Βίντεο: Το κόκκινο χρώμα στις ταινίες

Το κόκκινο χρώμα γίνεται αντικείμενο μιας εκλαϊκευμένης ανάλυσης σε αυτό το ενδιαφέρον βίντεο, με γρήγορες ματιές στην ιστορική του διαδρομή  στον ανθρώπινο καλλιτεχνικό πολιτισμό.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Βίντεο: Το κόκκινο χρώμα στις ταινίες

Από την χρήση του στις πρώτες αρχαϊκές ζωγραφιές, στην μετέπειτα εμφάνισή του στην ιστορία της τέχνης και, αναπόφευκτα, σε πλήθος κινηματογραφικών καμβάδων, το κόκκινο χρώμα είναι πάντα παρόν για να δώσει έμφαση, σπουδαιότητα, τρόμο μα και συμβολισμό πάνω στο δίπολο ζωής/θανάτου. Με ευθεία αναφορά τόσο στο χρώμα του αίματος μα και σ' αυτό, αν και με κάποια ανακρίβεια, της φωτιάς, το κόκκινο, στις καλύτερες, μεστότερες χρήσεις του, αντιπροσωπεύει, ενδεικτικά φυσικά, την μοναδικότητα στα («Κόκκινα Παπούτσια»), την ελπίδα και την παιδικότητα στο («Κόκκινο Μπαλόνι»), την διαφορετικότητα («Αμελί»), τον ίλιγγο (οι τίτλοι στο «Vertigo»).

Στη «Λίστα του Σίντλερ», σε μια σημασία που μόλις πρόσφατα αποκάλυψε ο δημιουργός της Στίβεν Σπίλμπεργκ, το κόκκινο χρώμα του παλτού του μικρού κοριτσιού είναι το δυναμικό σύμβολο όχι απλά της αθωότητας ή της θανατωμένης ελπίδας, μα του ίδιου του Ολοκαυτώματος μέσα στην ιστορία, του προφανούς που κανείς, υπερβάλλει ελαφρώς αλλά και νομιμοποιημένα ο δημιουργός, δεν «προσέχει».

Στο ακόλουθο βίντεο, με πλήθος αναφορών και αναπόφευκτα με την εκλαΐκευση ενός σύντομου video essay, ευάριθμες επισημάνσεις του χρώματος στο σινεμά (αλλά και σε πίνακες ζωγραφικής κι όχι μόνο) σημειώνουν το χρώμα της ζωής, του πάθους αλλά και λιγότερο ευκρινών σημάνσεων που το καθιστούν ποικιλοτρόπως ωφέλιμο στην συμβολιστική έργων της τέχνης.