OSCARS 2023: Τα trivia των φετινών υποψηφιοτήτων

Τα Όσκαρ πολλοί εμίσησαν, τα trivia κανείς! Αναλύσαμε τις υποψηφιότητες, ανατρέξαμε πίσω στο χρόνο και σημειώνουμε τα trivia των φετινών Όσκαρ.

Από τον Πάνο Γκένα
OSCARS 2023: Τα trivia των φετινών υποψηφιοτήτων

- Το μεγαλο ρεύμα της ταινίας «Τα Πάντα Όλα» οδήγησε τρεις ηθοποιούς του καστ στις κατηγορίες ερμηνείεας, συγκεκριμένα την Μισέλ Γεό (Α' Γυναικείο), τον Κε Χούι Καν (Β' Αντρικό) και την Στέφανι Σου (Β' Γυναικείο). Προσθέστε την υποψηφιότητα της Χονγκ Τσάου από την «Φάλαινα» του Αρονόφσκι στον Β' Γυναικείο και έχετε ρεκόρ 4 υποψήφιων ασιατών ηθοποιών στις ερμηνευτικές κατηγορίες. Το προηγούμενο ρεκόρ (3 υποψηφιότητες) είχε σημειθεί το 2004 με τις υποψηφιότητες των Μπεν Κίνγκσλεϊ, Σορέι Αγκντασλού («Σπίτι από Άμμο και Ομίχλη») και Κεν Γουατανάμπι («Ο Τελευταίος Σαμουράι»). Η Μισέλ Γεό είναι η πρώτη ηθοποιός από την Ασία που απολαμβάνει την τιμή ως υποψήφια Α' Γυναικείου. Η Μέρλι Όμπερον, που είχε προταθεί το 1935 για το «Dark Angel» του ΣίντνεΪ Φράνκλιν, ήταν μεν ασιατικής καταγωγής, αλλά δυστυχώς το έκρυβε. Άλλοι καιροί...

- Η Άνα ντε Άρμας του «Blonde» είναι η πρώτη Κουβανή ηθοποιός που διεκδικεί το Όσκαρ Α' Γυναικείου και η πρώτη υποψήφια στην κατηγορία για ταινία Αυστηρώς Ακατάλληλη. Ο επίσης Αυστηρώς Ακατάλληλος «Καουμπόι του Μεσονυχτίου» του Τζον Σλέσινγκερ, που είχε κερδίσει άλλωστε και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, είχε υποψηφιότητες στις κατηγορίες Α' Αντρικού (Γιον Βόιτ, Ντάστιν Χόφμαν) και Β' Γυναικείου (Σίλβια Μάιλς).

- Παραμένοντας στις ερμηνείες, φέτος έχουμε 16 πρωτοεμφανιζόμενους/-ες ηθοποιούς να διεκδικούν το Όσκαρ, κάτι που είχε να συμβεί από το... 1936, την χρονιά που η Ακαδημία εισήγαγε τις κατηγορίες Β' ρόλων! Μέσα σ' αυτή την δεξαμενή, η παρουσία της Κέιτ Μπλάνσετ («TAR») ως μόνης βραβευμένης με Όσκαρ στο παρελθόν, σηματοδοτεί άλλο ένα ενδιαφέορν trivia. Επίσης είναι η πρώτη φορά από το 1934, που στην κατηγορία Α' Αντρικού ρόλου είναι όλοι οσκαρικά «νεούδια».

- 46 χρόνια μετά το «Τζούλια» του Φρεντ Τσίνεμαν και την «Κρίσιμη Καμπή» του Χέρμπερτ Ρος, φέτος δυο ταινίες έστειλαν 4 ηθοποιούς τους στις υποψηφιότητες, πρόκειται για τις ταινίες «Τα Πνεύματα του Ινισέριν» και «Τα Πάντα Όλα».

- Η Μισέλ Γεό και η Άνα ντε Άρμας συμπληρώνουν την ομάδα των Χάλεϊ Μπέρι, Ναόμι Χάρις, Ρόζαμουντ Πάικ, Κιμ Μπάσιντζερ και Τζούντι Ντεντς, ως υποψήφιες που στο παρελθόν έκαναν κινηματογραφική παρέα με τον Κο Μποντ... Τζέιμς Μποντ! Μιας και μιλάμε για franchises, η Άντζελα Μπάσετ επιστρέφει στα Όσκαρ και γίνεται η πρώτη Marvel και η πρώτη γυναίκα ηθοποιός σε superhero film που το πετυχαίνει.

- Η Τζέιμι Λι Κέρτις μοιράζεται πλέον κάτι κοινό με την Λόρα Ντερν! Οι γονείς και των δυο (Τόνι Κέρτις και Τζάνετ Λι + Μπρους Ντερν και Νταϊάν Λαντ) έχουν υπάρξει υποψήφιοι για Όσκαρ.

- Ο Τζουντ Χιρς των σπιλμπεργικών «The Fabelmans» κατέχει πλέον το ρεκόρ μεγαλύτερης χρονικής απόστασης μεταξύ δυο υποψηφιοτήτων, αφού έχουν περάσει 42 χρόνια από το «Συνηθισμένοι Άνθρωποι» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Πριν τον Χιρς, το ρεκόρ κατείχε ο Χένρι Φόντα (41 χρόνια) ανάμεσα στα «Σταφύλια της Οργής» (1940) και «Στη Χρυσή Λίμνη» (1981).

- Παραμένουμε στους «Fabelmans». Ο Στίβεν Σπιλμπεργκ με την πιο προσωπική ταινία του έγινε ο παραγωγός με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού (12) και ισοφάρισε τον σκηνοθέτη Γουίλιαμ Γουάιλερ σε αριθμό υποψήφιων ταινιών (13). Στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας, ο Γουάιλερ είχε 12 υποψηφιότητες και 3 νίκες, ο Σπίλμπεργκ μέχρι στιγμής 9 υποψηφιότητες και 2 νίκες.

- Το «Top Gun: Maverick» είναι το τρίτο σίκουελ μετά τα «Toy Story 3» και «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής», που σκοράρει υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας σε αντίθεση με το πρωτότυπο. Επίσης φέτος είναι η πρώτη φορά που δυο σίκουελ βρίσκονται στη λίστα του μεγάλου βραβείου της βραδιάς, το «Top Gun: Maverick» και το «Avatar: The Way of Water». Και για να μη μιλάμε μόνο για τα σίκουελ, φέτος είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ένα ριμέικ διεκδικεί Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, πέρσι το «West Side Story» και φέτος το «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικόν Μέτωπο».

- Oi Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ («Τα Πάντα Όλα») είναι μόλις το τέταρτο ζευγάρι σκηνοθετών που προτείνονται για Όσκαρ. Έχουν προηγηθεί οι Ρόμπερτ Γουάιζ, Τζερόμ Ρόμπινς («West Side Story», 1961), Γουόρεν Μπίτι και Μπακ Χένρι  («Ας Περιμένει ο Παράδεισος», 1978), Τζόελ και Ίθαν Κοέν («Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους»).

- To «The Quiet Girl» του Κόλουμ Μπερέιντ, που απολαύσατε πρώτοι στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, φέρνει για πρώτη φορά την Ιρλανδία στην οσκαρική κατηγορία της Διεθνούς Ταινίας.

- Η Μάντι Γουόκερ, η Διευθύντρια Φωτογραφίας του «Elvis», είναι η τρίτη (μόλις!) γυναίκα Φωτογράφος που λαμβάνει υποψηφιότητα μετά τις Ρέιτσελ Μορισον («Mudbound») και Άρι Βέγκνερ («Η Εξουσία του Σκύλου»). Το ότι και οι τρεις έχουν προταθεί τα έξι τελευταία χρόνια, είναι τουλάχιστον μία καλή ένδειξη για τη συνέχεια,

- Γνωρίζατε πως μπορείτε πλέον να αποκαλείτε την Αλίτσε Ρορβάχερ ως υποψήφια για Όσκαρ; Η ιταλίδα σκηνοθέτις των «Ευτυχισμένος Λάζαρος», «Τα Θαύματα» είναι υποψήφια φέτος για την μικρού μήκους «Le Pupille»!

- Ο 90χρονος θρύλος, Τζον Γουίλιαμς, είναι πλέον ο καλλιτέχνης εν ζωή με τις περισσότερες υποψηφιότητες. Το τρυφερό «The Fabelmans» του χάρισε την 53η! 

- Από την άλλη, η συνήθης ύποπτη, Νταϊάν Γουόρεν είναι ξανά προτεινόμενη για ένα τραγούδι που δεν άκουσε κανείς σε ταινία που δεν είδε κανείς. Πρόκειται να το χάσει για 14η φορά (αριθμός ρεκόρ).

- Τι κοινό έχει ο Λαρς φον Τρίερ με τον Ράιαν Κούγκλερ; Η εύκολη απάντηση είναι πως δεν έχουν προταθεί για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η δύσκολη, όμως, είναι πως και οι δυο έχουν υπάρξει υποψήφιοι για... Όσκαρ Τραγουδιού! Ο Τρίερ με το «I've Seen it All» από το «Χορεύοντας στο Σκοτάδι» και ο Κούγκλερ, φέτος, για το «Lift Me Up» από το «Black Panther: Wakanda Forever».

Διαβάστε ακόμη:
OSCARS 2023: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των φετινών βραβείων Όσκαρ