Μπεν Στίλερ: Το γέλιο έχει όνομα!

Χαριτωμένος γόης, συμπαθής γκαφατζής... Αυτή την εικόνα του Μπεν Στίλερ αγάπησαν γυναίκες και άντρες και σε αυτή στηρίζεται ένα από τα πολυαναμενόμενα μπλοκμπάστερ, που ξαναστέλνει τον σταρ «Μια νύχτα στο μουσείο».

Ο πρώην νυχτοφύλακα και νυν εφευρέτη συσκευών θα ζήσει άλλη μια συναρπαστική περιπέτεια στο Ιδρυμα Σμιθσόνιαν. Πώς; Οταν τα άψυχα εκθέματά του -από τον Φαραώ Καμούνρα έως τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη- ζων
Ο πρώην νυχτοφύλακα και νυν εφευρέτη συσκευών θα ζήσει άλλη μια συναρπαστική περιπέτεια στο Ιδρυμα Σμιθσόνιαν. Πώς; Οταν τα άψυχα εκθέματά του -από τον Φαραώ Καμούνρα έως τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη- ζωντανεύουν!

Χαριτωμένος γόης, συμπαθής γκαφατζής... Αυτή την εικόνα του Μπεν Στίλερ αγάπησαν γυναίκες και άντρες και σε αυτή στηρίζεται ένα από τα πολυαναμενόμενα μπλοκμπάστερ, που ξαναστέλνει τον σταρ «Μια νύχτα στο μουσείο». Στην απονομή των Oσκαρ τον Μάρτιο, ένας γενειοφόρος Μπεν Στίλερ στο «Κόντακ Θίατερ» σατίριζε πλάι στην ψύχραιμη Νάταλι Πόρτμαν τον συνάδελφό του Γιοακίν Φίνιξ, που -κατά μια ανεξήγητη επιφοίτηση- αποφάσισε πρόσφατα να γίνει ράπερ. Η μίμηση του Στίλερ ήταν ξεκαρδιστική. Ταυτόχρονα, ήταν πασιφανές ότι είχε το κοινό μαζί του από τη στιγμή που ξεμύτισε στη σκηνή.



Υπέρ-κωμωδία

Στα 43 του, ο γέννημα-θρέμμα κωμικός (οι γονείς του Τζέρι Στίλερ και Αν Μιάρα υπήρξαν στα νιάτα τους δημοφιλείς κωμικοί) βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του: πρόσφατη έρευνα του περιοδικού «Φορμπς» γύρω από τους πιο εμπορικούς κωμικούς σταρ του Χόλιγουντ τον τοποθέτησε στην τρίτη θέση της λίστας, καθώς διαθέτει τρία μεγάλα σουξέ - το «Μια νύχτα στο μουσείο» (2006), που έφτασε τα 574 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις διεθνώς, όπως και τα «Γαμπρός της συμφοράς» (2000) και «Πεθερικά της συμφοράς» (2004), τα οποία απέδωσαν 850 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office. Γι’ αυτό, το «Μια νύχτα στο μουσείο 2», που «βγαίνει» στις αίθουσες την Πέμπτη, θεωρείται μια υπερ-κωμωδία, ένα από τα πολυαναμενόμενα μπλοκμπάστερ της θερινής περιόδου.

Η επιτυχία του Στίλερ συνίσταται στην ευρεία απήχησή του τόσο στις ΗΠΑ όσο και πέρα από τον Ατλαντικό. Για τις γυναίκες είναι ένας χαριτωμένος - αποτυχημένος γόης που μπορούν να απολαμβάνουν τις γκάφες του ες αεί. Για τους άντρες είναι ένας επίσης συμπαθής γκαφατζής που στο φινάλε θα βρει μια άκρη.
Αυτή είναι τουλάχιστον η κινηματογραφική εικόνα, πότε εκτός και πότε εντός των «συμβάσεων» που ο ίδιος έχει φτιάξει ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος παραμορφώνοντας διαρκώς την εμφάνισή του ως «ωραίος». Σε αυτή την εικόνα στηρίζεται και το σίκουελ της οικογενειακής κωμωδίας του 2006.

  • Περισσότερο θέαμα και δράση από την πρώτη φορά υπόσχεται η κωμωδία «Μια νύχτα στο μουσείο 2», με την υπογραφή ξανά του Σον Λέβι και τον Μπεν Στίλερ στον ρόλο του Λάρι Ντέιλι
    Περισσότερο θέαμα και δράση από την πρώτη φορά υπόσχεται η κωμωδία «Μια νύχτα στο μουσείο 2», με την υπογραφή ξανά του Σον Λέβι και τον Μπεν Στίλερ στον ρόλο του Λάρι Ντέιλι

Ως φύλακας ενός μουσείου Φυσικής Ιστορίας του οποίου τα εκθέματα ζωντανεύουν τη νύχτα, ο Στίλερ μπορεί να τα είχε βρει τότε σκούρα, τώρα όμως, επιστρέφει πιο υποψιασμένος, και μάλιστα με διαφορετική ιδιότητα καθώς έχει προχωρήσει επαγγελματικά και εργάζεται ως εφευρέτης. Τα πράγματα περιπλέκει το Ιδρυμα Σμιθσόνιαν (το μεγαλύτερο σύμπλεγμα μουσείων παγκοσμίως) στο οποίο πηγαίνει ο ήρωάς του αναζητώντας δυο μινιατούρες που έχουν μεταφερθεί εκεί κατά λάθος.

Μέχρι και το άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν σηκώνεται για να περπατήσει σε τούτη την παραγωγή, κόστους 150 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο πήχης της δράσης ανεβαίνει ψηλά με αεροπλανοφόρα να κυνηγούν τον πρωταγωνιστή. Ο τελευταίος σίγουρα δεν έχει πρόβλημα να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά. Εξάλλου και τι δεν έχει κάνει έως σήμερα...

Ξεκίνησε παίζοντας στο θέατρο, ταυτόχρονα γύριζε φιλμάκια μικρού μήκους, θήτευσε στην τηλεόραση (στο σόου Saturday Night Live, αλλά και στο δικό του σόου στο MTV κερδίζοντας ένα βραβείο Εμμυ), χάρηκε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ως ηθοποιός παίζοντας στην «Αυτοκρατορία του ήλιου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και κατόπιν ως σκηνοθέτης με το καλτ νεανικό δράμα «Νέοι, ωραίοι και άνεργοι», συνέχισε με τον «Κολλιτσίδα», την πρώτη του μεγάλη παραγωγή με τον Τζιμ Κάρεϊ, και πραγματοποίησε το πρώτο του κινηματογραφικό «μπαμ» με το «Κάτι τρέχει με τη Μαίρη» των αδερφών Φαρέλι.

Το αδέξιο, ενίοτε βλακώδες άλτερ έγκο του Στίλερ εγκαθιδρύθηκε με εξωφρενικές κωμωδίες σαν το «Zoolander, ο άρχοντας της πασαρέλας» και οικογενειακού τύπου σαν τη σειρά του «Γαμπρού της συμφοράς» (το 2011 η σειρά θα υποδεχτεί την τρίτη ταινία με ξένο τίτλο «Little Fockers»).

Ακόμη, αγαπήθηκε ως «πρωτότυπο» με την εκκεντρική κομεντί του Γουές Αντερσον «Οικογένεια Τένενμπαουμ», όπως και ως «δίδυμο»με τον Οουεν Γουίλσον («Στάρσκι & Χατς»), αλλά και βασικό κομμάτι του επονομαζόμενου «Frat pack», μιας γενιάς 40άρηδων κωμικών την οποία οι Στίλερ και Γουίλσον εκπροσωπούν μαζί με τους Γουίλ Φέρελ, Τζακ Μπλακ, Στιβ Κάρελ και Βινς Βον.

Πρόσφατα, ο χολιγουντιανός σταρ χάρισε τη φωνή του στα πετυχημένα καρτούν «Μαδαγασκάρη» και «Μαδαγασκάρη 2», ενώ σατίρισε τη βιομηχανία που τον θρέφει με την «Τροπική καταιγίδα», μια αναρχική κωμωδία προσωπικής του έμπνευσης και εκτέλεσης, με σκηνές που γελάς μέχρι δακρύων και άλλες που νιώθεις ότι το αστείο έχει λήξει πριν κάνει αρχίσει. Η «Τροπική καταιγίδα» πέτυχε, ωστόσο, να στείλει τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στα Οσκαρ ως υποψήφιο και να φρεσκάρει την εικόνα του αγνώριστου Τομ Κρουζ, ο οποίος υποδύθηκε έναν γλοιώδη μεγαλοπαραγωγό.

Παράλληλα, θύμωσε τόσο τους ακτιβιστές, που διαμαρτυρήθηκαν για τη χρήση της λέξης «καθυστερημένος» ώστε να γίνει πρώτο θέμα στον χολιγουντιανό Τύπο. Τα εν λόγω γεγονότα κάθε άλλο παρά κακές εξελίξεις αποτέλεσαν για τον Μπεν Στίλερ, που για καιρό θα βλέπει, αν μη τι άλλο, τη δημοτικότητά του σε σταθερά ανοδική τροχιά.


ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
adaliaka@pegasus.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ