2 Φεβρουαρίου! Γιορτάστε σήμερα τη «Μέρα της Μαρμότας»

Σήμερα 2 Φεβρουαρίου γιορτάζεται παραδοσιακά η «Groundhog Day».

Από τον Πάνο Γκένα
2 Φεβρουαρίου! Γιορτάστε σήμερα τη «Μέρα της Μαρμότας»

Από το 1886 ακολουθείται πιστά το μετεωρολογικό έθιμο που θέλει μία μαρμότα να προβλέπει την διάρκεια του χειμώνα! Οι κάτοικοι της Πενσιλβάνια συγκεντρώνονται το πρωί της δεύτερης μέρας του Φεβρουαρίου με σκοπό να παρατηρήσουν αν μία μαρμότα δει τη σκιά της (οπότε ο χειμώνας θα διαρκέσει άλλες έξι εβδομάδες) ή όχι (άρα η άνοιξη θα έρθει συντομότερα). 

Οι περισσότεροι βέβαια γνωρίζουν το έθιμο μέσα από την ταινία του Χάρολντ Ράμις με πρωταγωνιστή τον αγαπητό Μπιλ Μάρεϊ. Στη «Μέρα της Μαρμότας» (1993), ο Μάρεϊ υποδύεται έναν εγωκεντρικό μετεωρολόγο που αναλαμβάνει απρόθυμα την αποστολή να μεταδώσει για το τηλεοπτικό δίκτυο στο οποίο εργάζεται την παραδοσιακή γιορτή της Πενσιλβάνια. Ενώ, ωστόσο, ανυπομονεί να ξεμπερδεύει με την όλη αγγαρεία, βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος σε μία ανεξήγητη χρονική λούπα, που τον υποχρεώνει να ζει την ίδια ημέρα ξανά και ξανά.

Η λατρεμένη κωμωδία του Χάρολντ Ράμις (1944-2014), πρωταγωνιστή των «Ghostbusters» και σκηνοθέτη του «Ανάλυσέ το», αντιμετωπίστηκε χλιαρά στην εποχή της, προτού κερδίσει τελικά συν τω χρόνω την αναγνώριση που της άξιζε, δανείζοντας παράλληλα στην ποπ κουλτούρα το πασίγνωστο πλέον όνομά της ως δηλωτικό μιας αέναης επαναλαμβανόμενης κατάστασης.

Με τον Μάρεϊ να βρίσκεται στο στοιχείο του και την υπέροχη Άντι ΜακΝτάουελ να επιβεβαιώνει γιατί υπήρξε ίσως το πιο αβίαστα ερωτεύσιμο κορίτσι της διπλανής πόρτας του αμερικανικού σινεμά των ‘90s, «Η Μέρα της Μαρμότας» είναι από τις ταινίες που προσκαλούν παιχνιδιάρικα από τον θεατή να επιστρέψει σε αυτές, ανταμείβοντάς τον πάντα με την ίδια γενναιοδωρία και γλύκα της πρώτης φοράς.

Ο σεναριογράφος της ταινίας Ντάνι Ρούμπιν είχε εκμυστηρευτεί πως αρχικά ήθελε τον πρωταγωνιστή να «παγιδεύεται» χρονικά την 29η Φεβρουαρίου και να ζει την ίδια μέρα για τέσσερα χρόνια. Κοιτώντας το ημερολόγιο του Φλεβάρη, έπεσε τυχαία στη «μέρα της μαρμότας» και αποφάσισε να τη θέσει ως σημείο αναφοράς, μιας και καμία ταινία στο παρελθόν δεν είχε ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη, παράδοξη γιορτή.

Και τελικά πέτυχε το στόχο του, μιας και η ημερομηνία συνδέθηκε άμεσα και άρρηκτα με την ταινία, και σε καιρούς που η ποπ κουλτούρα αποτελεί το διευρυμένο πάτημα για κάθε λογής happening, η μέρα της μαρμότας γιορτάζεται πλέον σε πλήθος διαφορετικών σημείων της Β. Αμερικής, ενώ το συνδρομητικό κανάλι Sky Comedy της Βρετανίας πρόβαλε στο παρελθόν την ταινία τέτοια μέρα για 24 ώρες!

Γιατί το «΄Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» είναι μια από τις σπουδαιότερες δημιουργίες της δεκαετίας των 00s«20 χρόνια πριν δεν φανταζόμουν ότι αυτή θα ήταν η ζωή που με περίμενε»: Μια συνέντευξη με τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν