοιγμα των «Μικρών Πρόστυχων Γραμμάτων» για τα μέτρα και τα σταθμά του, αλλά μπορεί να πέσει θύμα ενός εγχώριου παράδοξου: ενώ μια ταινία δουλεύει θαυμάσια, δυσκολεύεται να κρατήσει τις αίθουσές της, λόγω του ασφυκτικού προγραμματισμού των εταιρειών διανομής.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Μεγάλα Πρόστυχα Νούμερα (Ελληνικό Box-Office, Τετραήμερο 27/06/24 - 30/06/24)

Τα «Μυαλά που Κουβαλάς 2» παραμένουν καθηλωμένα στην πρώτη θέση του box-office, όπου θα παραμείνουν, εκτός απρόοπτου, μέχρι την έλευση του «Deadpool vs Wolverine». H ταινία έχει φτάσει τα 401.314 εισιτήρια και μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεπεράσει το «Poor Things» και θα βρεθεί στην πρώτη θέση του ετήσιου box-office – η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου έχει κόψει 424.240 εισιτήρια.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα «Μικρά Πρόστυχα Γράμματα» με άνοιγμα 13.866. Είναι το πρώτο crowdpleaser που απευθύνεται σε κοινό μεγαλύτερης ηλικίας και ανοίγει με  πενταψήφιο νούμερο μέσα στη θερινή σεζόν και μάλιστα το πέτυχε από μόλις 32 οθόνες. Στα χαρτιά δεν υπάρχουν πολλά τέτοια ακόμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, άρα θα μπορούσε να μακροημερεύσει. Εδώ εκτιμούμε ότι δεν θα έχουμε συμπεριφορά αρπαχτής, αντίστοιχη με της «Bernadette» ή του «Dear Paris» για παράδειγμα. Το δύσκολο θα είναι να κρατήσει αίθουσες η ταινία, ο προγραμματισμός των εταιρειών διανομής ώρες ώρες φαντάζει αυτοκτονικός, θαρρείς ότι κατά βάθος δεν πιστεύουν ότι υπάρχει περίπτωση να δουλέψει ταινία τους και έτσι δεν αφήνουν κενά ανάμεσά τους. Αν τελικά κρατήσει αίθουσες πάντως, μην απορήσετε αν η εισπρακτική πορεία του θυμίσει το προπέρσινο «Μεγάλο Αφεντικό».  

Οι δυο ταινίες μαζί βοήθησαν το σύνολο των εισιτηρίων να παραμείνει σε εξαψήφιο νούμερο για τρίτο συνεχόμενο τετραήμερο, με 107.351 εισιτήρια αυτή τη φορά. Αν και το ερχόμενο τετραήμερο έχουμε νούμερο πάνω από το φράγμα των 100 χιλιάδων εισιτηρίων, τότε περιμένει ένας πολύ καλός μήνας την αγορά, ικανός να ξορκίσει την αναβροχιά των τελευταίων εβδομάδων. Δεν πρέπει να ξεχαστεί η τελευταία, πάντως, αλλά να προβληματίσει τόσο τους αιθουσάρχες, όσο και τους διανομείς.

Άλλες παρατηρήσεις:

-Mαζί με τα previews, το «Ένα Ήσυχο Μέρος: Ημέρα Πρώτη» έχει φτάσει τα 16.425 εισιτήρια. Προφανώς δεν είναι νούμερα για να στήσουμε πάρτυ, αλλά προμηνύουν ένα τελικό σύνολο καλύτερο από του «Βασιλείου των Πιθήκων» και της «Furiosa», πιθανότατα πιο κοντά σε εκείνα του «Κασκαντέρ» και του «Bad Boys: Ride or Die». 

-Όπως αναμενόταν, η τρίωρη διάρκεια, το είδος, αλλά και οι μέτριες κριτικές λειτούργησαν αποτρεπτικά για τον «Ορίζοντα» του Κέβιν Κόστνερ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν αυτοί οι θεατές θα επιστρέψουν για το δεύτερο μέρος τον Αύγουστο ή θα περιμένουν να το δουν στις πλατφόρμες. Ίσως τελικά δεν είναι τόσο καλή ιδέα να φέρνεις την τηλεόραση στο σινεμά.

- Tα 1.344 εισιτήρια του «Τελευταίου Ταξιτζή» από 10 οθόνες ακούγονται σαν συμπαθητικό άνοιγμα εκ πρώτης όψεως, ωστόσο ούτε το «Καλοκαίρι της Κάρμεν», ούτε ο «Νυχτερινός Εκφωνητής» είχαν διπλή προβολή σε σινεμά - άρα σημείωσαν θεαματικά μεγαλύτερα ανοίγματα από τον «Ταξιτζή» με λιγότερες προβολές και μάλιστα η ταινία του Μαυροειδή παιζόταν σε μια οθόνη λιγότερη. Δεν είναι ελληνική ταινία ο «Αδάμ», ωστόσο είχε ανοίξει με 1.452 εισιτήρια επίσης από 10 οθόνες, σε αντίστοιχα «μαγαζιά», οπότε ίσωςαποτελεί ενδεικτικό combo για την πορεία της ταινίας. Ο «Αδάμ» βρίσκεται στα 2.200 εισιτήρια σε έντεκα μέρες, εκτιμούμε ότι το ταξίμετρο του «Ταξιτζή» θα σταματήσει λίγο παραπάνω. Ποντάρουμε σε έναν διπλασιασμό του ανοίγματός του, εκτός κι αν το word of mouth προκύψει τόσο θετικό, ώστε να πιάσει νούμερα «Μπάσταρδων» (3.652). Δύσκολο. 

- Αφού αναφέραμε ήδη τις άλλες δύο ελληνικές ταινίες, να ενημερώσουμε ότι το «Καλοκαίρι της Κάρμεν» βρίσκεται στα 11.312 εισιτήρια, με την προοπτική να πιάσσει τις 15 χιλιάδες, καθώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα επανέλθει σε βασικές αίθουσες, ενώ ο «Νυχτερινός Εκφωνητής» βρίσκεται στα 6.568 εισιτήρια και αναμένεται κι αυτός να χτυπήσει πενταψήφιο σύνολο. Πολύ καλά τα νέα και για τις δυο ταινίες.

- Πανηγύρια εδώ στη στήλη, καθώς το «Challengers», έστω και με αγκομαχητά και (ηδονικούς) αναστεναγμούς πέρασε μόλις το φράγμα των 30 χιλιάδων εισιτηρίων και πέσαμε και τυπικά μέσα στις προβλέψεις μας. Το έχουμε γράψει κι άλλες φορές, αλλά θα το ξανακάνουμε: αν τη πετύχετε σε θερινό την ταινία, να την τιμήσετε.

Δείτε αναλυτικά το top-10:

1.«Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2», 61.219 εισιτήρια, 198 οθόνες (Σύνολο: 401.314)
2.«Μικρά Πρόστυχα Γράμματα», 13.866 εισιτήρια, 32 οθόνες
3.«Ενα Ήσυχο Μέρος: Ημέρα Πρώτη», 8.924 εισιτήρια, 108 οθόνες (Σύνολο: 16.425)
4.«Ο Πάντα-Πανγκ στην Αφρική», 3.124 εισιτήρια, 29 οθόνες
5.«Horizon: Ενα Αμερικανικό Επος Μέρος 1», 2.902 εισιτήρια, 37 οθόνες
6.«Bad Boys: Ride or Die», 2.682 εισιτήρια, 21 οθόνες (Σύνολο : 37.222)
7.«Ο Εξορκισμός», 2.124 εισιτήρια, 26 οθόνες (Σύνολο: 11.445)
8.«Νυχτερινός Εκφωνητής», 1.972 εισιτήρια, 8 οθόνες (Σύνολο: 6.568)
9.«Ο Τελευταίος Ταξιτζής», 1.344 εισιτήρια, 10 οθόνες
10.«Οι Μηχανόβιοι», 1.164 εισιτήρια, 21 οθόνες (Σύνολο: 11.348)

Μέσκαλ vs Πασκάλ: Πρώτες εικόνες από το «Gladiator II»Σίντνεϊ Πόλακ: Τα καλύτερά μας χρόνια