Βίντεο: «Προσβάλλει» μια ταινία; Τόσο το καλύτερο!

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επίκαιρο βίντεο δοκίμιο που ξεκινά από την μάστιγα της «ακύρωσης» και διερευνά πώς ταινίες «προσβλητικές» πραγματεύονται τα πιο σοβαρά θέματα και υπερασπίζονται την ελευθερία της γνώμης και της γνώσης.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Βίντεο: «Προσβάλλει» μια ταινία; Τόσο το καλύτερο!

Ζούμε σε αυτή την «παράξενη», αλλά στην πραγματικότητα δυσβάσταχτη, εποχή που στρατιές ανθρώπων όχι μόνο θέλουν να περάσει το δικό τους, αλλά κάνουν και ό,τι μπορούν ώστε να παυθεί ο αντίλογος. Κάπως έτσι ήρθε η «ακύρωση» στη ζωή μας, κάπως έτσι παίρνει σάρκα και όστά η απώλεια του πιο σημαντικού αγαθού στην πολιτισμένη ζωή μας, της συζήτησης ως μέσου να κάνουμε κάτι καλό συλλογικά.

Όλα αυτά έχουν φτάσει και στο σινεμά, φυσικά, με βασικότερο θύμα την...κωμωδία. Πράγμα αν το σκεφτείς αναμενόμενο, καθώς πάρα πολλά από τα πράγματα που αποτελούν υλικό της κωμωδίας και της σάτιρας, έχουν αποκτήσει μια «ιερή» βαρύτητα και η αναφορά τους είναι ικανή να «ακυρώσει» τον δημιουργό που τα πρόφερε.

Στο ακόλουθο βίντεο, με όπλο πρωτίστως το «Jojo Rabbit» και τις ταινίες του Μελ Μπρουκς, επιχειρείται μια τεκμηρίωση του πώς το να «προσβάλλεις» μπορεί να αποτελέσει το ισχυρότερο όπλο άμυνας, πρόκλησης, τεκμηρίωσης και γνώσης επί των σοβαρών δεινών που έχουμε καταφέρει ως είδος. Η ελευθερία του λόγου είναι πηγή σκέψης, γνώσης και τελικά καλύτερου κόσμου. Και δεν πορευόμαστε προς τα εκεί.