OSCARS 2025: Ποια ταινία θα κερδίσει; Ποια θα θέλαμε να κερδίσει; Οι προβλέψεις του ΣΙΝΕΜΑ (ΙΙ)

Ώρα για στοιχήματα! Καθώς πλησιάζουμε στην φετινή Τελετή Απονομής των Όσκαρ κάνουμε μία στάση για προγνωστικά!

OSCARS 2025: Ποια ταινία θα κερδίσει; Ποια θα θέλαμε να κερδίσει; Οι προβλέψεις του ΣΙΝΕΜΑ (ΙΙ)

ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

Διόλου ξεκάθαρη η φετινή χρονιά και στα Κινούμενα Σχέδια με δυο ταινίες να έχουν βγει μπροστά στην κούρσα και να διεκδικούν το χρυσό αγαλματίδιο.

Το «Η Γάτα που Δεν Φοβόταν το Νερό» του Λετονού Γκιντς Ζιλμπαλόντις έχει συγκινήσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες θεατές ανά τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους και εκείνους που παρακολούθησαν την ταινία για πρώτη φορά στις 30ες Νύχτες Πρεμιέρας. Πρόκειται για ένα σιωπηλό animation, ηχηρού οικολογικού μηνύματος και απαράμιλλης ομορφιάς, που διηγείται την ιστορία μιας μαύρης γάτας και των φίλων που κάνει στην πορεία ενός μεγάλου ταξιδιού. Η ταινία μετράει πολλαπλές νίκες σε βραβεία, μεταξύ των οποίων τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και τις Χρυσές Σφαίρες και θεωρητικά θα πάρει και το Όσκαρ.

Στον αντίποδα, «Το Ατίθασο Ρομπότ» του Κρις Σάντερς είναι ένα animation για ένα καλόκαρδο ρομπότ που μεγαλώνει μια νεογέννητη, ορφανή χήνα και αποτελεί ίσως την καλύτερη ταινία της DreamWorks εδώ και χρόνια, μια ιστορία αφοσίωσης και αγάπης που μοιράζεται ένα κοινό, περιβαλλοντικό background με την ταινία του Ζιλμπαλόντις, αποτελώντας ουσιαστικά και το βασικότερο «αντίπαλό» της.

Καμία λίστα δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένη χωρίς τουλάχιστον μια ταινία της Pixar και η αλήθεια είναι πως το «Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2» αποτέλεσε μια ευχάριστη και καθόλα συγκινητική συνέχεια, πράγμα διόλου εύκολο για σίκουελ. Μένει να δούμε αν η Ακαδημία θα τιμήσει για ακόμη μια φορά το διάσημο στούντιο που μετράει ήδη 23 Όσκαρ!

Την πεντάδα συμπληρώνουν το γλυκόπικρο «Memoir of a Snail» με την επιστροφή του οσκαρούχου Άνταμ Έλιοτ πολλά χρόνια μετά το σπαρακτικό «Mary and Max» του 2009, καθώς και το «Γουάλας και Γκρόμιτ: Οι Φτερούγες της Εκδίκησης» η νέα προσθήκη στο franchise του πολύ αγαπημένου ντουέτου, που κέρδισε και τα φετινά BAFTA Καλύτερου Animation και της νεοσύστατης κατηγορίας, Καλύτερης Παιδικής και Οικογενειακής Ταινίας. Βαρβάρα Κοντονή

Θα κερδίσει: «Η Γάτα που Δεν Φοβόταν το Νερό»
Θα θέλαμε να κερδίσει: «Η Γάτα που Δεν Φοβόταν το Νερό»

ΗΧΟΣ

Στον Ήχο πέφτουν κορμιά. Και θα έχει πολύ ενδιαφέρον για τους οσκαρικούς αναλυτές, τι θα προτιμηθεί και σε ποια βάση. «Εύλογα», με πολλά εισαγωγικά, υπάρχουν τρεις ταινίες με θέμα τη μουσική.

Το «Α Complete Unknown» – με μια προτεινόμενη πεντάδα (μοντάζ/μιξάζ) οσκαρικών και ενός θρύλου της κατηγορίας, του Τοντ Μέιτλαντ που έχει 6 αγαλματίδια. Η ταινία πήρε και το live action του Σωματείου.

Το «Wicked» καταφθάνει με πρωτάρηδες μοντέρ αλλά και οσκαρούχους στο μιξάζ, τον δις νικητή Άντι Νέλσον και τον μια φορά νικητή Σάιμον Χέις που κρατούν το ηχητικό αποτέλεσμα στον ίσιο –wicked- δρόμο.
Και την τριάδα κλείνει η «Εμίλια Πέρεζ», με πέντε πρωτάρηδες – καταποντιζόμενη όμως στα προγνωστικά με τα όσα τράβηξε στο επικοινωνιακό της επίπεδο. Αν το φημολογούμενο συγχωροχάρτι στην Γκασκόν έχει προεκτάσεις και εδώ, θα το μάθουμε πολύ αργότερα από την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Βασικό φαβορί μαζί με τα πρώτα δύο είναι το 2ο «Dune», με οσκαρικό βάρος στην ομάδα του, αφού τα ¾ της έχουν ένα, δύο και τέσσερα Όσκαρ. Με τα τέσσερα είναι ο σπουδαίος μοντέρ ήχου, Ρίτσαρντ Κινγκ, που δούλεψε πέρυσι και με τον Ίστγουντ στον «Ένορκο #2», μέλος της «team Nolan» με τρία Όσκαρ σε ταινίες του Άγγλου («Δουνκέρκη», «Σκοτεινός Ιππότης», «Inception») και ένα στο αξεπέραστο «Master and Commander» του Πίτερ Γουίαρ.

Και τέλος υπάρχει και ένα animation, το «Wild Robot», που πήρε την κατηγορία στο Σωματείο, όμως στα στοιχήματα το έχουν τελευταίο στις πιθανότητες. Η ομάδα εδώ είναι τετραμελής και ξανά οι δυο στο μιξάζ είναι οσκαρούχοι (δις μάλιστα). Ο ένας είναι σημαντικός βετεράνος που φτάνει πίσω στις αρχές του ’80 (ο Ράντι Τομ) και ο άλλος, Γκάρι Ρίτσο, είναι επίσης «team Νοlan» με ένα Όσκαρ στην «Δουνκέρκη» και ένα στο «Inception».

Ποιος θα το πάρει; Χωρίς σκανδαλολογία η ταινία του Οντιάρ θα μπορούσε – και είναι δίκαια παρούσα αντίθετα με άλλες κατηγορίες. Τώρα που είναι θεωρητικά έξω από τη μάχη σκοτώνονται «Wicked» με «Dune», τα αντικειμενικά φαβορί αυτή τη στιγμή στις εταιρείες στοιχημάτων. Καθώς δεν είναι πράγματα να τα παίρνεις τόσο σοβαρά (μην πάτε και το παίξετε δηλαδή αυτό), εμείς θα δώσουμε και την πρόβλεψη και την επιθυμία εκεί που είναι το ηχητικό class, το σπουδαίο θέμα, η αντιπαράθεση με την πραγματικότητα (παρεμπιπτόντως απίστευτο ότι απουσιάζει το «Μaria») και ο άνθρωπος με τα έξι βραβεία. Ηλίας Δημόπουλος

Θα κερδίσει: «A Complete Unknown»
Θα θέλαμε να κερδίσει: «A Complete Unknown»

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ

Ακόμα μια κατηγορία με φαβορί, η Σκηνογραφία, μια από τις αγαπημένες και νευραλγικές κατηγορίες του σινεμά που σέβεται τον εαυτό του και ορίζει τους κόσμους του. Το «Wicked», ναι σε αυτή τη χρονιά το «Wicked», φαίνεται να σαρώνει τον ανταγωνισμό. Από πλευρά Ένωσης υπάρχει η συνήθης σιβυλλική απάντηση που θέλει να απλώνει τα βραβεία της σε Εποχής, Σύγχρονο και Φαντασίας (έχει και Animation), οπότε συμπέρασμα ιδιαίτερο από εκεί δεν βγαίνει.

To δίδυμο του «Wicked» έχει 10 οσκαρικές υποψηφιότητες μοιρασμένες στον Σκηνογράφο Νέιθαν Κρόουλι (7) και στον Διακοσμητή Λι Σαντάλις (3) και κατέκτησε την Φαντασία στην Ένωση.

Το «Κονκλάβιο», που πήρε το Σύγχρονο της Ένωσης, έχει δύο κυρίες στους αντίστοιχους ρόλους, την Σούζι Ντέιβις και την Σίνθια Σλέιτερ, με λιγότερες περγαμηνές όμως, 2 και 1 οσκαρικές υποψηφιότητες αντίστοιχα.

Το «Νοσφεράτου», τελευταίο στα προγνωστικά, έχει δύο πρωτάρηδες στο Dolby Theatre, τον Γκρεγκ Λάθροπ και την Μπεατρίς Μπρεντνέροβα. Τιμήθηκε με το Εποχής από την Ένωση των Σκηνογράφων.

Εν συνεχεία το 2ο «Dune», σταθερά παρόν στις κατηγορίες που του αναλογούν, καταφθάνει ως τρίτο φαβορί, με ανδρικό δίδυμο και οσκαρούχους αμφότερους. Ο Σέιν Βιο με Όσκαρ Σκηνογραφίας στην «Μορφή του Νερού» και ο Πατρίς Βερμέ που τιμήθηκε, μαζί με την Σουζάνα Σίπος, για το πρώτο «Dune».

Αν υπάρχει -θεωρητικά και μόνο- μια δουλειά που μπορεί βάσει στοιχημάτων να απειλήσει την «Wicked» πρωτιά, είναι το «The Brutalist», με τις Πατρίτσια Κούκια και Τζούντι Μπέκερ οι οποίες έχουν μία και δυο οσκαρικές υποψηφιότητες αντίστοιχα. Έχει την καρδιά μας επίσης, είναι μέρος του κινηματογραφικού θαύματος όταν με τόσα λίγα επιτυγχάνεις τόσα πολλά. Ηλίας Δημόπουλος

Θα κερδίσει: «Wicked»
Θα θέλαμε να κερδίσει: «The Brutalist»

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ 

Τα Κοστούμια είναι μια κατηγορία στην οποία δεν μπορούμε να διαγνώσουμε ούτε τι θα υποστηρίξει το αρμόδιο σωματείο, καθώς (πολύ σωστά) χωρίζουν τα βραβεία τους σε κοστούμια εποχής, κοστούμια φαντασίας και σύγχρονα κοστούμια. Το πρώτο το κέρδισε το «Nosferatu», το δεύτερο το «Wicked», το τρίτο το «Κονκλάβιο». Θεωρητικά το «A Complete Unknown» όπου το κοστούμι είναι νευραλγικό για την ανασύσταση της εποχής, τίθεται εκτός μάχης, μπορεί, όμως, το ρεύμα που έχει η ταινία στις υποψηφιότητες να φανεί και στην τελική ψήφο. Το «Wicked», με τη σειρά του, έχει ρούχα που διαφοροποιούν και αναδεικνύουν τον εκάστοτε χαρακτήρα με τον προφανή τρόπο ενός παραμυθιού και δίνεται ως φαβορί από τους οσκαρικούς αναλυτές – θεωρητικά μπορεί να πηγαίνει πακέτο με τη σκηνογραφία.

Μα και το «Nosferatu» δεν είναι ταινία φαντασίας, θα ρωτήσει κάποιος; Ναι, αλλά είναι μια ταινία φαντασίας του Ρόμπερτ Έγκερς, το προσόν το οποίου συνοψίζεται (ίσως και να περιορίζεται) στην εξονυχιστική έρευνα για τα ήθη, τα έθιμα, το ιδίωμα, το ντύσιμο των εποχών και των περιοχών που τοποθετεί τις φανταστικές ιστορίες του. Είναι μια γραμμή που διέπει το σύνολο των επιμέρους τμημάτων κάθε ταινίας του - άρα και το ενδυματολογικό- και το βασικό (ίσως και το μοναδικό) στοιχείο που διαφοροποιεί τον «Nosferatu» του από τους προκατόχους του. Την πεντάδα συμπληρώνει η Λιζ Κριστλ του «Μονομάχου ΙΙ», ήδη βραβευμένη με Όσκαρ το 2000 για την πρώτη ταινία. Γιάννης Βασιλείου

Θα κερδίσει: «Wicked»
Θα θέλαμε να κερδίσει: «Nosferatu»

ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ

Στα Οπτικά Εφέ τα δεδομένα έχουν ως εξής. Το σχετικό σωματείο προτίμησε το «Βασίλειο των Πιθήκων», άρα θα έλεγε κανείς ότι θεωρητικά έχει το προβάδισμα. Κι όμως, στο παρελθόν το Σωματείο των τεχνικών Οπτικών Εφέ είχε στηρίξει και τις άλλες τρεις ταινίες της αναγέννησης του franchise, αλλά οι υπόλοιποι επαγγελματίες-μέλη της Ακαδημίας είπαν όχι. Οι οσκαρικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι βασικοί διεκδικητές είναι αυτό και το «Dune: Mέρος Δεύτερο». Με δεδομένο ότι καμία από τις δύο ταινίες δεν φέρνει κάτι καινοτόμο σε σχέση με τους προκατόχους της, η πλάστιγγα μπορεί να γείρει προς την ταινία που έχει ισχυρότερη συνολική παρουσία -  άρα το «Dune: Μέρος Δεύτερο» είναι που θα φύγει με το χρυσό αγαλματίδιο από την τελετή.

Απέναντί τους έχουν το «Alien: Romulus» που σύστησε μια νέα μετάλλαξη, έχει τη σκηνή του αιωρούμενου οξέος και την ηθικά συζητήσιμη επανεμφάνιση ενός ηθοποιού που έχει φύγει από τη ζωή εδώ και χρόνια. Έχουν, επίσης, το «Wicked», η τρίτη πράξη του οποίου παραμερίζει την αναλογικότητα και βυθίζεται στο CGI και, βέβαια, το «Better Man». Η επιτυχία ή αποτυχία του εν λόγω ξεσηκωτικού εγχειρήματος – χάσατε που δεν το είδατε στις αίθουσες- στηριζόταν στο κατά πόσο θα λειτουργήσει αποτελεσματικά το εύρημα της αντικατάστασης του Ρόμπι Γουίλιαμς από έναν πίθηκο. Οι τεχνικοί έκαναν το θαύμα τους, ενσωματώνοντας πειστικά τον CGI χαρακτήρα στο ψηφιακό περιβάλλον και καθιστώντας τον δραματουργικό κέντρο βάρους, ωστόσο η ταινία μπορεί να χάσει ψήφους αν κάποιοι ψηφοφόροι εξετάσουν τη δουλειά ποσοτικά, πέρα από ποιοτικά, που σημαίνει ότι θα προτιμήσουν το θεωρητικά συναφές «Βασίλειο των Πιθήκων» έναντι του «Better Man». Γιάννης Βασιλείου

Θα κερδίσει: «Dune: Mέρος Δεύτερο»
Θα θέλαμε να κερδίσει: «Better Man»

ΜΑΚΙΓΙΑΖ και ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

Ετερόκλητες οι επιλογές φέτος στην κατηγορία Μακιγιάζ και Κομμώσεις, με την ταινία της Κοραλί Φαρζά «Το Ελιξίριο της Νιότης» να μοιάζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, έχοντας ήδη κερδίσει στην ίδια κατηγορία στα βραβεία BAFTA.  Πρόκειται ίσως για τον ισχυρότερο αντίπαλο όλων των υπολοίπων υποψηφίων της λίστας, με το αιματοβαμμένα campy, προσθετικό μακιγιάζ της «Monstro Elisasue» να βγαίνει με συνοπτικές διαδικασίες εκτός συναγωνισμού.

Από την άλλη και δεδομένου πως διανύουμε την κινηματογραφική χρονιά των εκπλήξεων, μάλλον δεν θα ήταν και τόσο παράλογο να δούμε τελικά τα παίρνει το βραβείο το «Νοσφεράτου», για την ομολογουμένως εξαιρετική γοτθική του αισθητική, ή ακόμα και το «Wicked» για την υψηλού επιπέδου δουλειά που έχει γίνει όχι μονάχα στην εν λόγω κατηγορία, αλλά και σε άλλες. Μένει να δούμε αν η απουσία σχετικών βραβείων από τις «αποσκευές» των συγκεκριμένων ταινιών, θα τους στερήσουν τελικά το βραβείο Όσκαρ.

Η πεντάδα ολοκληρώνεται με το «Emilia Perez» που εξακολουθεί να παραμένει μια δυνατή παρουσία, ιδιαίτερα σε κατηγορίες όπως τούτη εδώ και παρά την κόπωση που έχει παρατηρηθεί στο περιθώριο των δημοσίων σχέσεων που αφορούν στην ταινία, αλλά και το «Ένας Διαφορετικός Άνθρωπος» που με την κωμικά κατάμαυρη διάθεσή του και την μεταμορφωτική χρήση του μακιγιάζ, αποτελεί σίγουρα έναν από τους αγαπημένους μας φετινούς υποψήφιους. Βαρβάρα Κοντονή 

Θα κερδίσει: «The Substance: Το Ελιξίριο της Νιότης»
Θα θέλαμε να κερδίσει: «The Substance: Το Ελιξίριο της Νιότης»

ΜΟΥΣΙΚΗ

Φέτος οι κινηματογραφικές παρτιτούρες που έκαναν εντύπωση στα μέλη της Ακαδημίας αποτελούν και πέντε εντελώς ξεχωριστές μουσικές «γραφές» (και υπογραφές). Κάθε ένα από τα πέντε score έχει διακεκριμένη σύλληψη, ύφος, εκτέλεση και δραματουργική χρήση. Ακόμα και τα δυο «μιούζικαλ» της κατηγορίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο αντιθετικά.

Το μπροντγουεϊκό «Wicked» καλεί τον βετεράνο Τζον Πάουελ να βρει τις μουσικές γέφυρες που θα συνδέσουν το «παραμύθι» ως κινηματογραφικό όραμα με τα showstopping τραγουδιστικά μέρη της θεατρικής πηγής (εδώ με συνθέσεις ενός άλλου βετεράνου, του Στίβεν Σουάρτς), το καλλιτεχνικό ζευγάρι των Κλεμάν Ντικόλ και Καμίλ πειραματίζεται με τα είδη (μιούζικαλ, θρίλερ, τελενοβέλα, όπερα), μελοποιεί τον διάλογο και χτίζει τον ιδιαίτερο, ηχητικό κόσμο της «Emilia Perez», ενώ ο Κρις Μπάουερς εμπνέεται από τις προσωπικές του αγωνίες για το «Ατίθασο Ρομπότ» (όπως είχε δηλώσει, το γονεϊκό άγχος και η παιδική προσαρμοστικότητα ήταν τα στοιχεία που συνέβαλαν δημιουργικά στο score) και υπογράφει, την τρυφερή, καλόκαρδη μελωδική ανάταση της κατηγορίας.

Δυο, όμως, είναι τα φαβορί. Ο μουσικός και εικαστικός Ντάνιελ Μπλούμπεργκ, που είχε υπογράψει το σπουδαίο «The World to Come» το 2020, συνοδεύει το μνημειώδες ταξίδι του «The Brutalist» οραματιζόμενος τη μουσική ως ηχητική αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής αισθητικής του. Πνευστά, κρουστά, πιάνο και όργανα δικής του επινόησης «χτίζουν» την πλάκα «ήχου» πάνω στην οποία οικοδομείται η ταινία, με τον Μπλούμπεργκ να εξερευνά (όπως και ο χαρακτήρας του Μπρόντι) τους τονισμούς και τις προκλήσεις ενός νέου κόσμου. Από κοντά το «Κονκλαβιο» του βραβευμένου με Όσκαρ Βόλκερ Μπέρτελμαν για το «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο», είναι το score που δεν θες με τίποτα να ακούσεις σπίτι σου, αλλά θα το απολαύσεις στην ταινία. Καίριο, έντονο, ελάχιστα ευαίσθητο και στυγνά υπογραμμιστικό, μεταφέρει ανατρεπτικά (φαντάζομαι οι περισσότεροι θα περιμεναν δυτικότροπη αισθητική και εκκλησιαστικούς ύμνους σε μία ταινία που έχει το όνομα «Κονκλάβιο») το κλειστοφοβικό, ερμητικό σύμπαν των Καρδιναλίων του Βατικανού. Λίγο δύσκολο να ξανακερδίσει το Όσκαρ τόσο σύντομα κι αυτό πριμοδοτεί τον Μπλούμπεργκ. Πάνος Γκένας

Θα κερδίσει: «The Brutalist»
Θα θέλαμε να κερδίσει: «The Brutalist»

ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Το τι θα γράφει ο φάκελος στην κατηγορία του τραγουδιού θα απαντήσει πολλά ερωτήματα. Θα κερδίσει η «Emilia Perez» με το «El Mal» παρά το σκάνδαλο Γκασκόν; Ο Έλτον Τζον θα πάρει τρίτο Όσκαρ μετά τον «Βασιλιά των Λιονταριών» και το «Rocketman»; Η ετήσια (ανέκδοτο; σαδισμός;) υποψηφιότητα της Νταιάν Γουόρεν θα αποφέρει ένα κανονικό Όσκαρ πέρα από το τιμητικό παρηγοριάς που πήρε το 2022 (μέχρι στιγμής μετρά 16 υποψηφιότητες - 0 νίκες);

Από τα πέντε τραγούδια το «El Mal» είναι το δίκαιο φαβορί: συνοδεύει μία πολύ δυνατή (και τεχνικά περίπλοκη) σκηνή της ταινίας, συνοψίζει τον θεματικό πυρήνα της, υπογραμμίζει εμφατικά την ερμηνεία της Σαλντάνα. Αν η ίδια κερδίσει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου στη φετινή Απονομή (κάτι σχεδόν σίγουρο), μία διπλή οσκαρική νίκη Τραγουδιού + Ερμηνείας θα χρεώσει την επιτυχία της «Emilia Perez» στην… Ρίτα Μόρα Κάστρο, τον χαρακτήρα που υποδύεται η Σαλντάνα. Από την άλλη το «The Journey» της Γουόρεν έχει ως ατού την ερμηνεία της ήδη βραβευμένης με Όσκαρ HER και τη σφραγίδα μιας δημοφιλέστατης ταινίας. Εδώ μπορεί να μη το πήρατε χαμπάρι, αλλά το «The Six Triple Eight» του Τάιλερ Πέρι συγκέντρωσε περισσότερες από 50 εκατομμύρια θεάσεις στην πλατφόρμα του Netflix στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες προβολής.

Τα υπόλοιπα τρία τραγούδια, το «Like a Bird» από την παράσταση του «Sing Sing», το συμπαθητικό «Mi Camino» (πάλι από την «Emilia Perez») και το «Never Too Late» από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ για τον Έλτον Τζον, συμπληρώνουν παρά απειλούν τα δυο προαναφερθέντα. Πάνος Γκένας

Θα κερδίσει: «El Mal» από την «Emilia Perez»
Θα θέλαμε να κερδίσει: «El Mal» από την «Emilia Perez»

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ και ANIMATION ΜΜ

Ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες τα φετινά προγνωστικά είναι ρευστά, στη ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών και νικήτρια των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου «The Man Who Could Not Remain Silent» αναμένεται να κερδίσει και το Όσκαρ. Η μικρού μήκους του Νεμπόισα Σλιέπτσεβιτς από την Κροατία, είναι μία συγκλονιστική καταγραφή της σφαγής 19 αμάχων στην διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας το 1993. Μοναδική απειλή, το πολιτικά επίκαιρο στην Αμερική «A Lien» σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ και Σαμ Κάτλερ-Κρουτζ για το μεταναστευτικό. 

Στην κατηγορία ANIMATION ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ η ταινία της Νίνα Γκαντζ «Wander to Wonder», στην οποία ένα παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα εμπνέει μία χιουμοριστική όσο και σκοτεινή σάτιρα με την τεχνική του stop-motion, αναμένεται να κλέψει εντυπώσεις και ψήφους. Αμα γίνει ανατροπή, τότε υπολογίστε στο «In the Shadow of the Cypress» από το Ιράν σε σκηνοθεσία Χοσεΐν Μολαϊέμι και Σιρίν Σοχάνι. Με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας, η ιστορία ενός πρώην καπετάνιου με διαταραχή μετατραυματικού στρες που βγαίνει από την απομόνωσή του μετά την απροσδόκητη άφιξη μιας εγκλωβισμένης φάλαινας, έχει τρυφερή καρδιά και βραβεία σε Tribeca και LA Shorts. Πάνος Γκένας

Θα κερδίσει (μικρού μήκους): «The Man Who Could Not Remain Silent»
Θα νικήσει (μικρού μήκους animation): «Wander to Wonder»

Μείνετε συντονισμένοι στο ΣΙΝΕΜΑ! Την Κυριακή 2 Μαρτίου οι συντάκτες του cinemagazine.gr θα παρακολουθήσουν την 97η Τελετή Απονομής των Όσκαρ και θα ενημερώνουν διαρκώς σάιτ και σελίδες των social media με νέα και νικητές. Βάλτε κανάτες καφέ και ξενυχτήστε μαζί μας!

Το 3ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας KINO ATHENS από το Α ως το ΩΤζιν Χάκμαν (1930-2025): Ο ηθοποιός που καλυτέρευε τις ταινίες